18 Sterke Hangplanten Voor Binnen

sterke hangplanten

Hangplanten zijn er natuurlijk genoeg, Nederlandse interieurs hangen tegenwoordig vol met prachtige groene bladeren of hangplanten die prachtige bloemen produceren. Toch zijn niet al deze planten even gemakkelijk in de verzorging. Daarom hebben we vandaag een lijst van 18 sterke hangplanten voor binnen opgesteld! Deze planten zijn niet alleen een verrijking voor je interieur maar kunnen ook nog eens tegen een stootje. Lees snel verder!

Ben jij op zoek naar een hangplant? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod hangplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

1. Drakenklimop

De Drakenklimop is waarschijnlijk een van de meest populaire planten die er is. Dat is ook niet zo heel gek aangezien de plant verschillende voordelen heeft. Als eerste is het uiterlijk van de plant redelijk neutraal. De bladeren zijn groen met een soort geel patroon, dat geeft de plant een speels uiterlijk maar ook makkelijk toepasbaar in verschillende interieurs.

Drakenklimop Epipremnum Aureum

Daarnaast kan de plant goed tegen situaties met veel zonlicht (al is direct zonlicht dan weer wat minder ideaal). Wel moet je de aarde altijd lichtvochtig houden. Deze plant heeft nu eenmaal aardig wat vocht nodig. Mocht de plant uit zijn pot groeien dan kun je hem ook gemakkelijk verpotten, dat doe je dan weer zo’n één keer in de 2 á 3 jaar.

2. Vlinderorchidee

Een andere, iets kleurrijkere favoriet, is de vlinderorchidee. Deze plant kenmerkt zich vooral door zijn lange bloeiperiode. De plant kan namelijk 3 maanden van het jaar in bloei staan en dat geeft toch een vrolijke boost aan je interieur. Daarnaast is het onderhoud van de plant ook ontzettend makkelijk.

vlinderorchidee

Water heeft de plant maar een keer in de 7-9 dagen nodig. Verder gaat de vlinderorchidee het lekkerst als deze op een lichte plek staat (maar geen direct zonlicht). Qua temperatuur zijn normale kamertemperaturen eigenlijk perfect. Kouder dan 15 graden levert pas problemen op voor deze plant. De plant kan je ook opbinden maar hangend is deze plant ook mooi.

3. Graslelie

Graslelies heb je in ontzettend veel verschillende soorten en maten, mocht je er een willen kiezen dan kan ik je deze blog aanraden die we eerder schreven: 9 Populaire Soorten Graslelies. Mede daarom zijn deze grappige planten (die in het Engels ook wel spider plants worden genoemd) niet meer weg te slaan uit Nederlandse woonkamers.

Sterke Hangplanten Voor Binnen graslelie

Afhankelijk van de soort die je neemt worden de bladeren zelf zo’n 15 tot 45 centimeter lang. In veel gevallen zal het lijken alsof de bladeren een stuk langer zijn. Dat komt namelijk doordat de plant stekjes laat groeien uit de punten van zijn bladeren. Daardoor lijken de bladeren langer. Daar schreven we hier al meer over: Hoe Graslelies Stekken (3 Manieren).

Het feit dat graslelies zo makkelijk te stekken zijn is waarschijnlijk een van de redenen dat ze zo populair zijn. Daarnaast zijn ze natuurlijk ook relatief makkelijk in het onderhoud: veel licht, een keer in de week water en kamertemperatuur van minimaal 21 graden.

4. Klimop

De Drakenklimop hebben we net natuurlijk besproken, toch verdient de normale klimop ook zeker een plekje op deze lijst. De meeste mensen zullen deze plant toch herkennen als buitenplant waarin hij hele muren en gebouwen overneemt. Toch is de plant ook ideaal geschikt als sterke hangplant voor binnen.

Sterke Hangplanten Voor Binnen klimop

Eigenlijk is de klimop qua uiterlijk natuurlijk redelijk basic. Denk dan aan het feit dat de bladeren gewoon groen zijn en de plant ook niet echt in bloei zal staan. Juist dat maakt deze plant voor veel mensen een constante factor in hun interieur. Daarnaast heeft de plant praktisch geen onderhoud nodig. Een keer in de week water, een kamertemperatuur van 12-20 graden én een plek in de halfschaduw zijn ideaal.

5. Tillandsia

Dit is waarschijnlijk een van de meest bijzondere planten op de lijst. De Tillandsia is namelijk een specifiek soort plant die meer dan 500 andere soorten onder zich heeft. Het unieke aan deze planten is echter dat ze hun voedingsstoffen uit de lucht halen. Dat betekent dat de planten eigenlijk geen wortels hebben en dat je ze daardoor ook geen water hoeft te geven (al vinden het wel fijn om 1x in de week besproeit te worden).

Sterke Hangplanten Voor Binnen Tillandsia

Vaak worden de planten verkocht in glazen bollen (omdat ze dus geen aarde nodig hebben) wat de plant een uniek uiterlijk geeft. Verder hangt het heel erg van de plant af hoeveel licht ze nodig hebben. Hoe lichter de plant zelf is hoe beter ze tegen zonlicht kunnen.

Hoe kun je op een veilige manier hangplanten ophangen en waar let je op?

6. Nestvaren

De Nestvaren is een andere sterke kamerplant waar heel veel huishoudens in Nederland al lol aan beleven. De Nestvaren dankt zijn naam aan het feit dat de bladeren vanuit het middelpunt gelijkmatig naar buiten vallen. Dat zorgt ervoor dat de plant een beetje op een nest lijkt.

nestvaren

De plant groeit in de natuur onder andere op rotswanden. Dat zorgt ervoor dat ze het beste gedijen in een plek waar zowel wat licht als wat schaduw te vinden is. Volle zon is waarschijnlijk wat teveel van het goede voor de Nestvaren. Deze hangplant wordt zelfs na enkele jaren maximaal 50 centimeter hoog wat ervoor zorgt dat het toch een redelijk compact formaat blijft. Water heeft de plant gelijkmatig nodig in kleine hoeveelheden, een lichtvochtige grond is waar je naar op zoek bent.

7. Erwtenplant

In het Engels heet deze plant ook wel een ”String of Pearls”. Dat is niet zo heel gek aangezien de plant inderdaad aardig wat weg heeft van een kralenketting. In het Nederlands houden we het gewoon op erwtenplant. Hoewel de naam suggereert dat de plant eetbaar is, is het goed om te weten dat de ”erwtjes” van de plant (licht) giftig zijn.

Sterke Hangplanten Voor Binnen

Verder is de erwtenplant redelijk makkelijk in de omgang. Hij houdt van veel licht, maar, net zoals met de meeste planten is een plek in de volle zon dan weer niet aan te raden. Als je kamerplanten in de volle zon zet verbranden deze namelijk vrij snel en dan gaat je plant dood. Verder is het goed om te weten dat ze relatief zuinig zijn met water. In de zomer is 1x per week water geven genoeg, in de winter kan je dat afbouwen naar 1x per twee weken.

8. Lidcactus

De Lidcactus is een plant die we bij Fleurenflower wel vaker in een lijstje hebben meegenomen. Zo zijn deze planten ook ongelooflijk makkelijk te stekken en staat hij daarom in de top 12 van makkelijk stekbare planten.

Sterke Hangplanten Voor Binnen Lidcactus

Naast het feit dat deze cactus dus makkelijk te stekken is, is het eigenlijk ook best een aparte soort cactus. Dat komt omdat de Lidcactus helemaal niet zoveel op een standaard cactus lijkt. Dat komt vooral doordat het hier gaat over een hangplant met relatief weinig stekels.

Bloeien doet de plant gelukkig ook, deze produceert dan prachtige roze bloemen die écht heel veel leven aan je interieur geven. Verder gedraagt de Lidcactus zich gelukkig als veel andere cactussen: veel licht, niet in de directe zon en 1x per week wat water.

9. Tiengebodenplant

De Tiengebodenplant gaat op deze lijst waarschijnlijk met de titel ”vreemdste naam” aan de haal. Gelukkig zit er een logische verklaring achter de naam. De standaardversie van deze plant heeft namelijk 10 donkere vlekken per blad. Daardoor heeft de plant al snel zijn aparte naam ontvangen.

Tiengebodenplant

Doordat deze plant van oorsprong uit Zuid-Amerika komt moet je op bepaalde punten wel even rekening houden met de verzorging. Temperaturen van 20 graden zijn aan te raden, kouder dan dat is niet heel prettig voor de plant en lager dan 12 graden gaat hij niet overleven.

Als we kijken naar de rest van de verzorging dan geldt ook hier dat veel zon en relatief weinig water de juiste instructies zijn. Verder is het goed om te weten dat je plant niet op een tochtige plek moet zetten. Deze is namelijk gevoelig voor ziektes die door de tocht worden meegevoerd.

10. Krulvaren

Krulvarens zijn zeker sterke kamerplanten maar dan hebben ze wel veel liefde, tijd en aandacht nodig. Mocht dit niet je ding zijn dan is dit waarschijnlijk niet de verrijking aan je interieur waar je naar op zoek bent. Toch heeft de plant ook zeker zijn voordelen. Zo is dit een van de weinige varens die goed tegen een hele lichte plek kunnen (de meeste varens houden toch meer van een halfschaduw plek).

krulvaren

Daarnaast zijn ze ook ideaal als je een relatief grote hangplant zoekt. Reden daarvoor is dat ze makkelijk 50-60 centimeter in doorsnee kunnen worden. In dat geval dus minder ideaal voor een klein appartement maar ideaal voor een grotere woonkamer. Verder houdt de plant van veel water en een temperatuur van 18-23 graden.

11. Philodendron Cordatum

Je was op zoek naar een sterke hangplant toch? Dat is mooi want dan is de Philodendron Cordatum zeker een kandidaat. Deze plant is namelijk moeilijker om te brengen dan dat het is om hem in leven te houden. Ideaal voor de mensen die hun plant dus ”wel eens” vergeten water te geven.

Philodendron Cordatum

De Cordatum heet in het Engels ook wel ”heartleaf” door zijn hartvormige blad. De plant heeft ook aardig grote bladeren wat dan weer aardig wat rust in je interieur kan brengen.

Dan ook nog even over de verzorging aangezien dat natuurlijk ook belangrijk is. Als eerste doet de plant het goed in omstandigheden met weinig licht. Mocht je dus een donkere plek in je kamer hebben dan gedijt deze plant daar ideaal. Water geven doe je vaak 1x per week, check altijd even of de aarde een mix is tussen vochtig en droog. Is het antwoord ja? Dan kun je er weer wat water bij doen. Is het nog erg vochtig? Dan gewoon even een keer overslaan.

12. Rode Kattenstaart

Zoek je naar wat meer kleur in je interieur? Dan is de Rode kattenstaart absoluut een plant die je even moet overwegen. Deze struik is namelijk een prachtige combinatie van donkergroene bladeren en langwerpige, rode bloemen. Wel is het goed om te weten dat de felrode bloemen zich vooral in het voorjaar laten zien. De rest van het jaar doet de plant het gewoon met zijn groene bladeren.

Rode Kattenstaart

Verzorging is gelukkig ook weer redelijk makkelijk. De plant houdt van hele lichte plekken, halfschaduw kan ook maar dat vindt die toch minder fijn. Water heeft de plant wel genoeg nodig, dat komt doordat de plant uit een tropisch klimaat komt en zijn waterbehoefte heeft deze meegenomen. Mocht je alles goed doen dan kun je een hangplant van 60-90 centimeter lang verwachten en een breedte van 30 centimeter.

13. Ezelsstaart

De Ezelsstaart is absoluut een plant die ik in deze lijst wil meenemen. Er is namelijk ook een reden waarom we hem op nummer 1 hebben gezet op de lijst van 20 soorten vetplanten voor binnen & buiten. Als eerste is dat natuurlijk het uiterlijk, de plant is ontzettend herkenbaar en dat maakt dit gewoon een hele leuke plant voor in je huis, kamer, appartement of studio.

Ezelsstaart

Daarnaast gaat het hier dus over een vetplant. Mocht je met deze planten nog niet bekend zijn dan kan ik je bij deze zeggen dat vetplanten echt heel erg goed tegen een stootje kunnen. Ze gedijen vaak goed met weinig water en op plekken in de halfschaduw. Mocht je alles goed doen dan zal je 60 centimeter lange ”ezelsstaarten” in je kamer hebben hangen.

14. Syngonium Podophyllum

In de volksmond wordt deze plant ook wel de Pijlpuntplant genoemd. Dat komt natuurlijk door het pijlvormige blad wat de plant heeft. Persoonlijk vind ik deze plant wat traditioneler overkomen. Hij komt daardoor ook het beste tot zijn recht als je een rustige plant zoekt die toch nog karakter heeft (daar zorgt de gele tekening op het blad dan weer voor).

Dan natuurlijk de verzorging. De plant is in de natuur gewend in lichtvochtige grond te staan dus als je daarvoor kan zorgen dan waardeert de plant dat heel erg. Verder houdt de plant van licht maar alsjeblieft niet in direct zonlicht. Als je hiervoor zorgt dan zit je eigenlijk helemaal goed.

15. Hypoestes Phyllostachya

De Hypoestes Phyllostachya is dan weer een hele goede keuze als je op zoek bent naar levendigheid en kleur in je interieur. Deze plant vind je namelijk in verschillende kleuren. De bladeren zijn vaak volledig wit, licht of donkerroze gespikkeld en dat zie je natuurlijk zeker niet iedere dag.

Hypoestes Phyllostachya

De plant houdt van een vochtige grond, in de zomer zal je deze 2x per week water moeten geven. In de winter kun je dit afbouwen naar 1x per week. Qua lichtbehoefte doet de plant het goed in lichte omgevingen die niet in direct zonlicht staan. Krijgt de plant te weinig licht dan vervaagd de tekening en dat is dan weer heel erg zonde. Verder kan het een leuk idee zijn om meerdere kleuren te combineren in een pot!

16. Rattenstaart

De volgende in de lijst Sterke Hangplanten Voor Binnen is de Rattenstaart. Deze plant kun je vinden in twee kleuren: donkergroen of donkerpaars. In beide gevallen hebben ze een hartvormig, geribbeld blad. Het zijn vooral de kleurrijke bladeren die de plant zijn sierwaarde geven. De plant produceert namelijk dunne stengels met witte puntjes (vandaar de naam Rattenstaart) maar die bloemen zijn dus niet echt bijzonder.

Rattenstaart

De Rattenstaart komt dicht in de buurt van een vetplant wat betekent dat deze weinig water nodig heeft. Een keer in de week is vaak genoeg. Verder moet je hem een lichte plek geven maar zeker niet in direct zonlicht zetten, dan verkleuren de bladeren namelijk.

17. Venushaar

Venushaar is misschien niet direct de sterkste hangplant op deze lijst, toch verdient hij zeker een plekje. De reden daarvoor is dat deze plant een iets delicatere uitstraling heeft en daarom ideaal is voor mensen die op zoek zijn naar een plant met een ”zachter” uiterlijk.

Venushaar

Qua verzorging zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden: een temperatuur van boven de 18 graden is zeker aan te raden. Zet de plant ook niet in de tocht want daar wordt die dan weer minder vrolijk van. Water heeft de plant ook zeker nodig, zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt en altijd wel een beetje vochtig is.

18. Koningswingerd

Mocht je een vleugje ”Franse wijngaard” in je huis willen halen dan is de Koningswingerd waarschijnlijk de plant voor jou. De plant behoort namelijk tot de wijnstokfamilie máár produceert geen vruchten. Verder is de plant wel heel erg makkelijk in het onderhoud. Zowel een lichte als een plek met schaduw zijn goede opties.

Koningswingerd

Verder is een temperatuur van 12-24 graden helemaal top, binnenshuis gedijt de plant dus erg goed en zal deze ook aardig snel groeien. Water geven doe je met deze plant 1x per week, in de zomermaanden misschien iets vaker maar het is niet zo dat deze plant heel erg dorstig is. Dit is de laatste in de lijst van Sterke Hangplanten Voor Binnen

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen