Is Lavendel Giftig? Alles Wat Je Moet Weten

Lavendel giftig

Lavendel is een prachtige plant die erg geliefd is. Niet alleen om naar te kijken, maar ook omdat het insecten aantrekt én gewoon heel erg lekker ruikt. Echter, wanneer je kinderen of dieren in huis hebt lopen is het altijd handig om even na te gaan of een plant ook giftig is. Dus is Lavendel giftig?

De lavendel is niet giftig voor mensen of insecten, maar wel voor huisdieren zoals katten, honden en konijnen. Neem bij (of vermoeden van) inname contact op met de huis- of dierenarts. Deze kan het Nationale Vergiftigingen Informatiecentrum dag en nacht bereiken met vragen over de vergiftiging.

Ben jij op zoek naar lavendel? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te bellen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Lees ook: Hoe Lavendel Verzorgen Voor Een Mooie Bloei?

Algemene Informatie

Voor mensen is de lavendel dus geen probleem. Wij ervaren deze plant zelfs als heel ontspannend en maken soms thee van de bladeren. Ook kinderen zullen hoogstwaarschijnlijk geen problemen ervaren met deze plant. Als je toch denk dat iemand symptomen van vergiftig vertoon, neem je altijd contact op met de huis- of dierenarts. De kans dat iemand ziek wordt van lavendel is nihil, maar het kan natuurlijk zijn dat er van een andere plant is gegeten. Wacht niet af, maar bel liever een arts.

Meer weten over de eigenschappen van deze plant? Lees dan dit artikel die we al eerder schreven: “Bijenplanten – Top 20”. De stokroos staat op nummer 5. 

Is Lavendel Giftig Voor Huisdieren? (Katten, Honden, Konijnen)

Dieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor giftige planten dan mensen. Maar, in tegenstelling tot de mens, is de lavendel wel giftig voor huisdieren. Dit is niet alleen het geval wanneer zij de plant eten, maar ook aanraking kan voor irritatie zorgen. Let dus op als je niet getuinierd hebt en daarna je huisdier een aai geeft.

Wanneer jouw huisdier van de lavendel heeft gegeten kunnen zij de volgende symptomen hebben:

 • Braken en/of overgeven
 • Diarree en/of buikloop
 • Krampen
 • Gebrek aan eetlust
 • Trillen
 • Kortademigheid
 • Zwelling van de slijmvliezen
 • Sterke speekselafscheiding
 • Moeilijkheden bij het slikken

Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren. Als je naar de dierenarts gaat, neem dan een deel van de plant mee. Zo kan de arts bepalen wat er verder moet gebeuren.

Lees ook: 2 x Manier Om Lavendel Stekken

Waar de lavendel dus gevaarlijk kan zijn voor huisdieren (afhankelijk van de dosis), vinden insecten deze plant juist geweldig. De plant trekt dan ook veel bijen, hommels en vlinders aan. Heb je dus geen huisdieren, overweeg dan deze plant in de tuin te zetten om deze dieren een handje te helpen.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Tips Om Problemen Te Voorkomen Voor Huisdieren

Allereerst – als je geen giftige planten in huis of tuin hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom altijd of een plant giftig is voor je deze in huis haalt.

Lavendel giftig

Heb je de lavendel al staan en wil je deze écht niet verwijderen? Dan kun je het volgende doen om jouw huisdieren te beschermen:

 • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter een hoog hek die lavendel. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per sé veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen.
 • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
 • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Vooral de lavendel ruikt heel erg lekker, dus het is bijna gegarandeerd dat jouw (huis)dier hier een hapje uit wil nemen. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden.

Is Lavendel Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond – en dan al helemaal plantjes die er lekker vrolijk en kleurrijk uitzien. Reden genoeg dus om als ouder even een ronde huis te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.

De lavendel is niet giftig, maar veroorzaakt wel een verstikkingsgevaar, net als elke andere plant. Houd hier dus rekening mee.

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen