De Monstera is een klimplant van nature. In het wild houdt deze plant zich vast aan andere stuiken en bomen. Hij klimt daar als het ware omhoog naar het licht. De luchtwortels houden takken vast van de bomen waar zij in groeien. Deze luchtwortels kunnen ook de grond in groeien als ondersteuning.
De Monstera kan wel 20 meter hoog worden, in het wild. In de huiskamer gaat dit niet lukken, maar klimmen doet hij wel graag. De Monstera opbinden is een goed idee, zeker wanneer je dit goed doet. Niet met garen, visdraad of ijzerdraad. Dit snijdt in alle delen van de plant. Hoe en wanneer het wel moet?
Monstera opbinden: Een Monstera kun je opbinden aan een mosstok of aan bamboestokken. Hoe groter de Monstera, hoe meer deze gaat klimmen en hoe meer houvast hij nodig heeft. Wanneer je een Monstera gaat verpotten in het voorjaar, zet je een mosstok bij de plant. Bindt de Monstera vast met niet te dun touw of ty-raps. Niet te strak! Een jonge Monstera heeft genoeg aan bamboestokken.
Je hebt grote, volwassen Monstera en nog jonge, de wat kleinere Monstera. Deze hebben natuurlijk net even een andere manier van opbinden nodig. We beginnen met de jonge, kleine(re) Monstera opbinden met bamboe stokken.
Wil je ook onze blog lezen van de verzorging van de Monstera?
Inhoudsopgave
Monstera Opbinden Met Bamboe
De kleinere Monstera heeft nog niet veel blad en kan zichzelf redelijk omhoog houden. Op den duur krijgt deze Monstera zoveel blad dat hij wil gaat klimmen maar omvalt omdat hij ’te zwaar’ wordt.
Je kunt met de kleinere Monstera wel al beginnen met opbinden, met bamboe stokken, zodat de plant de hoogte in groeit. Dan is het later makkelijker om een mosstok te plaatsen, omdat de plant mooi rechtop is gegroeid.
Ben je nog op zoek naar een ‘mosstok’ dan kun je bij bol.com kijken naar verschillende soorten en maten. Er zijn zelfs stokken die je uit kunt schuiven wanneer een plant groter wordt.
Verpot een kleine Monstera in het voorjaar en zet er direct bamboestok(ken) bij. Hoeveel stokken je plaatst is aan jou. Kijk goed waar je de stokken plaatst. Het is niet de bedoeling dat je dwars door de wortels heen steekt.
Gebeurt dit per ongeluk wel dan zal de Monstera dat waarschijnlijk wel overleven. Je verpot tenslotte in het voorjaar, de tijd dat planten weer gaan groeien en in hun kracht komen te staan.
Haal de plant uit de pot en ga voorzichtig met je vingers door de wortels. Haar zo veel mogelijk aarde weg. Doe wat aarde in de pot en zet de Monstera erin.
Zet de bamboestok(ken) zo dicht mogelijk bij het midden van de plant en druk de aarde goed aan. Zet met touw de stelen van het blad of de plant vast aan de bamboe. Trek het touw niet te strak aan. Het gaat om de houvast die de plant heeft maar hij moet nog wel wat kunnen ‘bewegen’.
Gebruik geen garen of visdraad, dat snijdt in de plant waardoor er blad of stukken plant kunnen afsterven.
Wanneer de Monstera te groot wordt voor bamboe stokken, hij valt dus om omdat hij te zwaar wordt, is het tijd om verpot te worden en er een ‘mosstok’ tegen aan te zetten. Het is sowieso een goed idee om de Monstera om het jaar te verpotten.
Lees ook: Monstera Giftig Voor Wie En Wat Te Doen! Complete Gids!
Hoe Monstera opbinden?
Een grote(re) Monstera kun je het beste opbinden. Je kunt daarvoor een ‘mosstok’ gebruiken. Dit zijn plastic buizen die omwikkeld zijn met meestal kokosvezels. De naam mosstok zal ongetwijfeld uit het verleden komen maar dat is een ander verhaal.
Je kunt natuurlijk zelf ook een mosstok maken van plastic buizen die je met mos bekleed en vastzet met ijzerdraad of touw.
Wanneer de Monstera toe is aan een grotere pot, kun je deze verpotten. Het is dan ook gelijk tijd om te bekijken of en hoe je een mosstok kunt plaatsen, of vervangen voor een grotere mosstok.
De reden dat je dat het beste in het voorjaar kunt doen is dat de plant dan uit zijn winterperiode komt en sappen van de plant weer gaan stromen. Worden er wortels beschadigd door het verpotten, dan is de kans groot dat de plant dat overleeft omdat hij in een periode zit van groei.
Heb je echt een grote Monstera, dan kun je dat het beste doen met twee personen. Een grote Monstera is zo geknakt, dat zou zonde zijn.
Monstera Laten Klimmen
Om een Monstera goed te laten klimmen is het dus zaak een mosstok te plaatsen. Kies er een die op de groei is, dus een beetje een grote of kies voor de uitschuifbare mosstokken. Deze mosstok zet je in de aarde wanneer je de Monstera gaat verpotten. Je kunt ook een Monstera aan de muur vast binden, maar zorg dan voor goede pluggen. Een Monstera kan zwaar worden.
Verpotten van een Monstera en plaatsen van een mosstok
- Kies een pot die 20% groter is dan de vorige pot. Vul deze met 1/3 potgrond.
- Plaats nu de Monstera, waarvan je de meeste oude aarde eraf hebt gehaald, in het midden van de pot. Heb je al een mosstok bij de Monstera gehad dan kun je het ‘gat’ van de oude mosstok goed in de gaten houden. Je kunt daar opnieuw een grotere mosstok plaatsen, mocht dit nodig zijn.
- Zet je voor het eerst een mosstok bij de Monstera, dan plaats je de mosstok zo dicht mogelijk naast de Monstera zonder de wortels te beschadigen. Hoe kleiner de Monstera, hoe makkelijker dat gaat. Het kan zijn dat de kluit te groot is voor ‘naast’ de Monstera en plaats je de mosstok dus zo dichtbij mogelijk. Dan kan zelfs aan de zijkant zijn wanneer je een echte grote Monstera hebt en je nog nooit een mosstok hebt geplaatst bij deze Monstera.
- Zorg er in ieder geval voor, dat de plant en mosstok stevig in de aarde staan, wanneer je de pot verder hebt gevuld met potaarde. De Monstera moet goed kunnen steunen en leunen op de mosstok.
- Zet de bladstelen of plant vast met touw, raffia, ty-raps, repen gekleurde stof of ander materiaal dat niet in de bladstelen of plant kan snijden. Trek ty-raps en touw dan ook niet te strak aan, er mag wat beweging in zitten.