Hoe Help Je De Rhododendron De Winter Door?

rhododendron verzorgen

Wat is er prachtiger dan een Rhododendron in de tuin. Zijn prachtige groene bladeren en prachtige bloemen, die paars, roze of wit kunnen zijn, zien er altijd fleurig uit. Het is een fantastische struik, die goed kan overwinteren in de Nederlandse winters. Wanneer je een jonge Rhododendron in de tuin zet, is het wel verstandig om deze te beschermen tegen de aankomende winter. Lees maar mee…

Rhododendron in de winter: De Rhododendron is best winterhard, maar de jonge of net aangeplante Rhododendron moet bescherming krijgen tegen de aankomende winter. Leg mulch rond de plant op de grond, bovenop de wortels. Pak de jonge of net aangeplante Rhododendron in met een plantenhoes of fleecedoeken.

Er is natuurlijk veel meer te doen voor de Rhododendron in de winter. Een goede verzorging geeft de Rhododendron meer kans op minder of geen schade, door de winter. Hoe je daar voor kan zorgen?

Ben jij op zoek naar een rhododendron? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod rhododendrons tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Onderhoud De Rhododendron Goed Voor De Aankomende Winter

Wanneer een Rhododendron goed wordt onderhouden, heeft deze de meeste kans om, zonder schade, de winter door te komen. Nu zijn de winters in Nederland niet zo heel streng meer, maar een vriesperiode is niet uitgesloten, met eventueel de daarbij komende ijzige en snijdende wind, kan het wel eens lastig worden voor de Rhododendron.

Dus voorzorgsmaatregelen zijn altijd welkom en dit begint al met het aanplanten van de mooie Rhododendron, op de juiste manier.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Welke Standplaats Is Goed Voor De Rhododendron?

Wanneer je een jonge Rhododendron wilt plaatsen in de tuin, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. De jonge Rhododendron kan dan goed wortelen en staat dan op een plek waar hij het helemaal naar zijn zin heeft.

Een Rhododendron staat graag in een beschutte tuin. Deze moet lekker licht zijn maar hoeft niet in de volle zon te staan. Het moet wel een lichte tuin zijn. Wanneer de Rhododendron te donker staat, zal de bloei ook minder zijn.

Wanneer de Rhododendron in de snijdende koude wind staat, in de winter, zal er schade aan de plant kunnen ontstaan. Je kunt deze plant dus tussen andere struiken en bomen (die diep wortelen, omdat de wortels anders moeten vechten om water).

Een tuin op het oosten is geen fijne standplaats in verband met te weinig licht en kou. En in de winter zal deze plant daar zeker last van kunnen krijgen.

Mede door deze maatregelen komt de Rhododendron goed de winter door. Welke maatregelen er nog meer zijn, kun je verderop in de blog lezen.

In Welke Grond Staat Een Rhododendron Graag?

De grond waarin de Rhododendron staat is een losse grond, die licht zuur is. Zand- en veengronden zijn voorbeelden van zure grond. De grond moet ook goed waterdoorlatend zijn, zodat de wortels niet te lang in een te natte grond staan. De wortels kunnen dat gaan rotten en dan is het met de Rhododendron gedaan. Zeker in de herfst en de winter, wanneer het veel kan regen.

Een te natte grond kan daarbij ook gaan bevriezen in de winter, dus ook de wortels. Wanneer de wortels bevroren zijn geweest en weer ontdooien na een vriesperiode, zijn ze dood. De cellen in de wortels zijn kapot gevroren en kunnen hun werk niet meer doen.

Daarom is het belangrijk om de Rhododendron in een goede grond te zetten, zodat deze ook goed de winter door komt.

Je kunt speciale grond kopen voor Rhododendrons of azalea’s, wanneer deze niet van nature in de grond zitten. Spit dan veel lichtzure grond door de tuingrond, en zeker gooi flink wat in het plantengat, dan gaat de Rhododendron het goed en gemakkelijk redden in de winter.

Wil je een Rhododendron verplaatsen? Lees dan onze blog: Rhododendron Verplaatsen – Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Wat Te Doen, Net Voor De Winter, Voor De Rhododendron?

Rhododendron winter
Mulch rond de Rododendron

Een goed aangeplante Rhododendron, die er al een aantal jaar staat, behoeft verder geen zorg. De net verplante of jonge aangeplante Rhododendron weer wel. Wanneer je hebt gezorgd voor alle bovenstaande maatregelen, zal het wel goed komen met deze Rhododendron. Je kunt nog een aantal dingen doen die er voor zorgen dat deze plant goed de winter door komt:

  • Niet meer snoeien
    Snoei de Rhododendron in het najaar niet meer. Doe je dit wel dan kunnen de geknipte stengels afsterven in de winter. Als je te laat bent met snoeien wacht dan tot het volgend voorjaar. Snoei dus direct na de bloei of in het voorjaar. Snoei je in het voorjaar, dan heb je wel kans dat er geen bloemen meer aan komen, maar volgend jaar weer wel.
  • Dek de aarde af met mulch
    Dek de aarde rondom de Rhododendron af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing. Zeker handig bij net aangeplante Rhododendron, maar ook fijn voor de planten die er al jaren staan. Het geeft ze een steuntje in de rug.
  • Pak de plant in
    Wikkel de in dit jaar aangeplante (jong of oudere) Rhododendrons in een fleecedeken, zeker als deze in de wind staan. Door wind kan het nog kouder aanvoelen. Je kunt hier ook plantenhoezen voor aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie!

Kun Je De Rhododendron In De Winter (Ver)planten?

Nee, en ja. Wanneer er een zachte winter wordt verwacht, zou het wel kunnen, maar het mag zeker niet gaan vriezen.

Een Rhododendron kun je het beste (ver)planten op dagen dat het niet vriest. Let dus goed op de weersverwachting. Wanneer er een vrieskoude periode aan zit te komen dan kun je het planten van deze plant beter even op zich laten wachten. Het is nooit een goed idee om in een bevroren grond planten te (ver)planten. Er kan geen goede wateropname zijn en de wortels kunnen snel bevriezen.

Wanneer het erg heet is, en er een hittegolf is, of aan zit te komen, dan kan deze Rhododendron niet voldoende vocht opnemen om te overleven. Verder kun je de Rhododendron planten wanneer je wilt en zal hij dan ook de winter goed door kunnen komen, met de bovenstaande maatregelen.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen