Rhododendron Stekken, Er Is Eén Makkelijke Manier!

groenblijvend, winterharde planten voor bloembakken

Er zijn 2 methode om een Rhododendron te stekken. Eén gaat vele malen makkelijker dan de andere methode. De methode ‘afsnijden en met stekpoeder in potten doen’ is voor professionals beter te doen, dan voor een leek. Zij zijn daar natuurlijk ook meer bedreven in én hebben de juiste materialen en kennis die verregaand meer is dan die van een hobbyist of achtertuin eigenaar.

In deze blog kun je lezen over het Rhododendron stekken, op een andere manier dan de professionele manier, maar zeker effectief en voor iedereen haalbaar! Hoe kun je de Rhododendron stekken, op een makkelijke manier?

Graaf een kuiltje waar de Rhododendron tak de grond raakt. Snijdt de takken half in, niet door, en strooi er wat stekpoeder op. Leg de stekken van de Rhododendron in de kuil en zet ‘m vast met een tentharing. Dek de stekken van de Rhododendron toe met aarde en leg er een baksteen op. Het uiteinde van de takken moet boven de grond zijn. Geef water aan de stekken van de Rhododendron.

Ben jij op zoek naar een rhododendron? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Rhododendron Stekken In Water?

Een Rhododendron stekken in water, dus afsnijden, en een steel met wat blad in water zetten, gaat helaas niet werken. Het is een lastiger proces, Rhododendron stekken. En al helemaal niet in een glas met water. Stekken doe je via ‘afleggen’ van een Rhododendron tak.

We raden je aan Pokon stekpoeder te gebruiken, welke te verkrijgen is bij Bol.com. Stekpoeder stimuleert de groei van wortels en geeft bescherming tegen schimmels en ziektes.

Wanneer Rhododendron Stekken

Je kunt ook een Rhododendron stekken via de methode van het ‘afleggen’. Ook op deze manier kun je namelijk de Rhododendron vermeerderen. Dit doe je door middel van een lage tak in te graven en te wachten tot deze wortel heeft geschoten, kort gezegd. Dit doe je mei of juni. Hier vertel ik je meer over in één van de volgende hoofdstukken.

Een Rhododendron kun je ook stekken in de periode vanaf augustus tot en met september wanneer je gaat proberen het via de methode ‘stek in turfmolm’ te doen (die van de professionals). Dit is de moeilijkste en bijna niet haalbare manier om te stekken voor een leek, wanneer je daar de kennis en materialen niet voor hebt. Ik ga daar ook verder niet op in.

rhododendron stekken

Rhododendron Vermeerderen Stekken

Rhododendron stekken noemen we vermeerderen bij een Rhododendron omdat er op een andere manier ‘gestekt’ wordt. We krijgen dus meer Rhododendron, doormiddel van het afleggen van een laaghangende tak van een moederplant. Deze manier is voor iedereen te doen en jouw kans op succes is vele malen groter. Dat gaat als volgt in zijn werk:

Je kunt gaat dus vermeerderen, na de bloei van de Rhododendron, dat is ongeveer halverwege juni. De struik hoeft dan geen energie meer te geven aan de bloemen en kan nu dus worden vermeerderd.

Kies een mooie, soepele schuit uit die onderaan de struik zit en makkelijk de bodem raakt. Deze ‘stek’, die vast blijft zitten aan de moederstruik, wordt in het voorjaar los gestoken omdat hij op eigen ‘pootjes’ kan staan, zeg maar.

Maar zo ver zijn we nog niet. We beginnen bij het begin:

Wat heb je nodig om een scheut van deze mooie plant te vermeerderen:

  • Scherp mes
  • Stekpoeder voor Rhododendron
  • Tentharing/haak
  • Baksteen
  • Bamboestok
  • Tyraps
  • Een geschikte tak die de bodem raakt en halverwege ingegraven kan worden.

Rhododendron Vermeerderen

Methode 1:

  • Bekijk, wanneer je een Rhododendron gaat stekken, welke tak je gaat vermeerderen. Kies een tak die soepel is en onderaan de struik zit. Bepaal waar de tak de grond raakt en waar deze dus wordt ingegraven. De uiteinde van deze tak blijft boven de grond. Je hebt dus een langere tak nodig die onderduikt en weer bovenkomt aan het einde, zeg maar.
  • Zet alle spulletjes naast je neer die je klaar moest zetten en graaf een kuiltje op de plek waar de tak de bodem kan raken.
  • Snijdt de tak tot de helft in, dus niet helemaal doorsnijden, met een scherp mes. Zorg dat je schone handen hebt zodat ziektes/schimmels zo min mogelijk in de wond van de Rhododendron kunnen komen.
  • Strooi wat stekpoeder op de wond, die jij in de tak hebt gesneden en leg de tak in het kuiltje die jij hebt gegraven. Steek met de tentharing de tak vast en zet deze vast op de grond. Nu kan de tak van de Rhododendron niet meer omhoog komen.
  • Schep aarde op de tak zodat je dit stuk begraaft en druk deze goed aan. Het uiteinde van de tak blijft boven de grond. Wanneer het lang genoeg is kun je deze uiteinde tegen bijvoorbeeld een bamboestok aan laten groeien zodat jij recht naar boven groeit. Een goed begin voor nieuwe Rhododendron stekken.
rhododendron stekken
  • Leg een baksteen bovenop de aarde die je over de stek hebt gelegd.
  • Geef de Rhododendron stekken regelmatig water. Wil je een leuke gieter bij deze stekken zetten, zodat je niet vergeet te wateren dan kun je leuke gieters vinden bij Bol.com. Ook leuke olifanten of flamingo gieters voor kinderen!
  • In het voorjaar kun je de baksteen verwijderen en zien dat jouw ‘stek’ van de Rhododendron wortels heeft gekregen. Dat had de stek waarschijnlijk al langer, maar nu is het de beste tijd om te kijken en de stek van de moederplant af te steken.
  • Pak een scherpe schop en steek de stek van de moederplant af. Dus tussen de nieuwe plant en de moederplant. De stek kun je nu verplaatsen naar de nieuwe plaats waar jij ook weer een leuke en mooie Rhododendron wilt hebben groeien.

Wil je verder lezen hoe je dan een Rhododendron moet verplaatsen en wanneer je dat het beste kunt doen dan kun je onze blog lezen ‘Rhododendron verplaatsen, hoe en wanneer doe je dat?

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen