Rhododendron Bemesten, Waarmee En Wanneer?

Er zijn veel planten die wij in de tuin hebben staan en die wij kunnen bemesten. Let op, niet elke plant wil mest. Daarbij zijn er verschillende meststoffen die je kunt toevoegen aan planten. De ene plant wil graag kalk toegevoegd krijgen, de andere plant koemest bijvoorbeeld of natuurlijk materiaal zoals mulch. Iedere plant heeft zo zijn wensenlijstje en bij de Rhododendron is dat niet anders. Wat deze struik graag op de grond wil, boven zijn wortels en/of rondom de struik, vertel ik je in deze blog, net zoals het ‘waarom mesten’ en wanneer.

Rhododendron bemesten? Een Rhododendron kun je het best bemesten in het voorjaar, in april, mei en juni. Eenmalig met langzaam werkende meststoffen kan ook, maar dan alleen in april. Bemest de Rhododendron alleen in het groeiseizoen. Bemesten doe je op de grond, onder of rondom de uiterste takken van de Rhododendron. Geef veel water na het bemesten.

Ben jij op zoek naar een rhododendron? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod rhododendrons tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Welke Meststoffen Ga Je Een Rhododendron Bemesten?

De Rhododendron staat graag in een lichtzure grond. Dat betekent dan, dat het een grond is, die veel zand of veen bevat en dus lichtzuur is, of een mengsel grondsoorten met zand of veen. Staat jouw Rhododendron niet in lichtzure grond, dan is het raadzaam om deze meststoffen zeker regelmatig toe te voegen (zie boven).

Daarbij komt, dat een Rhododendron jaren in een tuin staat, en de grond een aanvulling nodig heeft, omdat er veel voedingsstoffen worden onttrokken aan deze grond. Natuurlijk door alle planten, die in de tuin staan.

Een Rhododendron geef je dus meststoffen die licht zuur zijn, en kant en klaar te koop zijn. In deze meststoffen zit weinig tot geen kalk, maar er is vaak wel kalium, ijzer en/of magnesium aan toe gevoegd om deze mooie struik een jaar lang, prachtig te laten groeien en bloeien. Deze meststoffen kan je kant-en-klaar kopen, in de vorm van korrels of vloeibaar, bij veel tuincentra.

Maar natuurlijk zijn er ook vloeibare voedingsstoffen die je toe kunt voegen aan de grond van de Rhododendron, en speciaal voor deze struik zijn gemaakt. Elk merk heeft hierover zijn eigen gedachten, wat betreft de hoeveelheid en de regelmaat van het geven, in een jaar. Lees vooral de instructies hierover, zodat je niet te veel of te weinig gaat geven.

Er zijn ook meststoffen in korrelvorm voor de Rhododendron, die alle voedingsstoffen langzaam afgeven, dan hoef je alleen in april meststoffen te geven en ben je voor ongeveer 6 maanden klaar. In het najaar kun je dan mestkorrels geven met extra kalium erin. Dit geeft de Rhododendron een extra boost voor de winter.

Zoals ik al zei: Lees altijd de gebruiksaanwijzing, want elke merk heeft zijn eigen product zo gemaakt, als zij denken dat het beste is voor hen, en de rododendron.

Lees ook: Rhododendron Stekken, Er Is Eén Makkelijke Manier!

Is Een Zak Grond Of Met Mest Voor De Rhododendron, Alleen Voor Deze Plant?

Rhododendron bemesten

Je weet nu dat een Rhododendron een lichtzure grond nodig heeft en daarbij ook de aangepaste meststoffen. Ook zijn er andere planten die graag in een lichtzure grond willen staan. Daar is de azalea, heide of hortensia een voorbeeld van.

Dus wanneer je meststoffen wilt kopen, of grond, dan kan erop de verpakking staan, dat het voor een azalea of heide, is. Die kun je dus gewoon kopen voor alle planten die een lichtzure grond het prettigst vinden om in te groeien, en daar valt natuurlijk de Rhododendron onder!

Wil je niet sjouwen met Rhododendron mest of grond? Je kan het thuis laten bezorgen nadat je een goede keuze hebt kunnen maken uit verschillende soorten.

Hoe Vaak Ga Je De Rhododendron Bemesten?

Elk pak met bemesting of fles met vloeibare meststoffen, zeggen iets anders over de hoeveelheid en hoe vaak er moet worden bemest, bij de Rhododendron. Dat kan komen omdat elke kweker, tuinder, tuincentrum of producent, zijn eigen bemesting maakt of inkoopt. Hoe zij dit maken, en hoe sterk zij dit maken, heeft ook invloed op het aantal keren, dat je de bemesting moet strooien.

Bijvoorbeeld: één korrel meststof bezit 100 procent voedingsstoffen voor een aantal maanden. Deze korrel hoef je maar eens in de zes maanden te strooien, bijvoorbeeld, want hij zit boordevol voedingsstoffen en geeft deze meststoffen langzaam af, voor een lange periode.

Of je hebt een korrel die ‘maar’ 50 procent vol zit met voedingsstoffen, en moet je dus 2 keer zo vaak deze korrel strooien, om de struik genoeg voedingsstoffen te geven, over een bepaalde periode. Kan zijn dat de producent vindt, dat dat beter is voor de Rhododendron.

Nu is dit voorbeeld zo fictief als het maar zijn kan. Ik bedoel ermee te zeggen dat je de instructies moet lezen, om te weten hoe vaak je de Rhododendron moet bemesten, volgens de producent van deze bemesting.

Er is dus geen algemene richtlijn, dan alleen de richtlijn van de producent van de meststoffen. En deze staat op de verpakking. Daarbij hebben alle meststoffen een ander prijs, en kun je zelf kiezen, wat voor jou het beste of handig is.

Zeker is wel, dat je in de maanden dat deze Rhododendron niet groeit en bloeit, je geen meststoffen hoeft toe te voegen. Dat is rondom de herfst en de winter. De struik doet daar helemaal niets mee. Lees wel de verpakking van de meststoffen die jij gebruikt. Soms kan ook dit advies net even anders zijn.

Lees ook: Hoe Help Je De Rhododendron De Winter Door?

Waar Ga Je Bij De Rhododendron Bemesten?

rhododendron bemesten
Goede bemesting geeft een mooie Rhododendron

Wanneer je meststoffen strooit, in de vorm van korrels, doe dat dan rondom de Rhododendron, bij het uiteinde van de takken. Wanneer je dit onder de Rhododendron doet, kan het zijn dat deze minder snel of minder goed oplossen, omdat daar geen regen komt, waardoor deze struik niet genoeg voedingsstoffen kan halen uit de grond, omdat deze niet in de grond zijn opgenomen (nog). De helft van de korrels kunnen nog onverteerd onder de struik liggen.

Strooi dus altijd en echt rond deze struik. Zoals ik al zei, bij het uiteinde van de takken of er zelfs naast. Nu kan regen de korrels goed oplossen, en het water verspreidt de voedingsstoffen rondom de struik, terwijl het in de grond kan zakken.

Wanneer De Rhododendron Niet De Goede Bemesting Binnen Krijgt?

Wanneer jouw Rhododendron meststoffen tot zich neemt die niet goed zijn voor hem, of te weinig zijn, kunnen de bladeren geel worden. De struik staat er in zijn geheel een beetje zielig bij. Waarschijnlijk staat de Rhododendron in de verkeerde grond (te kalkrijk) of heb je verkeerde meststoffen gegeven. Kan gebeuren, maar lastig, en niet één, twee, drie op te lossen.

Toch kun je meststoffen toevoegen, die speciaal voor de Rhododendron gemaakt zijn. Begin daar mee in één van de maanden tussen april en oktober. De instructie op de verpakking kan afwijken op onze instructie, dus lees deze zorgvuldig. Op den duur zal het wel goed komen met jouw Rhododendron.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen