Hoe En Wanneer Een Olijfboom Snoeien (7-Stappenplan)

hoe olijfboom snoeien

Hoe en wanneer kun je het beste een olijfboom snoeien? Het is een vraag die veel mensen die deze boom hebben zichzelf vroeg of laat een keer zullen stellen. Dat komt doordat de olijfboom een relatief moeilijk boom is die niet alles accepteert wat je hem aandoet. Eerst even de korte uitleg!

Hoe olijfboom snoeien?

  • Begin pas met snoeien als de boom 1 meter hoog is
  • Kies 3-4 horizontale takken die de hoofdvorm gaan vormen
  • Knip verticale takken of oude/zwakke horizontale takken af
  • Knip uitgroei op de stam altijd weg

Nu je dit weet wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken. De olijfboom komt namelijk met een handleiding als het gaat om het snoeiproces. Mocht je een paar dingen fout doen dan kan dat je hele boom beschadigen of lelijk maken. Benieuwd hoe je het goed aanpakt? Hieronder bespreken we alles wat je moet weten!

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Hoe Moet Je Een Olijfboom Snoeien: Stap Voor Stap

Laten we nu even stap voor stap doornemen hoe je een olijfboom het beste kunt snoeien. Deze bomen zijn namelijk nog niet zo makkelijk als het gaat om dit onderhoudsritueel. Hieronder een stappenplan wat je een heel eind op weg gaat helpen.

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Stap 1: Gebruik Het Juiste Materiaal

Als eerste is het belangrijk om het juist materiaal te gebruiken. Het gaat hier immers niet om een klein boompje maar om een sterke olijfboom. Die heeft verschillende soorten takken en het is belangrijk daar goed mee om te gaan. Daarom heb je het volgende nodig:

  • Gebruik een heggenschaar voor takken tot 2,5 cm dik.
  • Gebruik een handzaag voor takken tot 7,5 cm dik
  • Gebruik een kettingzaag voor takken van 7,5 cm dik of dikker

Stap 2: Knip De Takken Dicht Bij De Moedertak Af

Als je de takken afknipt of zaagt, is het belangrijk om dit zo dicht mogelijk tegen de stam van de moedertak aan te doen. De reden hiervoor is dat je bij olijfbomen geen knobbels of uitsteeksels wilt overlaten. Die zijn namelijk plekken waar water zich kan ophopen en dat zorgt weer makkelijk voor infecties bij deze gevoelige boom. Hoe dichter bij de moedertak hoe beter.

Stap 3: Begin Met Snoeien Als Je Boom 1 Meter Hoog Is

Hele jonge olijfbomen (minder dan 2 jaar oud) moet je eigenlijk gewoon met rust laten. In dit geval zijn ze gewoon nog aan het groeien en heeft het nog niet veel zin ze te snoeien.

Als je boom wel al deze leeftijd voorbij is dan zal je waarschijnlijk ook zien dat hij 3-4 horizontale takken heeft. Dit is het moment om wat vorm aan de boom te gaan geven. Houdt er wel rekening mee dat de olijfboom pas 3-4 jaar zijn eerste vruchten zal afwerpen. De eerste snoeibeurten zijn er dus echt alleen om de plant goed te laten ontwikkelen.

Daarnaast is het belangrijk om bij nieuwe bomen niet teveel af te knippen. Knip je de boom bijna helemaal kaal dan zal dit de groei uiteindelijk remmen. Heeft de boom na 2-3 jaar nog geen meter in hoogte bereikt dan hoef je hem dus ook nog niet te snoeien.

Stap 4: Kies 3-4 Takken Die De Juist Vorm Hebben

olijfboom snoeien

Als je gaat snoeien kies je 3-4 horizontale takken die de juiste vorm hebben. De juist vorm betekent dat de boom, als je de rest van de takken zou afknippen, de vorm van een martiniglas heeft. De takken moeten dus horizontaal groeien en een klein beetje omhoog.

Stap 5: Verwijder Verticale Takken

Als je de basis voor je olijfboom hebt gekozen dan kun je als eerste de verticale takken gaan wegknippen. De reden hiervoor is dat deze het op de lange termijn toch niet gaan redden en ze niet bijdragen aan de vorm van je olijfboom.

Stap 6: Verwijder Horizontale Takken Die Oud/Zwak Zijn

Vervolgens verwijder je alle horizontale takken die geen onderdeel zijn van de 3-4 sterke takken die je hebt uitgekozen. Dit zijn vaak oudere of zwakkere takken die niet echt bijdragen aan de volwassen groei van je boom.

Het kan zijn dat je bij het snoeien erachter komt dat de plant bijvoorbeeld maar 2 sterke horizontale takken heeft en niet 3-4. Dit is geen probleem. In dat geval kun je de 2 sterke horizontale takken gewoon laten zitten. De andere horizontale takken knip je af en volgend jaar kijk je weer of er nog 1-2 sterke horizontale takken bij zijn gekomen.

Stap 7: Knip Uitgroei Altijd Weg

Tot slot is het goed om te weten dat je uitgroei altijd weg kunt knippen. Dit kun je heel het jaar doen. Met uitgroei bedoel ik kleine takken die aan de stam van de boom groeien en geen onderdeel zijn van de bovenkant van de boom. Door deze af te knippen behoudt de boom zijn vorm en gaat alle energie naar de takken die wel bijdragen aan het uiterlijk van je boom.

Tips over het snoeien van jouw olijfboom kun je zien in deze video!

Wanneer Olijfboom Snoeien?

Iedere boom heeft zijn eigen voorkeur wat betreft het snoeien. Ook de Olijfboom. Snoei je dus maar één keer of twee keer per jaar?

In Het Voorjaar / In De Zomer Snoeien?

Het ideale moment om je olijfboom te snoeien is op het randje van het voorjaar en de zomer. Dat betekent dat juni de uitgewezen maand is om dit proces aan te gaan. De reden daarvoor is dat de olijfboom aan het einde van het najaar in bloei staat.

Het ideale moment om de boom daarom te snoeien is voordat deze heeft besloten aan zijn vruchtproductie van dat jaar te beginnen. Besluit je de boom later in de zomer te snoeien dan zorg je er dus voor dat deze geen vruchten produceert in het najaar.

Wil je de olijfboom liever stekken, dan kun je hier voor informatie terecht. Lees onze blog!

In Het Najaar / De Winter Snoeien?

Soms vragen mensen zich af of het ook een goed idee is om de boom in het najaar of in de winter te snoeien. Het kan zijn dat je er in het voorjaar of de zomer niet aan toe bent gekomen maar de klus toch graag zou aanpakken.

Eigenlijk is het najaar of de winter een redelijk slechte periode om de boom te snoeien. Er zijn daar twee redenen voor. Als eerste is dit een vochtigere periode. Je wilt een olijfboom altijd snoeien als het een tijdje droog blijft. Veel vocht op een open wond zorgt namelijk voor infecties en dat kan je hele boom stukmaken.

De tweede reden is dat de boom in het najaar of de winter al zijn energie al heeft gebruikt om te bloeien. Als je de boom nu gaat snoeien dan kan hij deze energie niet gebruiken om de snoeiwonden te herstellen. Daardoor blijft je boom het hele najaar of de hele winter zitten met die open wonden. Daar komt dan weer regen op, of er trekt vorst in, en dan maakt je plant ook weer kapot.

Mocht je het snoeien vergeten zijn dan kun je dus gewoon het beste wachten tot het volgende voorjaar en pak je de plant dan aan. Dat zal de olijfboom een stuk beter doen.

Olijfboom Helemaal Niet Snoeien Beter?

Dan de vraag of je een olijfboom überhaupt wel moet snoeien. Deze soort bomen staan er namelijk om bekend langzaam te groeien en een rigoureuze snoeibeurt heeft daardoor misschien niet altijd het effect wat je wilt. Daarnaast kan teveel snoeien de kans op infecties vergroten en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Toch wordt het aangeraden de boom 1x per jaar te snoeien. Door de plant te snoeien stimuleer je nieuwe groei van de takken. Daarnaast produceert de boom hierdoor ook meer olijven. Uiteindelijk is een jaarlijkse kleine snoeibeurt dus gewoon gezond voor deze bomen.

Hoe Veel Moet Je Een Olijfboom Snoeien?

Zoals net al werd gezegd is het een goed idee om voorzichtig te zijn al het gaat om het snoeien van een olijfboom. Helemaal als je het hebt over jonge olijfbomen. Soms hebben mensen nog weleens de neiging om een groot gedeelte van de plant weg te knippen.

Dat is zonde want deze boom groeit gewoon niet zo heel erg snel. Door deze teveel terug te knippen (zoals je bijvoorbeeld met een heg zou doen) rem je de groei van de plant. Gevolg is dat de plant wel ouder wordt, maar geen sterke takken heeft met veel bladeren. Dat zorgt voor een kale boom en dat wil je voorkomen.

Staat De Olijfboom Binnen En Wil Je Deze Snoeien?

Ook als de olijfboom binnen staat is het dus verstandig het snoeiproces gewoon in het voorjaar te doen. De plant heeft dan de meeste energie en zal dan sneller herstellen.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen