12 × Mooie Planten Voor In Bloembakken Buiten!

planten in bloembakken buiten

Bloembakken zijn een ideale manier om je tuin, terras of balkon op te fleuren. Met fleurige bloemen in de bloembakken wordt het een stuk vrolijker.

Niet alle planten kunnen in bloembakken, vele planten staan liever in de volle grond in de tuin. Er zijn ook planten die het juist prima doen in bloembakken en wij hebben er twaalf voor jou uitgekozen.

Hou er wel rekening mee dat planten in bloembakken meer verzorging nodig hebben. Geef ze zeker elke twee weken plantenvoeding en op warme dagen zal je ze twee keer water moeten geven, zeker als de bloembakken in de zon staan.

Ben jij op zoek naar een planten voor in een bloembak? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod van vaste planten, tegen hele scherpe prijzen en alles vers van de kweker!

1. Camelia

planten bloembak buiten

De camelia doe het prima in de volle zon maar kan ook heel goed groeien in een kuip of pot. De plant wordt dan alleen niet zo groot, maar bloeien zal die zeker doen. Er zijn verschillende camelia’s te koop die ook weer een verschillende bloeiperiode hebben. Dus bekijk het kaartje goed als je een camelia koopt in het tuincentrum.

De plant staat graag in de halfschaduw en de potgrond moet vochtig blijven, niet nat maar vochtig. Het voordeel van de camelia is dat de plant winterhard is.

Lees ook: 15 × Planten In Pot Buiten, Het Hele Jaar Door!

2. Blauwe Druifjes

planten bloembak buiten

Dit zijn typische plantjes voor in een bloembak. De plant komt voort uit bolletjes en de druifjes worden niet heel erg groot, 15 – 20 centimeter.

De plantjes staan graag in de volle zon of halfschaduw en ook de druifjes staan graag in vochtige grond, weer niet nat maar vochtig. De druifjes zijn niet wintergroen, maar de plant is wel winterhard. Na de bloei worden de bladeren geel en sterven af.

Lees ook: 11 × Bomen Voor In Pot, Prima Voor Buiten!

3. Lobelia Erinus

planten bloembak buiten lobelia

Dit is een eenjarige plant die mooi over de randen van een bloembak kan hangen. Het is perkgoed wat mooi te combineren valt met ander perkgoed zoals afrikaantjes en geraniums.

Met een juiste verzorging zal de plant echte heel veel paarse bloemen geven. De klassieke kleur is paars zoals op de foto, maar er zijn ook roze en witte lobelia’s te koop.

De bloeitijd van de lobelia is van mei tot en met oktober, je hebt er dus heel lang plezier van, zeker als je de oude bloemetjes wegknipt.

4. Zonneroosje

planten bloembak buiten zonneroosje

Dit is een laagblijvende borderplant die het ook heel goed doet in een bloembak. Het is een vaste plant die ook nog een winterhard is. Het plantje wordt 25 tot 30 centimeter hoog en staat graag in de volle zon of halfschaduw. Er zijn ook grotere soorten te koop, maar voor de bloemenbak heb je de laagblijvende nodig.

Het leuke aan deze plant is dat het een echte zonaanbidders is, bij slecht weer zonder zon blijven de bloemen gesloten.

Lees ook: 20 Hoge Potplanten Buiten, Mooie Verschillende Soorten!

5. Ballonklokje

planten bloembak buiten ballonklokje

Het ballonklokje is er in een aantal kleuren, die uiteen lopen van Roze, paars, blauw en wit. Het is een eenjarige plant die een pot prachtig vult met zijn leuke bloemen. Altijd leuk om deze te combineren met bijvoorbeeld Lobelia, die ook eenjarig is. Het ballonklokje wordt om en nabij de 50 centimeter hoog.

Wanneer je er meerdere naast elkaar in een bloembak plaatst krijg van mei tot en met juli een paarse gloed in de bloembak.

6. Viooltjes

planten met gele bloemen

Viooltjes zijn misschien wel een van de bekendste plantjes. Natuurlijk hoort ook zij thuis in de rij van planten voor in bloembakken. Ze zijn laagblijvend en worden 25 centimeter groot. Er zijn verschillende gele viooltjes: zoals de gele met een zacht lila randjes of geel met een donker hart.

Zet de viooltjes lekker in de zon. Haal de oude verwelkte bloempjes eruit zodat je de plant stimuleert weer meer bloemen aan te maken. Zorg dat de grond normaal vochtig is. Dus niet echt laten uitdrogen, want dan zijn jouw violen niet lang mooi.

Lees ook: 16 × Groenblijvende, Winterharde Planten Voor Bloembakken

7. Pierus

planten bloembak buiten

De Pieris is er een om echt in een pot te zetten, op het terras. De kleur van het blad is mooi en roodbruin aan de toppen. In maart en april worden wit-roze kleine bloemetjes in trossen gevormd. Zet deze Pieris niet in de wind of in de volle zon, dan kunnen de bladeren verbranden.

Het is een winterharde plant, maar wanneer deze in pot staat moeten de wortels goed worden ingepakt of afgedekt met bladeren of mulch. Ze kunnen anders bevriezen.

Lees ook: 18 × Winterharde Terrasplanten Voor In De Volle Zon

8. Wormkruid (Tanacetum)

planten bloembak buiten wormkruid

Wormkruid ken je vast wel, meestal zie je ze met bloemen met een geel hard en witte bladeren, maar er zijn vele soorten wormkruid in vele kleuren. Het zijn een- of tweejarige planten die weelderig bloeien in de maanden mei en juni.

Een volwassen plant kan tot wel 70 centimeter groot worden, maar in een bloemenbak blijven ze kleiner. De plant staat graag in de volle zon dus een bloemenbak op het zuiden is geen probleem.

Je kunt de plant langer dan twee jaar in leven houden, maar de kwaliteit van de bloemen gaat snel achteruit.

9. Vrouwenmantel

planten bloembak buiten vrouwenmantel

De vrouwenmantel is een makkelijke plant en doet het in elke grondsoort goed. De plant wordt niet groter dan een centimeter of 30 en geeft mooie gele bloemen in de maanden mei, juni, juli en augustus.

Als het geregend heeft blijven er regendruppels op de bladeren liggen in mooie ronde bolletjes.

Als de plant voor het eerst gebloeid heeft kan je de oudere bladeren en de stengels die gebloeid hebben wegknippen zodat de plant nogmaals kan bloeien.

10. Zonnehoedje

planten bloembak buiten zonnehoedje

Een van mijn favoriete planten is het zonnehoedje. Deze plant is in heel veel kleuren te verkrijgen en in de volle grond plant het zonnehoedje zich voort door verspreiding van de wortels. In een bloemenbak blijft de zonnehoed echter compact.

De bloembladeren van het zonnehoedje gaan open en zakken als het ware door naar beneden, zo weet je dat het een zonnehoedje is.

De plant kan in de volle zon staan en de grond moet vochtig blijven, laat dus niet uitdrogen, zeker niet in de bloeiperiode van juli tot en met september.

11. Spaanse Margrieten (Osteospermum)

planten bloemenbak buiten spaanse margrieten

Als er een plant graag in de volle zon staat dan is het wel de Spaanse margriet. Deze plant bloeit heel weelderig en is al een keer balkonplant van het jaar geweest. Ze doen het dus uitstekend in een bloembak. Als ze in de volle zon staan moet je er wel voor zorgen dat de grond in de bloemenbak niet uitdroogt, anders is het zo gedaan met de Spaanse margriet.

De Spaanse margrieten zijn in vele kleuren verkrijgbaar en bloeien de hele zomer door. Het is (meestal) een eenjarige plant die het heel goed doet met andere perkplanten.

12. Heide

heide

Als laatste plant voor in de bloembak bespreken we heide. Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar ook heide doet het goed in een bloemenbak.

Als je een bloemenbak maakt met alleen maar heide kan krijg je in de herfst een mooie bloembak met heide in bloei of als je zomerheide hebt dan bloeit de heide in de zomer.

Let wel op dat de heide zure grond nodig heeft en niet alle planten houden van zure grond. Het beste is om alleen een bloemenbak met heide te maken. Zo kan je de juiste zorg geven aan de planten; zet de planten in de volle zon of halfschaduw in een licht zure grond. Ze kunnen goed tegen een droge grond maar in de zomer, in een bloembak zal je ze echt water moeten geven.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen