Lupine Erg Giftig Voor Mens En Huisdieren?

Lupine is een prachtige plant met vele bloemen in diverse kleuren: roze, wit, geel en paars. Bijen zijn gek op lupine en mensen vinden deze plant een lust voor het oog. Mensen met bijvoorbeeld kruipende kinderen moeten niet blij zijn met lupine in de tuin en boeren zullen ook niet zo blij wanneer er lupine en koeien of paarden in de weide staan. Waarom dit zo is?

Lupine is erg giftig voor mensen en dieren. Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan voor Nederland contact op met uw huisarts of dierenarts. Uw arts kan het Nationale Vergiftigingen Informatiecentrum dag en nacht bereiken met vragen over de vergiftiging. Of het Antigifcentrum in België via: 070 245 245.

Ben jij op zoek naar een lupine? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Deze plant is dus erg giftig. In welke vorm deze giftig is, zal ik onderstaand uit de doeken doen.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

lupine giftig

Lupine Giftig Voor Mensen

Ja, lupine kan heel giftig zijn voor volwassenen en kinderen. De tijd van het jaar speelt ook een grote rol. De zaden van de lupine zijn heel giftig, maar vergis je niet; hele plant is giftig voor mensen en dieren. Stengel, blad en bloem geven absoluut klachten en actie moet direct worden ondernomen.

Heb je jonge kinderen in huis die in hun “kruip en alles in de mond willen steken” periode zitten, dan is lupine geen goed idee in de tuin. Haal de planten weg en plaats deze in geen geval in de tuin. Let goed op dat ook de zaden die gevallen zijn op de grond zorgvuldig worden verwijderd. Lupine is echt giftig.

Klachten die jij (of kinderen) kunnen krijgen wanneer je delen van de plant per ongeluk binnen krijgt:

  • luchtwegklachten zoals benauwdheid, hoesten, niezen en astma
  • vochtophoping in het lichaam, met name in het gezicht en keel.
  • shock.
  • men kan overlijden aan de gevolgen.

Vermoed je een vergiftiging, neem dat direct actie:

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft de persoon ernstige symptomen, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Lupine wordt ook veel verwerkt in koekjes, pasta, vleesvervangers, brood, meel en snacks, sinds de negentiger jaren. Daarvoor werd soja (en nu nog) gebruikt. Wanneer je allergisch bent voor lupine moet je deze producten ook niet eten en goed alle verpakkingen lezen. Ook in verwerkte vorm kan lupine gevaarlijk zijn wanneer je allergisch bent. Maar dit terzijde…

Lees ook: Lupine Planten, Hoe Doe Je Dat En Waar Let Je Op?

Lupine Giftig Voor Honden, Katten, Paarden En Koeien

Lupine is zeker giftig voor dieren. Zeker voor dieren die buiten lopen en gras eten. Boeren zijn dan ook zeker niet blij wanneer er lupine in de weide staat. De zaden zijn heel erg giftig maar ook blad en steel kunnen zeer ernstige klachten veroorzaken bij paarden en koeien. Ook wanneer lupine in hooi terecht is gekomen kan dit ernstige gevolgen kunnen hebben.

Klachten die veroorzaakt worden bij dieren die giftige planten eten:

  • Sloomheid.
  • Vermagering.
  • Gele slijmvliezen
  • Overgevoeligheid van zonlicht
  • chronische leverbeschadigingen

Puppy’s En Kittens

Wanneer je ziet dat jonge dieren deze plant eten, is actie ondernemen wel het eerste van je moet doen. Nu zullen volwassen honden niet direct een hap uit deze plant eten maar jonge dieren (puppy’s en kittens bijvoorbeeld), die de stengels kunnen zien als speelgoed, kunnen best wel bijten in zaden of delen van de plant.

Ook hier het advies: Haal deze planten weg en zorg dat alle delen van de plant worden opgeruimd. Zaden, bloemen, blad en steel zijn allemaal erg giftig voor huisdieren.

Heb je dieren in huis dan in het verstandig om deze plant niet in de tuin te zetten of deze te verwijderen.

Honden en katten kunnen naast andere symptomen ook stuiptrekkingen krijgen als reactie op het gif.

Vermoed je een vergiftiging van lupine bij jouw huisdieren of boerderijdieren dan is het noodzaak de dierenarts te bellen. Wacht daar niet mee!

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen