Hoe Olijfboom Stekken? – In Water, Potgrond, Afleggen Of Zaaien?

olijfboom stekken

Oude Italiaanse of Spaanse olijfbomen staan prachtig in het landschap. De grillige stam en takken geven een overvloed aan olijven. Deze olijven worden gegeten of met pit en al geplet, om olijfolie te produceren. Ook in Nederland kom je steeds vaker olijfbomen tegen in de tuin. In de winter is het raadzaam om ze te beschermen tegen de vorst. Maar hoe kan je een olijfboom stekken?

Olijfboom stekken. Knip een jonge scheut van 20 cm af of een stukje oude tak met een nieuwe twijg van 20 cm, een zogenaamd hieltje. Verwijder alle bladeren behalve de bovenste en plaats de stek 20 centimeter diep in de grond op een zonnige plaats en geef voldoende water.

Soms is het gewoon leuk om planten te stekken, en dat is ook zo met de olijfboom. Het is mogelijk om de boom te stekken, echter zal je wel rekening moeten houden met een paar stappen, zodat je zeker een mooie stek krijgt, welke kan uitgroeien tot boom.

Ben jij op zoek naar een olijfboom? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Wanneer Olijfboom Stekken

Het moment om te stekken is voor elke boom of plant een ander moment. Zo ook heeft de olijfboom een ideaal moment om gestekt te worden. De stek moet namelijk sterk zijn om te kunnen overleven, zeker bij de olijfboom!

De olijfboom kan je het beste stekken in het voorjaar en niet te laat in het voorjaar. De olijfboom is nu in de kracht van het leven en zal snel weer aansterken. Zo ook is de stek, die je van de boom afknipt, in de ‘bloei van zijn leven’ en zal willen overleven.

Later of eerder in het seizoen heeft echt geen zin. De olijfboom is al moeilijk te stekken en als je dan op een eerder of later moment stekken afknipt, zal het voor de stek alleen maar moeilijker zijn om te overleven.

Olijfboom Snoeien En Stekken

Vaak lees je dat het een goed moment is om de olijfboom te stekken, tijdens het snoeien. In het voorjaar wordt de olijfboom meestal gesnoeid. Dit is het beste moment voor de boom, nog voor de bloei, en de vruchtproductie aanvangt. Snoei je de olijfboom later in het seizoen dan is de kans groot dat de boom geen olijven geeft.

Meer over het snoeien van de boom kan je lezen in onze blog over het snoeien van de olijfboom. In de artikel wordt precies uitgelegd wat je moet doen en hoe je het beste de olijfboom kunt snoeien.

Het snoeien van de olijfboom is nodig om de vorm van de boom te behouden en kruisende takken te verwijderen. Door het snoeien ga je verwildering tegen en hou je de olijfboom in goede conditie.

Nu het stekken van de olijfboom zelf! Welke stek neem je? Een oude tak of een nieuwe scheut? We gaan het je vertellen.

olijfboom stekken

Als eerst dit, er zijn twee stekken die je kunt gebruiken, namelijk:

  • Een jonge twijg, eerstejaars hout van ongeveer 20 cm lang met meerdere bladknoppen.
  • Een hieltje, dit is een oude tak met daaraan een jonge scheut met meerde knoppen.

Kijk tijdens het snoeien dus goed of je een van deze takken kunt vinden. Voor het stekken maakt het geen verschil. Zoek een goede stek uit en we kunnen aan de slag en beginnen met het stekken in de grond.

Olijfboom Stekken In De Grond

Je begint met het selecteren van de stek. Doorzoek de takken en selecteer de juiste stek.

  1. Kies een oude tak met daaraan een jonge twijg van ongeveer 25 cm lengte of kies een jonge twijg ook met een lengte van 25 cm. Aan beide stekken/twijgen moeten meerdere bladknoppen zitten. Vergelijk de takken en kies de beste uit. Of selecteer meerdere stekken, het hoeft natuurlijk niet bij 1 stek te blijven!
  2. Zoek nu een plek in de tuin uit waar je de stek in de grond kunt plaatsen. De olijfboom houdt van warmte en van de zon, zo ook de stek. Het blijft een mediterrane boom!
  3. Knip nu de onderkant van de stek schuin af. Dus knip de jonge scheut of de oude tak schuin af onder een hoek van 45 graden.
  4. Verwijder de bladeren van de stek en laat alleen de bovenste bladeren aan de tijg of hieltje zitten. Als je deze onderste bladeren niet verwijdert kunnen ze gaan rotten en de stek beschadigen, dus verwijder ze.
  5. Als je in het bezit bent van stekpoeder doop de stek dan in de stekpoeder. Dit bevordert de ontwikkeling van wortels en gaat schimmel tegen. Je kunt het in elk tuincentrum vinden. Zo ook bij Bol.com is stekpoeder voor buitenplanten te bestellen. Daar kan je ook de instructies vinden. Wel zo makkelijk!
  6. Maak vervolgens een gat op de plek waar je de stek in de grond wilt plaatsen. Maak het gat zo diep dat alleen de bovenste knop boven de grond uitkomt en de rest van de stek in de aarde zit.
  7. Vul het gat met tuinaarde en druk het aan. Geeft de stek tevens water.

Tja, en nu is het aan jou om de stek te verzorgen. Deze heeft regelmatig water nodig dus hou de grond rondom de stek vochtig maar ook weer niet te nat.

Na een paar weken heeft de stek al nieuwe wortels aangemaakt, en na ongeveer drie maanden hebben ze voldoende wortels aangemaakt. Nu kan je de stek verplaatsen maar het beste is om deze gewoon te laten staan en volgend voorjaar te bekijken wat je ermee wilt doen. Zo kan de stek rustig aan het wortelgestel werken en wordt de kans op een nieuwe olijfboom groter.

Olijfboom Stekken In Water

Een andere mogelijkheid, die minder vaak gebruikt wordt, is de olijfboom te stekken in water. Dit is zeer zeker mogelijk en ook leuk om te zien, want je ziet de wortels groeien. Wat ga je doen om de olijfboom te stekken in water?

  1. Ook nu weer kies je een twijg van ongeveer 25 cm lengte of een hieltje met een 25 centimeter lange twijg. Zorg ervoor dat er meerder bladknoppen aan zitten. Kijk goed naar de takken die je afgeknipt hebt en selecteer eventueel meerdere stekken.
  2. Kies vaasjes die de lengte hebben van de stek, zodat de stek minimaal 20 cm onderwater kan staan. Een lange vaas of een fles met een brede hals zijn perfect.
  3. Verwijder nu alle bladeren met uitzondering van de bovenste bladeren. Dit is nodig, omdat deze bladeren in het water kunnen rotten en bacteriën kunnen veroorzaken die slecht zijn voor de stek, waardoor er geen wortels worden aangemaakt.
  4. Doop de stek vervolgens in stekpoeder. Je kunt het in elk tuincentrum vinden. Zo ook bij Bol.com is stekpoeder voor buitenplanten te bestellen. Daar kan je ook de instructies vinden. Stekpoeder bevordert de wortel aanmaak en gaat schimmels tegen.
  5. Vul nu de vaas met lauw water en plaats de stekken in de vaas.
  6. Plaats de stek nu op een warme plaats en, als je de mogelijkheid hebt, in de zon.

De stek zal nu wortels aanmaken, en dat zie je ook gebeuren. Verstandig is om elke twee weken het water te verversen om bacteriën tegen te gaan. Spoel dan ook de wortels af onder de lauwe kraan en vul de fles met vers water.

Na drie maanden heeft de stek voldoende wortels aangemaakt en kan je de stek in de grond plaatsen. Dit kan een pot zijn of in de volle grond, in de tuin.

Maak een gat groot genoeg voor de wortels en plaats de stek in de grond of in de pot. Vul de grond aan en druk deze aan rondom de stek. Geef vervolgens water.

De olijfboom houdt van warmte en zonlicht, dus zoek een plaats uit in de tuin, in de zon. Ook kun je de pot plaatsen op je terras, waar de olijfboomstek veel zon kan pakken.

Olijfboom Vermeerderen

Een andere manier om de olijfboom te vermeerderen is door ‘afleggen’. Dit kan niet bij alle soorten bomen en struiken gebeuren maar wel bij de olijfboom.

De olijfboom moet in dit geval takken hebben die dicht bij de grond groeien, want bij ‘afleggen’ buig je een tak om naar de grond. Hoe je dit doet, ga ik je vertellen.

  1. Kijk goed naar de olijfboom en zoek een tak uit die buigzaam is. Dit is meestal een tak van 1 tot 3 jaar oud. Deze tak moet buigzaam zijn dus probeer de tak om te buigen naar de aarde.
  2. Maak de grond los en voeg compost toe aan de aarde.
  3. Als je de juiste tak gevonden hebt, verwijder dan de bladeren, maar niet de bladeren aan het uiteinde, deze laat je aan de tak zitten.
  4. Vervolgens buig je deze tak dan om naar de aarde en zet de tak vast met krammen, tentharingen of leg er een grote steen op.
  5. Bedek de afgebogen en vast gelegde tak met compost/potgrond.
  6. Geef rondom de tak water en hou de grond vochtig, maar ook weer niet te nat.
  7. Met goede zorg zal de tak na enkele weken al wortels aangemaakt hebben.

Als je van menig bent dat er een goed wortel gestel aan de nieuwe scheut zit, dan kan je de tak afknippen van de moederplant en op een andere plaats in de tuin of pot plaatsen. Zoek een zonnige plaats uit en geef de komende tijd regelmatig water.

Wil je weten of de olijfboom winterhard is? Lees dan onze blog!

Olijfboom Zaaien

De laatste manier om de olijfboom te vermeerderen is via zaden. Dit is echter een lastige manier om de olijfboom te stekken. Pitten die te koop zijn in de supermarkt zijn niet bruikbaar. Koop de zaden in het tuincentrum of online of gebruik de zaden van je eigen olijfboom. Wat moet er allemaal gebeuren als je een olijfboom gaat zaaien?

olijfboom stekken
  1. Als je pitten van je eigen olijfboom wilt gebruiken, plukt dan de groene rijpe olijven van de boom. Gebruik niet de zwarte olijven en ook niet de olijven die op de grond zijn gevallen, deze kunnen nu al insecten en ziektes bevatten.
  2. Plet de olijven met een zwaar voorwerp om het vruchtvlees los te maken van de pit.
  3. Stop de olijven in een bak met warm water, hier door weekt het vruchtvlees los. Roer regelmatig door de bak en ververs het water regelmatig.
  4. Na 24 uur in de bak, verwijder je als eerste de pitten die drijven, want deze zijn verrot. Verwijder dan het vruchtvlees met een spons of een borstel van de overgebleven pitten.
  5. Een olijvenpit heeft een spitse en een stompe kant. Maak met een mes een kleine opening aan de stompe kant van de pit. Deze opening hoeft maar een 2-3 mm te zijn en zorg ervoor dat je niet helemaal door het omhulsel heen snijdt.
  6. Week de pitten nu 24 uur in lauw water en zet deze neer op een warme plaats.
  7. Na het weken kunnen ze de grond in. Vul de pot met stekgrond en maak een gat met een schroevendraaier.
  8. Plaats de pit in de pot, op een diepte van ongeveer 3 centimeter, met de stompe kant naar beneden.
  9. Vul het gat op met aarde en druk de grond licht aan.
  10. Geef de pit water en hou de grond vochtig maar niet te nat.
  11. Plaats nu een plastic zakje met gaatjes over de pot en ondersteun het zakje met satéprikkers. Je kunt ook een halve PET fles met gaatjes gebruiken.

Dit is hoe je olijfboompitten moet zaaien. Ik raad je aan meerdere zaden te planten, want het is heel lastig om vanuit zaad, een olijfboom te kweken.

Als je nieuwe stek groter is geworden, ongeveer 15-20 centimeter, dan kan deze de tuin in. De beste periode hiervoor is september/oktober. Zoek hiervoor een mooie warme, zonnige plaats uit en plaats de stek in de tuin. En nu maar wachten tot volgend voorjaar!

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen