Is Een Peperplant Winterhard En Hoe Kan Hij Overwinteren?

peperplant winterhard overwinteren

Wat veel mensen niet weten is dat de peperplant eigenlijk een meerjarige plant is. In Nederland en België heeft ze echter meer moeite met overleven, wat betekent dat ze na het eerste jaar vaak weggegooid wordt. Lees hieronder tot in hoeverre de peperplant winterhard is en wat je kunt doen om haar te helpen overwinteren.

De peperplant is niet winterhard en heeft minimaal 10 graden nodig om te overleven. Wel kan je de plant in de winter als kamerplant houden, en in het voorjaar weer buiten plaatsen. Of zet de peperplant in een serre, verwarmde schuur of garage waar het niet kouder is dan 10 graden. Geef af en toe wel water.

Lees hieronder meer over de winterhardheid van de peperplant, net als wat je kunt doen om deze plant de winter door te helpen.

peperplant overwinteren

Ben jij op zoek naar een peperplant? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod peperplant zaden tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Is De Peperplant Winterhard?

De Peperplant is niet winterhard. Ze komt immers oorspronkelijk uit gebieden waar het echt een stukje warmer is dan de Nederlandse en Belgische winters.

Kan je dan maatregelen nemen om de Peperplant de winter door te helpen? Jazeker! De Peperplant is dan wel niet winterhard, maar je kan de plant wel overwinteren. Met de juiste aanpak kan de plant de winter door komen.

Wat je ook kunt overwegen is om stekjes te maken van de Peperplant. Deze kan je in de winter binnen kweken en in het voorjaar naar buiten plaatsen.
Knip in de herfst een paar jonge zijtakjes van de peperplant af en zet deze in een potje met aarde en grof zand. Houd de grond vochtig (niet drijfnat!) en zet deze op een koele plek met veel licht. Direct zonlicht kan gevaarlijk zijn voor de blaadjes, dus dit kun je beter vermijden.

Na verloop van tijd krijgen deze wortels. In de lente kunnen de plantjes dan weer naar buiten. Maar, de moederplant kan ook overwinteren! Zeker! Hieronder staat hoe je dat kunt doen.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Hoe Kan Een Peperplant Dan Toch Overwinteren?

Wat zijn de dingen die je kunt doen om je Peperplant zo goed mogelijk de winter door te helpen? Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen of zelfs moet doen tijdens een koude periode.

 • Haal de Peperplant naar binnen
  Staat de Peperplant in een pot, dan kan je deze in de garage, schuur of serre plaatsen waar het niet kouder is dan een graad of 10. Beter is om de peperplant in de huiskamer te plaatsen. Hier is het de juiste temperatuur voor de peperplant en behandel de plant als huiskamerplant.

  Zet haar op de vensterbank met veel licht. Ze mag weer naar buiten als het minimaal 10 graden is.
  Wanneer de peperplant in de volle grond staat kun je haar het beste uitgraven en tijdelijk in een pot op een warmere plek zetten. Kou en vorst zal deze plant hoogstwaarschijnlijk niet overleven, dus laten staan heeft weinig zin.
 • Snoei de peperplant wanneer je deze naar binnen haalt. Dit kan je in de herfst doen maar ook in het voorjaar.

Onderstaand, kort, een paar tips over het overwinteren van je peperplant.

Wanneer je de Peperplant écht niet naar binnen kunt halen is de kans groot dat ze de winter niet overleefd. Om haar toch een kans te geven kun je het onderstaande doen. Houd er wel rekening mee dat vriezen voor deze plant écht te veel is.

 • Water niet te veel
  De Peperplant heeft in de winter een stuk minder water nodig dan in de zomer. Geef haar dus af en toe water en over water zeker niet. Steek je vinger in de aarde en als de grond nog vochtig is, kun je beter een keer overslaan. Geef pas weer water wanneer de bovenste laag is uitgedroogd.
 • Inpakken
  Heb je binnen geen plaats, of wil je de plant niet binnen hebben staan, dan pak je de pot en plant in met noppenfolie en leg je op de grond een stuk piepschuim neer, waar je de pot opzet. Je kunt hier ook plantenhoezen voor aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie!
  Verplaats de Peperplant naar een beschutte plaats in de zon en geef regelmatig een beetje water wanneer het niet vriest. Beter is het om een ruimte te zoeken die boven de 10 graden blijft.
 • Dek de aarde af met mulch
  Als de Peperplant in de tuin staat, dan dek je de aarde rondom de Peperplant af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing. Leg verder takken en ander beschermend materiaal om de plant zelf. Dit brengt echter wel risico met zich mee, want de Peperplant houdt niet van kou. Het kan dus best zijn dat ze ondanks deze moeite niet overleefd, maar je kunt het proberen.
 • Geef geen water
  Als er vorst op komst is stop dan met water geven als de Peperplant buiten moet overwinteren. Zit er veel vocht in de pot of in de grond dan zullen de wortels heel snel bevriezen.

Er is geen garantie te geven dat de peperplant buiten zal overleven als het koud is of als er vorst op komst is. Je kunt bovenstaande voorzorgsmaatregelen nemen en alleen maar hopen dat het lukt.

Het beste is om de peperplant naar binnen te halen en de plant te behandelen als een kamerplant. Dan zal de plant goed overleven en kan deze in het voorjaar weer naar buiten samen met de stekjes die je gekweekt hebt.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen