Lupine Verzorgen? Let Op, Weet Wat Je Doet?

Lupine, de prachtige plant met zijn lange stelen met vele bloemen. Wie wil ze niet in de tuin? Een lupine is een niet zo veel eisende plant wanneer zij er eenmaal staan. Zij kan gemakkelijk in iedere tuin staan zonder lange verzorgingsrituelen, voor een jaar of meer jaar. (Er zijn één jarige Lupinesoorten en meerjarige Lupine). Er zijn heus wel haken en ogen aan de plant, zo gemakkelijk kom je er natuurlijk ook niet van af, maar dat zijn weetjes. Dus:

Hoe lupine verzorgen: Plant de Lupine 30 cm van elkaar. Ze houden van ruimte. De plant bij droogte water geven. Steun de bloemen wanneer zij topzwaar worden. Snoei bloem nadat zij zijn uitgebloeid. Lupine houdt ervan om in de zon te staan in een iets zure tuingrond. Zeker geen kalk en mest toevoegen! Bescherm ze tegen slakken.

Ben jij op zoek naar lupine? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

In deze blog lees je over meerjarige Lupine en één of twee jarige Lupine.

Hoe Lupine Planten

Alle Lupine planten kun je het beste doen in luchtige grond. Dat betekent dus grond wat los is. Geen klei dus. Het betekent losse grond waar de wortels goed kunnen groeien. Maak een gat in de grond en gooi er GEEN mest of kalk bij. Laat het bij gewone tuingrond, die wel iets zurig mag zijn,.

Geef de plant een beetje water na het planten van de Lupine. Daarna, wanneer het weer niet te droog is kan de plant zich prima redden en is extra water geven niet nodig. Droogt de grond te erg uit, bij prachtig maar droog weer, dan is het aan te raden wel wat water te geven.

Staat de Lupine in potten dan moet je er op letten dat de grond in de pot niet uitdroogt. Geef in geen geval te veel water en zorg voor goede afwatering (dus gaten onder in de pot).

Gebruik handschoenen en houdt huisdieren en kleine kinderen weg van Lupine. Deze is giftig! Wil je alles lezen over ‘Lupine giftig’ en voor wie, dan kun je op onze site veel informatie vinden.

lupine verzorgen

Lupine Standplaats

Lupine mag in de volle zon staan maar half schaduw is ook prima. Lupine krijgt lange stelen waar bloemen aankomen. Het is dus handig wanneer de bloemen niet in volle wind staan. Een plekje in de luwte is dus prima, wil je niet allemaal om geknakte bloemen hebben. Het is sowieso raadzaam om bloemen een steuntje te geven wanneer zij (te) lang worden.

Lees ook: Lupine Planten, Hoe Doe Je Dat En Waar Let Je Op?

Lupine Planten Verzorging

De Lupineplant kan zichzelf heel goed van water voorzien. Alleen bij hele droge tijden moet je de plant water geven. Zeker in pot is dit een ding om op te letten.

Lupine wordt graag door slakken gegeten. Leg natte kranten neer een beetje uit de buurt van Lupine. Naaktslakken verzamelen zich daar en in de ochtend kun je de natte kranten rapen en ergens anders onder brengen. Wat ook schijnbaar helpt zij afrikaantjes. Die vinden slakken gigantisch lekker en ze blijven dan van jouw lupine af. De vraag is dus, hoe leuk vind jij jouw Lupine om er afrikaantjes voor te kopen om de Lupine te beschermen…

De grond waar Lupine graag in staat is een losse, vruchtbare grond waar geen mest of kalk aan is toegevoegd. Dat is het advies maar Lupine groeit overal wel behalve in kleigrond. Dat is te vaste grond, tenzij je deze hebt bewerkt (lees omgespit) met zand, bladeren of ander voedzame natuurlijk materiaal (compost, mest, bladaarde, humusdeeltjes), waardoor de grond losser is geworden. Meng dit goed met de bovenlaag van de klei.

Wil je lupine snoeien, of wil je weten hoe dat moet, lees dan hier alle informatie op onze site.

lupine verzorgen

Lupine Planten Wanneer

Lupine kun je in het voorjaar planten (mei of juni) De vaste planten blijven ongeveer jarenlang goed in de tuin. Al zaaien ze zeker uit in de tuin en blijven ze niet altijd op één plek. Door het uitzaaien van de zaden van de Lupine, worden de planten wel verspreid in de tuin. Het gevolg is dat Lupine in de tuin op elk gewenst plekje op kan komen. Ik reken dit goed maar het is aan jou of jij het ook leuk vindt.

Je kunt de uitgezaaide lupine uit de grond trekken wanneer het op plaatsen terecht komt die jij voor andere planten had voorzien of je plant ze ‘gewoon’ weer op de plek waar zij wel welkom zijn. Net zo makkelijk.

Wil je Lupine zaadjes zaaien in plaats van Lupine planten, dan kun je deze hier bekijken en informatie verzamelen bij Bol.com.

Bekijk onderstaande video over het zaaien van Lupine voor nog meer mooie planten.

Lupine Winterhard

Lupine kan een winterharde plant zijn. Er zijn soorten die een aantal jaren groeien en bloeien en de winter kunnen overleven en er zijn soorten die maar één of twee jaar bloeien en dan afsterven.

Hoe verzorg je een winterharde Lupine:

De winterharde Lupine heeft, nadat je de hele plant hebt gesnoeid, bescherming nodig. Bij ijzige kou en winterse buien moet de plant echt bedekt zijn wil deze volgend jaar nog uit de grond kunnen komen. Dek de plant dan ook al vast toe nadat deze in het najaar is gesnoeid.

Gebruik fijn boomschors, stro, bladeren of jutte zakken om over de plant te leggen. Zo bescherm je de wortels tegen de ergste kou en kan deze de winter doorkomen.

Meerjarige Lupine die in potten staan zet je op een beschut plekje in de tuin. Wikkel er jutte zakken omheen om de wortels te beschermen in de winter.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen