Hoe Monstera Snoeien? – En wanneer kan dat?

Monstera giftig

In haast elk huis staat wel een Monstera, oftewel de gatenplant. Deze decoratieve plant met zijn grote bladeren die ingesneden zijn is een blikvanger in de woonkamer. De plant kan je klein kopen en groot laten groeien of je koop meteen een grote Monstera. Grote Monstera’s wil je soms terug in model brengen, maar kan je een Monstera snoeien?

Monstera Snoeien. Dit kan je het hele jaar door doen. Zowel de bladeren als de luchtwortels. Echter beter is om de luchtwortels niet te snoeien. Snoei de lelijke bladeren af tot aan de stam of knip de stam tot ongeveer 25 centimeter boven de grond af. Verpot tijdens het snoeien gelijk de Monstera.

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Wanneer Monstera Snoeien?

Sommige Monstera’s zijn zo groot dat je er eigenlijk niet aan ontkomt om ze te snoeien en het snoeien kan je eigenlijk het gehele jaar door doen.

Als je in de winter snoeit kan het langer duren voordat de plant nieuwe bladen geeft, omdat de plant in ruste is. In het voorjaar en in de zomer krijg je na twee weken meestal nieuw blad.

Wat je ook kunt doen is regelmatig te snoeien. Kijk elke maand even naar de plant en knip dorre, lelijke bladeren weg. Zo wordt de Monstera niet te kaal en heb je altijd een volle plant in je woonkamer.

Monstera snoeien

Zijn de bladeren echter groot maar wel mooi, dan kan je overwegen om de Monstera op te binden. Hierdoor wordt de vorm compacter en kan je de plant in bedwang houden. Hiervoor kan je gebruik maken van een mosstok. Je kunt er alles over lezen in onze blog over het opbinden van de Monstera.

En de luchtwortels dan, wat doe je daar mee? Kan je die ook snoeien? Ja, ook die kan je het hele jaar door snoeien. Het hoeft niet en als het niet nodig is, doe het dan niet.

Als je de gatenplant wil snoeien wees dan wel een beetje voorzichtig. De Monstera is namelijk giftig! Het is giftig voor dieren en giftig voor mensen. Onze blog over de giftigheid van de Monstera vertelt je er alles over. Vooral de sappen van de plant zijn giftig.

Gatenplant Snoeien

Hoe kan je de Monstera snoeien? Zijn dit alleen de bladeren of kan je de luchtwortels ook snoeien?

Beide delen van de plant kan je snoeien, zowel de luchtwortels als de bladeren.

Soms is het snoeien gewoon nodig om de plant in controle te houden of mooi in de vorm te houden.

Hoe je het snoeien doet wordt onderstaand besproken zowel voor de bladeren als voor de luchtwortels.

Monstera Luchtwortels Snoeien

De luchtwortels van de Monstera zitten er niet voor niets. De plant heeft deze nodig. In het oerwoud groeit de Monstera op stammen van andere bomen. De plant hecht zichzelf met wortels aan de stam. Om genoeg voeding te krijgen heeft de plant luchtwortels. Deze luchtwortels hallen vocht en voedingsstoffen uit de lucht waardoor de plant kan groeien.

In de huiskamer staat de plant in potgrond en krijgt de plant regelmatig water en voeding. De luchtwortels zijn dan minder noodzakelijk. Daarnaast is de lucht in onze huiskamer vaak droog en hierdoor kunnen de luchtwortels geen voedingsstoffen opnemen.
Echter is het wel een belangrijk onderdeel van de plant en het snoeien van de luchtwortels is dan ook af te raden. Het kan wel maar doe het liever niet.

Wil je de luchtwortels toch snoeien knip ze dan af op de gewenste lengte en gebruik hiervoor een scherpe snoeischaar en doe het voorzichtig. Beschadig de wortels zo min mogelijk.

Lange wortels die op de potgrond liggen kan je ook ingraven in de potgrond. Zo krijgt de plant de kans om nog meer voeding en vocht op te nemen.

Monstera Blad Snoeien

Oude bladeren van de Monstera kunnen vies, geel of bruine randen krijgen. En deze wil je waarschijnlijk snoeien. Zo zijn er ook bladeren die het model uit de boom halen en deze wil je waarschijnlijk ook snoeien. En als de plant te hoog is geworden moet je de plant snoeien.

De bladeren van de Monstera kan je afknippen. Gebruik wel een scherpe snoeischaar voor deze klus en wees voorzichtig. Het sap van de bladeren kan voor irritatie zorgen op de huid dus draag handschoenen als je gaat snoeien.

Knip de bladeren af tot aan de stam. Als de stam aan de onderkant kaal is geworden dan kan je deze snoeien tot ongeveer 25 centimeter boven de grond. Er zullen na verloop van tijd nieuwe bladeren verschijn (zie video).

Zoals eerder besproken kan je de plant het hele jaar door snoeien, echter kan je dit het best doen in het voorjaar en in de zomermaanden. De Monstera zal dan na een week of twee nieuwe bladeren aanmaken. In de wintermaanden duurt dit veel langer, dus heb geduld.

Ik geef zelf liever de voorkeur aan de plant regelmatig te snoeien. Zo blijft de plant mooi in model en lekker vol. Als je één keer per jaar snoeit zit je waarschijnlijk een periode lang tegen een kale plant aan te kijken.

monstera snoeien

De gesnoeide takken en bladeren kan je ook weer gebruiken voor te stekken. Het stekken van de Monstera is redelijk eenvoudig om te doen. Je kunt er meer over lezen in onze blog over het stekken van de Monstera. Hierin wordt precies beschreven hoe je dit kunt doen. Zowel in water stekken als in de grond.

Gatenplant Verpotten Tijdens Het Snoeien

Als je toch met de Monstera bezig bent en het snoeien is klaar adviseer ik je om de plant gelijk te verpotten. Ze groeien namelijk heel erg snel en hebben vaak een grotere pot nodig.

Neem een pot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot en vul deze voor een deel met potgrond. Haal de plant uit de oude pot en zet deze in de nieuwe pot en vul de rest op met potgrond. Druk de grond lichtjes aan. Geef de Monstera water en houd de grond licht vochtig.

De wortels hebben nun alle ruimte om verder te groeien en zo kunnen de bladeren ook weer verder groeien.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Ook interessant om te lezen!