15 Soorten Heesters – Met Bloem!

Er zijn vele soorten heesters, die wij ook wel struiken noemen. Er staan hier 15 soorten heesters voor jou op een rijtje. Een heester is een plant die met meerdere takken uit de grond groeit of net erboven. Er zijn kleine heesters en grote heesters die wel 3 á 4 meter kunnen worden. Er zijn groene heesters en heesters vol met bloemen, in allerlei kleuren en formaten. Dus wil je een heester in de tuin dan is het even zoeken welke je precies wilt hebben. Daarom hebben wij er een aantal op een rijtje gezet om de keuze wat makkelijker te maken. Niet dat ze er allemaal staan, dat zou echt te veel zijn.

Hieronder staan dus 15 leuke, mooie en/of heerlijk geurende heester, waarvan je echt niet allemaal wist dat dit heesters waren.

Ben jij op zoek naar een heester? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod heesters tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

1. Prunus Gladulosa ‘Alba Plena’

prunus Galdulosa Alba Plena


Deze Prunus, een uitbundig bloeiende heeste, heeft witte bloemetjes, en houdt van zonlicht. Hij bloeit in april tot en met mei. De heester kan ook wel in lichte schaduw staan maar houd van een warm en beschut plekje. In de winter kan hij -25 graden verdragen, hij is dus wel winterhard wanneer hij beschut staat.
De volgende van de 15 soorten heesters is de…

2. Camelia (Theaceae)

camelia

Deze Camelia is er in 80 verschillende soorten en is een echte vroegbloeier. Het licht aan het soort welke tijd dit precies is. Wanneer de meeste struiken nog hun bladeren laten groeien is de Camelia al in volle bloei. Met zijn prachtige gekleurde, roosachtige en grote bloemen, van 12 centimeter, steelt zij de show in jouw tuin. Bloemen kunnen wit, roze, paars of rood zijn. De Camelia kan in de volle grond staan maar ook in een pot.

3. Heesterrozen

soorten heesters, roosjes

Ook rozenstruiken kunnen heesters zijn. Er zijn verschillende soorten heesterrozen zoals de Passieflora met haar abrikooskleurige bloemen of de Heritage die weer gele rozen heeft. Alle heesterrozen zijn vaak grootbloemig en bloeien zeer lang. Ze hangen meestal wat over en kunnen zeker wel 2 meter hoog worden. Ze bloeien van eind mei tot laat oktober en daarna krijgen zij die prachtige rode bottels. Echt een sterke plant, de heesterrozen waar je heel lang van kunt genieten.

Nummer 4 van de 15 soorten heesters is de hortensia. Wist jij dat dit een heester was?

4. Hortensia (Hydrangea)

Hortensia

Een hortensia is een heester die, zoals wij dat noemen, bodemgevoelig is. De kleur wordt namelijk paars bij een zure grond of blauw bij een niet zure (base) grondsoort. De volle mooie bloemen, die bestaan uit allemaal kleine bloemetjes bij elkaar, kunnen dus paars, blauw of roze zijn (en alles wat er tussen zit). Zet de hortensia niet in de volle zon dan gaat deze hangen. Geef in ieder geval wel genoeg water wanneer deze heester in bloei staat.

5. Boeren Jasmijn (Philadelphus coronarius)

boeren jasmijn, soorten heesters

Deze bladverliezende heester krijgt prachtige roomwitte bloemen. Deze bloemengeur kan zeer aanwezig zijn wanneer je vlakbij een zitje hebt gemaakt. De Boeren Jasmijn groeit wel op elke grond maar een plek in de zon heeft zeker wél zijn voorkeur. Hoe meer zon hoe meer de Boeren Jasmijn bloeit.

6. Sering (Syringa josikaea)

sering

De Sering is een bladverliezende heester. Met zijn prachtige wit of paarse grote bloemen, trekt hij veel aandacht. De bloei begint in mei. Ze geuren heerlijk tot in het najaar. Zij kunnen wel 2,5 meter hoog worden maar worden dan wel ‘kaal’ aan de onderkant, wat gebruikelijk is.

7. Hibiscus (Hibiscus syriacus)

hibiscus  heester

Hibiscus kunnen heesters zijn maar je hebt ook hibiscus op stam. Deze heesters krijgen grote, kelkachtige bloemen. Je hoeft eigenlijk weinig te doen wanneer je een hibiscus in de tuin hebt staan. Een klein beetje onderhoud zoals oude bloemen snoeien, is nodig, maar ook niet meer dan dat. Wil je toch een hibiscus snoeien omdat deze bijvoorbeeld in de weg staat, lees dan onze blog ‘Hibiscus snoeien.

De volgende van de 15 soorten heesters is de Japanse Azalea.

8. Japanse Azalea (Azalea japonica)

Japanse Azalea, soorten heesters

De Japanse Azalea wordt ongeveer één meter hoog. Wanneer hij op een goede plek in de tuin staat kan hij echt volop bloeien. De bloemen kunnen rood, paars, wit en geel zijn. De Japanse azalea geeft in het voorjaar uitbundig bloemen, daarna vallen bloemen uit en groeit de heester.

9. Beverboom (Magnolia)

magnolia, soorten heesters

De Magnolia, met haar prachtige roze/witte bloemen aan takken waar nog geen blad aan zit. Deze heester is echt een plaatje om te zien. Echter kan deze Magnolia ook groot worden, dus ruimte heeft zij wel nodig. Ook omdat deze Magnolia liever niet gesnoeid wil worden. Waarom niet? Daar ga ik uitgebreid op in, in deze blog.

10. Skimmia Japonica

skimmia

De skimmia Japonica kan ongeveer tussen 100 tot 150 cm worden. Met zijn net niet rode bessen, is het kleurcontrast compleet, tegen zijn donkere groene bladeren. Prachtig om te zien. Wil je trouwens bessen in jouw Skimmia Japonica dan moet je een mannelijke en vrouwelijke plant in de tuin zetten, anders komen er geen bessen in.

11. Vlinderstruik (Buddleja)

vlinderstruik

De Vlinderstruik, met haar pijlvormige bloemen, kunnen roze, wit of paars zijn. Zoals de naam al zegt, trekt zij veel vlinders aan maar ook andere insecten genieten van het vele nectar in de bloemen. De prachtige heester bloeit zeer uitbundig. Snoei de vlinderstruik altijd aan het begin van het voorjaar, na ijsheiligen of direct na de bloei. Dan is er veel minder kans op ziekte en bevriezen. Wanneer je te weinig snoeit kan de vlinderboom steeds minder bloemen geven, dus wil je snoeien, zie dan onze blog over vlinderboom snoeien eens in.

12. Japanse Esdoorn (Acer palmatum)

Japanse esdoorn, soorten heesters

De Japanse Esdoorn is toch wel een heel prachtige heester. De mooie rood/bruine bladeren stelen echt de show in jouw tuin. Het enige nadeel van deze Japanse Esdoorn is dat hij niet echt hard groeit. Ze kunnen echter wel 3 tot 10 meter hoog worden.

13. Japanse huls (lex Crenata)

Japanse hulst

De Japanse hulst is een heester die winterhard is en groen blijvend. Dat wil zeggen dat de blaadjes aan de takken blijven zitten in de winter. Ze worden tegenwoordig vaak gebruikt als heg, in plaats van de buxus. Dit omdat de buxusmot de buxus helemaal kaal kan vreten. Japanse hulst geeft leuke paarszwarte besjes.

14. Kamperfoelie (Lonicera)

kamprfoelie soorten heesters

Wil je een lekker ruikende en klimmende heester in jouw tuin hebben staan of wil je er één aanschaffen dan kan een kamperfoelie een optie zijn. Ze ruiken heerlijk. Er zijn echt veel verschillende soorten kamperfoelie dus kijk en ruik goed in het tuincentrum en lees de kaartjes voor je er één koopt die niet geurt. Let er wel op de de kamperfoelie giftig kan zijn voor kinderen.

En nummer 15, de laatste van de soorten heesters. De Viburnum Tinus, zeker ook een plaatje om te zien:

15. Viburnum Tinus

sneeuwbal soorten heesters

Er zijn natuurlijk verschillende soorten Viburnum te verkrijgen in het tuincentrum. De Sneeuwbal is er wel eentje die ik aan wil prijzen. De mooie ronde ballen met kleine bloemetjes, staan fantastisch in de tuin. Ze hebben op een gegeven moment wel ondersteuning nodig omdat de bloemen groot en zwaar kunnen worden. Geniet van deze mooie Viburnum Tinus.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen