Is De Olijfboom Winterhard Of Heeft Hij Hulp Nodig?

De olijfboom die je in Nederland koopt is, zeggen ze, een winterharde olijfboom. Deze olijfbomen komen uit de binnenlanden van Spanje en zijn het klimaat gewend dat warmte en koude in zich heeft. Ze zijn dus, zo noemen ze dat, afgehard. Deze zijn opgegroeid in de binnenlanden van Spanje en kunnen ’tegen’ elk klimaat. Warm en koud. Er zijn ook andere soorten olijfbomen, maar die worden over het algemeen niet verkocht in Nederland.

Olijfboom winterhard? Olijfbomen zijn winterhard, maar er komt wel wat bij kijken wil je deze prachtige olijfboom altijd laten overwinteren. DeOlea europaea ‘Lessiniis een winterharde olijfboom die in nederland wordt verkocht. De olijfboom is winterhard tot -10 graden. Pak de olijfboom in tegen gure winterse buien.

Houd dus goed in de gaten waar je de olijfboom gaat plaatsen in de tuin, en bepaal dat, voor je een olijf gaat kopen. Heb je geen plek voor beschutting en daarbij een plekje in de zon, dan kun je het beste geen olijfboom kopen, tenzij je ervoor gaat zorgen dat de boom wel beschutting en zon heeft.

Olijfboom winterhard overwinteren

Ben jij op zoek naar een olijfboom? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod olijfbomen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Winterharde Olijfboom Zijn Echt Winterhard?

Er zijn dus olijfbomen die ‘winterhard’ zijn. Zij zijn opgegroeid in de binnenlanden van Spanje. De temperaturen in deze omgeving zijn van een landklimaat. Deze temperatuur kan erg warm zijn maar ook erg koud.
De soort ‘Olea europaea ‘Lessini‘ is dus zo een winterharde olijfboom. Hij kent de klappen van de zweep; koud en warm. Doordat deze bomen echt zijn opgegroeid in Spanje, en daarna zijn verplaatst naar, in ons geval, Nederland of België, kan deze plant overleven in ons klimaat. Ook bij stevig koud en vriesweer tot – 10 graden ongeveer. Maar, ook de ‘winterharde’ olijfboom heeft graag hulp bij het overwinteren in Nederland.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Hoe Kun Jij Een Olijfboom Beschermen Tegen De Vorst?

Er zijn een aantal manieren om olijfbomen te beschermen tegen de vorst, die in de volle grond staan:

 • Beschutte plek:
  Olijfbomen die winterhard zijn, en die jij een plekje in de tuin wilt geven (volle grond), kun je het beste zetten op een beschutte plek.

  Een beschutte plek is een plek uit de wind, waar koude rukwinden en sneeuwstormen de stam en bladeren niet geselen. Een beschutte plek kan bij een muur zijn, een schutting of dicht bij het huis. Je weet zelf wel waar jij wilt staan in de tuin wanneer het koud is. Juist! Op die plek kan je dan ook het beste deze, niet winterharde, olijfboom zetten in de volle grond. Daar waar weinig wind is.
 • Afwatering:
  Het is ook belangrijk dat de volle grond (dus in de tuin in de aarde), waar deze olijfboom in staat, niet te nat wordt. De grond moet een goede waterdoorlaatbaarheid hebben. Het maakt niet zoveel uit welke grond je hebt in de tuin. Als hij maar voedzaam is en goed waterdoorlatend.

  Dus een goede afwatering is van groot belang. Je kunt bijvoorbeeld wat hydrokorrels (Bol.com) in het plantengat strooien met daar bovenop een goede potgrond, voor je de boom in het plantengat plaatst. Zo zal het water altijd goed weg kunnen lopen en de wortels minder snel bevriezen. Wat zeker ook van belang is voor de Olijfboom wil je deze laten overwinteren.
 • Een plek in de zon!
  Dat is ook een belangrijk detail. Zorg dat de olijfboom op de zonnigste plek staat die jouw tuin hem maar kan geven. Ook in de winter is dit de beste plek.
 • Vliesdoek:
  Je kunt de stam van de olijfboom ook inpakken met vliesdoek. Maar daarover later meer bij olijfboom inpakken in de winter.

  Wil je zien hoe zo een vlieshoes/doek (Bol.com) eruit ziet?

Heb Je Olijfbomen Die In Een Pot Moeten Overwinteren?

Wanneer je olijfbomen in een pot gaat zetten moet je deze extra goed beschermen tegen de winterse vrieskou en buien.

 • Winter onderkomen:
  Olijfbomen kun je dus verplaatsen naar een winteronderkomen. Dit onderkomen moet wel koel en licht zijn. Een donker hok kan de olijfboom niet waarderen. Ook moet je de kluit van deze boom, ook al staat hij ergens anders, geregeld water geven.

  Een uitgedroogde kluit van 3 maanden, is een dode boom. Dat zou jammer zijn want om dat te voorkomen heb je de plant juist in de koele winter onderkomen verplaatst.
 • Vlieshoes of vliesdoeken:
  Wanneer je de olijf in pot niet kan verplaatsen naar binnen dan kun je deze boom inpakken met een kleine boomhoes.

Olijfboom Hoes (voor winterharde olijfbomen)

Wanneer je de olijfboom niet binnen kan plaatsen, omdat je bijvoorbeeld geen idee hebt waar, kun je de olijf ook buiten laten overwinteren.

Vliesdoeken zijn luchtdoorlatend, belangrijk omdat bomen ademen, en beschermen de takken tegen de vrieskou. De hoezen of doeken kunnen de temperatuur met 7 graden verhogen. Dat is vaak net genoeg om de mooie bomen te beschermen.

Deze doeken kun je op formaat boom kopen. Meet dus eerst de boom op voor je een doek aanschaft.
In combinatie met een warmtesnoer (lees het volgende hoofdstuk hierover) is dit een goede oplossing. Wanneer de boom beschut staat zou het kunnen dan alleen een vliesdoek ook volstaat. Een jong olijfboompje moet zeker ingepakt worden, van kroon tot stam.
Aan jou de keus of je dat met een warmtesnoer doet of niet. Bekijk dan vooral of de boom beschut staat of in de volle wind. Vraag anders informatie bij het tuincentrum waar olijvenbomen worden verkocht.

Het is wel goed om af en toe de doeken of hoezen open te maken, zodat vocht kan ontsnappen van de boom en deze even open te laten staan.

Onderstaande video geeft nog meer informatie over het inpakken van de Olijfboom voor de winter.

Olijfboom Inpakken In Winter

Je kunt olijfbomen inpakken in de winter zodat deze makkelijker de winter doorkomen. Winterharde olijfbomen kunnen het nogal eens moeilijk hebben bij echte vrieskou en winterse buien, onder nul. Welke mogelijkheden zijn er nog meer om een olijfboom de winter door te helpen?

Maak gebruik van een warmtesnoer!

Hang warmtesnoeren in de boom en slinger deze om de boom heen. Deze geven warmte af gedurende de koudste perioden, zodat ze zo min mogelijk kans hebben te bevriezen. Het ligt wel aan de lengte van de snoeren of deze genoeg warmte afgeven voor jouw formaat boom(pje). Een meter warmtesnoer zal niet veel doen voor een 2 meter hoge boom. Informeer bij de leverancier hoeveel meter je nodig hebt voor jouw mooie olijfboom! Het kan een idee zijn om de omtrek van de kroon van de olijfboom te meten, wanneer je op pad gaat voor warmtesnoeren.

In combinatie met vlieshoezen is dit één van de beste manieren om de olijfboom buiten te laten overwinteren.

Olijfboom En Vorst

Zorg er wel voor dat de pot van de winterharde olijfboom groot genoeg is, en er goede potgrond in de pot zit met hydrokorrels. Dit zorgt voor een goede afwatering.

Strooi hydrokorrels onder in de bak en strooi daar bovenop goede potgrond. Zet de olijfboom erin en vul de pot af met goede grond. Er moeten ook gaten in de pot zitten, zodat overtollig water weg kan stromen uit de pot.

Wanneer er geen water weg kan stromen kan het water bevriezen, en dus ook de wortels. Dat zou jammer zijn want geen enkele olijfboom is zó winterhard. De kans is klein dat de olijfboom het op deze manier gaat overleven.

Heeft het gesneeuwd, plotseling, en heb je ‘m niet ingepakt, haal dan de sneeuw van de bladeren en pak de olijf alsnog in.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen