Lupine Planten, Hoe Doe Je Dat En Waar Let Je Op?

Lupine, wie wil deze niet in de tuin hebben staan? Deze prachtige planten met bloemen in roze, wit, geel , violet of paars, laten jouw tuin echt fleurig zijn. De bloemen worden tussen de 50 en 100 centimeter hoog. Bloemen in combinatie met de leuke bladeren maken deze plant een geliefde gast in de tuin. Dus wil je Lupine planten in jouw tuin, lees dat onderstaande tips en instructies. Gaat helemaal goed komen!

Lupine planten? Zet de Lupine in een emmer water. Maak een planten gat twee keer zo breed als de kluit en net zo diep als de kluit. Zet de kluit in het gat. Zet de kluit niet dieper dat deze in de pot zat. Maak het gat dicht met grond en druk deze aan. Geef goed wat water. Zorg voor lichte, goed doorlaatbare, zure of neutrale grond.

Uitgebreide instructies en tips lees je verderop in de blog. Je kunt ook de zaadjes planten van de Lupine waar we ook nog op terug komen in de blog.

Ben jij op zoek naar een lupine? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod lupineplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Wat Moet Je Weten Voor Je Lupine Gaat Planten?

Wil je Lupine planten in de volle grond, dus in de tuin? Of wil je Lupine planten in een plantenbak? Beide zijn mogelijk, maar er zijn een aantal dingen waar je dan op moet letten. Ik begin eerst met het planten van Lupine in de volle grond.

Wat je moet weten voor je de Lupine in de grond zet:

 • De Lupine houdt van luchtige, goed water doorlaatbare grond. Het mag wat zuur zijn of neutraal. Zo lang het maar niet al te voedzaam is. Zanderige gronden vindt deze plant helemaal prima. Zware grond als klei bijvoorbeeld kan de Lupine niet echt waarderen. De wortels kunnen dan niet zo goed groeien, die juist heel diep de grond in willen gaat. De plant groeit gewoon beter in luchtige grond.
 • Zet de Lupine op een plek in de tuin waar hij wat beschut staat. De bloemen kunnen tussen de 50 centimeter en één meter hoog worden. Bij een flinke wind kunnen de bloemen omvallen. En dat zou zonde zijn. Een steuntje zou ook een goed idee kunnen zijn. Een plantenrek, een hekje of schutting als ruggensteun is helemaal prima.
 • Lupine is giftig. Lees ons artikel hierover, dan weet je wanneer je beter geen Lupine kunt planten en wanneer je dit wel kan doen!
 • Zet Lupine in de zon. Deze zonaanbidder kan wel wat zon gebruiken. Hoe meer zon, hoe beter hij groeit en bloeit.
 • Bekijk de plek waar je Lupine wilt neerzetten. Is er genoeg ruimte? Want dat heeft Lupine wel nodig, lucht en ruimte om zich heen. De plant heeft de neiging om te gaan schimmelen wanneer hij te dicht op elkaar staat.
 • Je kunt Lupineplanten kopen, maar ook zaadjes, die je zelf kunt zaaien in de tuin (of vroeger in de huiskamer).
 • Je hebt één jarige en meerjarige Lupine planten. Bekijk welke jij wilt van tevoren!
 • Wil je Lupine in een plantenbak planten, zorg dan voor een diepe bak, zodat de wortels voldoende kunnen groeien.
 • Wanneer Lupine in een pot staat, mogen de wortels niet in natte grond staan, liever wat droger!
 • Eenjarige Lupine planten overleven het niet buiten in de winter.
 • Je kunt één jarige Lupine planten, omdat je de grond meer voedingsstoffen wilt geven voor de nakomende planten. Na het afsterven van de Lupineplant, laat deze veel voedingsstoffen achter in de bodem. Het is echt de moeite waard om jouw tuingrond van voedingsstoffen te voorzien, op een natuurlijke manier.
 • Er zijn twee manieren waarop je Lupine in de tuin kunt zetten. Je kunt Lupine planten planten of Lupine zaadjes zaaien. Wil je verschillende soorten lupine zaadjes, met verschillende kleuren, bekijken? Bekijk ze dan bij bol.com. Planten kun je in het voorjaar verkrijgen bij tuincentra bijvoorbeeld.
Lupine planten

Hoe Lupine Planten?

Instructie Lupine planten:

1. Zet de Lupine met pot en al in een emmer water en laat de grond in de pot het water opzuigen.

2. Maak ondertussen een plantengat in de grond, die twee keer zo groot is als de pot. Maak het gat niet dieper dan de pot want dan staat de onderkant van de plant in de aarde. De plant moet net zo diep staan in de grond als hij in pot stond.

3. Haal de de plant nu uit de pot en zet de plant in het gat. Houdt de plant aan de onderkant vast, niet aan de bloemstelen, deze kunnen afbreken.

4. Maak het gat dicht met de aarde die je uit het gat hebt geschept.

5. Geef de Lupine nog even water.

Wanneer Lupine Planten?

Lupineplanten kun je het beste in het voorjaar, in de volle grond planten. Dus april of mei is prima. De plant heeft dan een goede tijd om de wortels te laten groeien en de bloemen mooi uit te laten komen. Je kunt dan volop genieten van de Lupine. Lupine bloeit van juni tot augustus.


Wil je weten welke andere planten er zijn, met prachtige en gekleurde bloemen, net zoals de Lupine, lees dan onze blog ‘Planten met Prachtige bloemen’!

Wanneer En Hoe Lupinezaadjes Zaaien?

Wil je Lupinezaadjes (meerjarige planten) zaaien, direct in de volle grond? Dat kun je dit het beste doen in mei of juni. Voor je gaat zaaien mag je de zaadjes 24 uur in water laten weken. Zaai de zaadjes los van elkaar, ongeveer 30 centimeter uit elkaar. Volwassen planten hebben namelijk ruimte nodig. Zo is er minder kans op schimmelvorming.

Wil je Lupinezaadjes (één jarige planten) zaaien? Dan kun je dat het beste doen tussen maart en mei. Laat de zaadjes 24 uur weken in water, voor je ze gaat zaaien. Zaai de zaadjes los van elkaar in een pot of bak met aarde Zet de potjes in een kasje of binnen. In mei of juni kun je de kleine plantjes in de tuin of grote pot zetten.

Bij bol.com kun je verschillende soorten en kleuren Lupine bekijken!

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen