15 × Planten In Pot Buiten, Het Hele Jaar Door!

Planten in pot buiten

Eindelijk is het dan zo ver! Er kunnen weer planten in potten buiten, die het terras of balkon weer een kleurtje geven. En er is keuze genoeg. Eenjarige planten, vaste planten of kleine boompjes is pot. Maar ook kruiden en groenten kunnen plaatsnemen. Het kan allemaal en in deze blog schrijf ik over een aantal van hen. Planten in pot buiten! Het is weer tijd om met de handen in de aarde te zitten. Veel plezier!

Vaste Planten In Pot Buiten

planten in pot buiten

Vaste planten zijn planten die jaren in de tuin kunnen staan en groeien en bloeien. Dat is de bedoeling van vaste planten. Elk jaar lopen zij een cyclus door. Ze groeien en bloeien eventueel, kunnen hun blad laten vallen of blijven wintergroen en in het voorjaar (over het algemeen) komen er weer jonge bladeren uit en later eventueel bloemen. De lijst hieronder zijn vaste planten als voorbeeld:

1. Hosta

De Hosta is er in verschillende soorten. Dat zie je aan het blad wat bont of zelfs wat blauw kan zijn. Ook groen blad zonder andere kleur is te verkrijgen. De Hosta laat prachtige witte bloemen groeien aan lange stelen, die boven het mooie blad uitgroeien. Hij bloeit van juni tot en met eind oktober.

De Hosta kan prima in pot staan en kan zelfs zijn leven redden wanneer er veel slakken in de tuin staan. Want slakken zijn dol op een Hosta.

Lees ook: 20 Hoge Potplanten, Buiten, Mooie Verschillende Soorten!

2. Pieris (Rotsheide)

De Pieris is er een om echt in een pot te zetten, op het terras. De kleur van het blad is mooi en roodbruin aan de toppen. In maart en april worden wit-roze kleine bloemetjes in trossen gevormd. Zet deze Pieris niet in de wind of in de volle zon, dan kunnen de bladeren verbranden.

Het is een winterharde plant, maar wanneer deze in pot staat moeten de wortels goed worden ingepakt of afgedekt met bladeren of mulch. Ze kunnen anders bevriezen.

3. Carl-muurpeper (Sedum spectabile)

Deze Sedum kan prima in een pot en groeit erg snel. De lange stelen van deze Sedum geven prachtige roze bloemschermen die langdurig blijven bloeien van augustus tot en met oktober. De grijze bladeren vormen een mooi cadeautje in de pot in jouw tuin. Hij kan wel een steuntje gebruiken in de vorm van een rekje. In de winter zullen de bloemstelen afsterven.

Laat deze stelen staan tot het voorjaar en knip ze af wanneer je weer jong groen ziet opkomen aan de voet van deze stelen.

4. Dropplant

De dropplant staat erg leuk ook in een pot buiten. De paarse bloemen kleuren het terras of balkon. Hij bloeit vanaf juli tot en met september. Wanneer je aan de dropplant komt met jouw handen ruiken ze inderdaad naar drop. Ga je een blaadje proeven dan smaken ze naar anijs

Lees ook: 16 × Groenblijvende, Winterharde Planten Voor Bloembakken

5. Heide

Er is winter- en zomerheide te verkrijgen in tuincentra. Zij bloeien dat ook die periode langdurig. Heide is een sterke plant die winterhard is. Je kunt ze vrijwel overal plaatsen, in de zon of in de schaduw.
Geef ze één keer in de week een plens water en volgende weer weer. Het is beter om niet iedere dag wat water te geven.

Ben jij op zoek naar een vaste planten? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod van vaste planten, tegen hele scherpe prijzen en alles vers van de kweker!

Boompjes In Pot Buiten

Winterharde terrasplanten voor in de volle zon

Ook kleine bomen in een pot buiten kan natuurlijk prima. En er zijn er nogal wat. Ik geef je vijf voorbeelden van boompjes die je makkelijk in een pot buiten kunt zetten:

6. Olijfboom

De olijfboom is een boompje dat niet heel hard groeit. Vandaar dat deze boom vaak in een pot buiten staat. Daarbij is het handig om in de winter dit nog kleine boompje binnen te zetten op een vorstvrije plaats, zoals een lichte schuur of garage. Wel moet er water worden gegeven, anders legt de plant alsnog het loodje.

7. Amandelboompje

Het amandelboompje is ook een kleine boom die echt leuke roze bloemetjes geeft in maart en april. In de winter kan je de wortels beschermen door de pot in te pakken met jute doeken bijvoorbeeld. Zet de amandelboom in een iets kalkrijke potgrond, en geef ieder jaar een beetje kalk, dan zal dit boompje het prima blijven doen.

Lees ook: 11 × Bomen Voor In Pot, Prima Voor Buiten!

8. Dwergkers

Dit boompje wordt hooguit een meter hoog en kan dus prima in een pot buiten staan, op het terras of op balkon. Tussen maart en mei gaat de Dwergkers bloeien en in juli en augustus heb je kersen in de boom. Hoe bijzonder is dit. Heb je veel vogels rondom en in de tuin of op het balkon? Let er dan op dat de vogels de kersen niet uit de boom eten.

9. Vijgenboom

Een vijgenboom kan zeker in een kuip staan, maar wel een grote. Eentje van 50 Liter of meer zelfs, wil je de Vijgenboom tot vriend houden. In mei gaat de vijgenboom bloeien en in augustus kun je de eerste vijg al plukken. Voel of de vijg zacht is en wanneer hij dan zo in jouw hand valt, kun je hem lekker eten. Wacht je te lang met plukken dan zal de zoetigheid langzaamaan verloren gaan.

10. Dwerg Sering

De sering is altijd een cadeautje in de tuin. Met zijn prachtige en geurige bloemen zal je dik van de zomer kunnen genieten. De dwergsering kan prima in een pot staan. Verpot deze dan wel op tijd zodat de wortels kunnen blijven groeien. De Dwergsering bloeit in april en mei.

Zet de sering in gewone potgrond en geef regelmatig water. Zorg dat de grond vochtig blijft, en dus niet nat. Zorg voor een gat in de bodem van de pot en/of doe hydrokorrels onder de potgrond voor een goede afwatering. Zet de dwergsering lekker in de zon, dan zal zij bloeien als de beste!

Wil je nog meer ideeën over potplanten? Lees dan nog deze blog: 18 × Winterharde Terrasplanten Voor In De Volle Zon

Een- of tweejarige Planten In Pot Buiten

Er zijn een- en tweejarige planten, wat betekent dat de plant in een of twee jaar zijn levencyclus doorloopt. Bij eenjarige planten zaai je de zaadjes, (of je koopt het kleine plantje bij het tuincentrum), en deze groeit en bloeit hetzelfde jaar. Daarna sterft het af of zaait het zichzelf uit. Bij tweejarige planten groeit de plant in het eerste jaar en bloeit de plant in het tweede jaar, over het algemeen.

11. Ballonklokje

Het ballonklokje is er in een aantal kleuren, die uiteen lopen van Roze, paars, blauw en wit. Het is een meerjarige plant die een pot prachtig vult met zijn leuke bloemen. Altijd leuk om deze te combineren met bijvoorbeeld Lobelia, die eenjarig is. Het ballonklokje wordt om en nabij de 50 centimeter hoog.

12. Lobelia Erinus

Lobelia heeft een diep paars kleur en bloeit rijkelijk. Hij bloeit in augustus tot en met september, dus dat wordt lang genieten. Ze hangen vaak over de rand heen van de pot en groeien snel. De pot waar je de Lobelia in zet is snel gevuld en is leuk te combineren met alle andere eenjarige plantjes zoals het vlijtig liesje, de primula of het leeuwenbekje. Lobelia wordt om en nabij de 50 centimeter hoog.

13. Klaproos

De eenjarige klaproos, wie kent deze leuke rode bloem niet? Zij staat geregeld langs de kant van de weg omdat de zaden overal heen kunnen waaien. Heb je de klaproos eenmaal gezaaid of geplant in een pot buiten, dan laat je de klaproos staan waar hij staat. Wanneer je de roos plukt zal hij snel verwelken.

Deze klaproos bloeit van juni tot aan augustus en wordt gemiddeld 75 centimeter hoog. Je hebt dus lang plezier van deze planten in pot buiten!

Lees ook over 12 Sterke Balkonplanten, Voor In De Zon En (Half)schaduw.

14. Muurbloemen (Erysimum)

Deze plant kan zeker ook in een pot staan buiten. Met zijn prachtige paarse bloemen kan hij vanaf mei bloeien tot aan oktober zelfs. Laat de pot lekker in het zonnetje staan en geef regelmatig water bij erg warm weer. Het is officieel een tweejarige plant die soms wel drie jaar bloeit. Ze worden om en nabij de 50 centimeter hoog.

15. Duizendschoon

Duizendschoon kun je als plantje kopen, maar ook zaaien. Het is een tweejarige plant, dus het tweede jaar zal Duizendschoon pas gaan bloeien. Ook als je zaait, zal dit zo zijn. De plant geeft prachtige mooie bloemetjes die vele kleuren hebben in wit, roze en paars en deze kleuren gecombineerd. Ze worden ongeveer 70 centimeter hoog.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen