Rhododendron Verplaatsen – Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Groenblijvende bomen

De Rhododendron is een prachtige plant met mooie paarse en/of roze bloemen. Het is een echte blikvanger in elke tuin. De Rhododendron wordt meestal gekocht als ze redelijk klein zijn, echter kan de plant uitgroeien tot een volwaardige heester met een hoogte van 4 meter. Dan kan het voorkomen dat je de Rhododendron moet verplaatsen.

Rhododendron verplaatsen. Het verplaatsen van de Rhododendron die je in het najaar, na de bloei! Plaats de plant in de halfschaduw in zure grond in een groot gat. Geef de verplaatste plant geen mest maar wel veel water. Plaats de plant zo dat de wortels net onder de grond zitten.

Als je in plaats van te verplaatsen toch kiest om een nieuwe Rhododendron te kopen en deze wilt planten, lees dan onze blog over het planten van een Rhododendron. Daar staan vele tips in en dan hoef je de Rhododendron waarschijnlijk niet meer te verplanten. Maar goed, als de Rhododendron moet verplaatsen lees dan onderstaande aanpak.

Rhododendron Verplaatsen Wanneer?

Als je de Rhododendron moet verplaatsen omdat deze te groot is geworden voor de pot of je gaat je tuin opnieuw inrichten dan is het moment van verplaatsen belangrijk voor de groei en herstel van de plant. Het beste moment om te verplaatsen of te verplanten is na de bloei of liever na de zomer, in september.

rhododendron verplaatsen

Dit is de periode dat de plant al zijn energie gegeven heeft aan groeien en bloeien en nu langzaam in ruste gaat voor de winter. In deze periode zal de plant het minste last hebben van het verplanten.

Ook hebben de wortels ruimschoots te tijd om te herstellen en in het voorjaar genoeg kracht hebben om de plant weer volop te laten bloeien.

Elke andere periode is een slechte periode, als het moet dan moet het, maar als het even kan stel het dan uit naar het najaar dan herstelt de Rhododendron sneller.

Rhododendron Snoeien En Verplaatsen

Als je de Rhododendron gaat verplaatsen tref dan wat voorbereidingen en volg onderstaande stappen. Zo beschadig je de plant het minst en herstelt de plant sneller.

 1. Zoek een plaats uit die ligt in de halfschaduw
  De Rhododendron heeft zonlicht nodig maar mag niet de hele dag in de volle zon staan. Zoek dus een nieuwe plaats met zonlicht en met schaduw dat vindt de plant het prettigst.
 2. Zure grond is het best
  De Rhododendron is een van de weinige planten die het best groeit in zure grond, voor de techneuten onder ons een PH van 4-5,5 is het best. In het tuincentrum kan je producten vinden om de PH te meten.
 3. Verbeter de grond
  Heb je geen zure grond, wat meestal het geval is met kleigrond dan kan je de grond verbeteren. Maak een groot gat waar de plant moet komen te staan. Meng nu Rhododendron potgrond (te koop in de handel) met klei, zand en eventueel puin. Het gaat moet groter dan dan de kluit van de plant.
 4. Vocht doorlatende grond
  De grond moet vocht doorlatend zijn. De Rhododendron staat het liefst niet met de wortels in het water. De plant kan de wortelrot krijgen waardoor de plant niet in staat is om zuurstof op te nemen via de wortels. De plant zal uiteindelijk afsterven. Vermeng je grond dus met zand, kiezels of bijvoorbeeld puin.
 5. Maak een groot gat
  Maak een groot gat er verbeter de grond. Zo heeft de Rhododendron ruimte om de wortels te laten groeien en besproei deze met veel water.
 6. Niet te diep
  De Rhododendron mag niet te diep geplaatst worden. De wortels moeten net onder de oppervlakte liggen, want dan kunnen ze zuurstof opnemen.
 7. Verplaats de plant
  Steek nu de kleine Rhododendron uit de de oude grond. Steek ruim rondom de wortels en til de plant uit de grond. Pak de plant vast net boven de kluit en trek de plant uit de grond.
  Zit de plant in een pot, haal dan de plant voorzichtig uit de pot en plaats de Rhododendron naar het nieuwe gat. Dek de wortels af met aarde en druk deze voorzichtig aan.
  rhododendron verplaatsen
 8. Geef water en géén mest
  Geef de plant nu veel water waardoor de grond samenklinkt. Dit is goed voor de wortels. De wortels zijn natuurlijk enigszins beschadigd. Geef de plant daarom géén meststoffen. Dit is slecht voor de beschadigde wortels, ze kunnen hierdoor kapot gaan.
 9. Snoeien mag, is niet nodig
  Takken die de heester uit vorm brengen mag je wegsnoeien maar het is niet nodig. Gebroken takken of afgescheurde takken moet je natuurlijk wel afknippen. De Rhododendron heeft weinig tot geen snoei nodig. Meestal wordt oud en/of dood hout verwijderd en af en toe een tak die ‘in de weg zit’. Verder niets.

Nu je plant weer met liefde verzorgen zoals je dat altijd al gedaan hebt en in het voorjaar zal de Rhododendron weer uitbundig bloeien.

Bekijk onderstaande video voor extra informatie over het verplaatsen van de Rhododendron, dit is een wintergroen plant.

Hoe Grote Rhododendron Verplanten

Heb je echt een aanzienlijke grote Rhododendron, dan zal je in het voorjaar de eerst voorbereidingen moeten treffen om de plant in het najaar te verplaatsen. Alle bovenstaande tips gelden ook voor een grote Rhododendron verplaatsen. Echter de voorbereiding begint al vroeg.

In het voorjaar steek je met een scherpe spa/schop de (hoofd)wortels rondom de plant stuk en los. Spit ruim rondom de plant de wortels stuk. Hou de plant de komende periode vochtig zodat de plant wel vocht op kan nemen. Aan de kapot gemaakte wortels worden nu nieuwe kleine worteltjes gevormd. Deze worteltjes heeft de plant later nodig om goed en snel aan te slaan.

Rhododendron verplanten

Als het najaar is aangebroken verplaatsen we de plant en hou bovenstaande tips in acht. Of het nu een kleine of oude Rhododendron is, de tips en bovenstaande adviezen blijven gelden.

Trek handschoenen aan omdat de rododendron giftig is. Het sap kan met aanraking van de huid irritatie opleveren en dat voelt niet prettig.

Schep vervolgens de grond rond de Rhododendron voorzichtig los en beschadig de wortels zo min mogelijk. Trek vervolgens de plant uit de grond. Als het een grote plant is heb je waarschijnlijk meer mankracht nodig. Trek samen voorzichtig de plant los en plaats deze op een zeiltje of op een opengeknipte vuilniszak. Trek nu aan het zeiltje en breng de plant naar zijn nieuwe plaats.

Plaats de plant in het nieuwe gat en volg bovenstaande handelingen dan komt het vanzelf goed. Geef veel water en geen mest. Meststoffen kunnen de wortels beschadigen.

Nu weet je precies hoe je een Rhododendron kan verplanten. Heel veel succes met je project.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen