Hoe Olijfboom Verplanten? – En wanneer doe je dat?

Olijfboom Verplaatsen

Olijfbomen zien we steeds vaker in de tuinen staan. Van jonge boompjes in pot tot oudere stammen in pot en natuurlijk gewoon in de volle grond. Wanneer het een gezonde boom is en het is een warme zomer dan geeft de olijfboom ook echt olijven. Maar wat nu als de boom te groot is geworden? Hoe een olijfboom verplanten?

Hoe Olijfboom verplanten? Graaf een kuil op een zonnige plaats die goed vocht doorlatend is. Graaf de kluit uit en zaag dikke wortels door. Wikkel de kluit in antiworteldoek en verplaats de boom naar de nieuwe locatie. Vul de rest van het gat op met tuinaarde. Plaats eventueel palen om de boom het eerste jaar te ondersteunen.

Als de boom te groot is geworden denk je waarschijnlijk gelijk aan verplaatsen. Maar mogelijk is er een andere oplossing, namelijk snoeien. Door snoeien kan je de boom kleiner maken. Lees er alles over in onze blog over het snoeien van een olijfboom. Misschien is dit al de oplossing!

Wanneer Olijfboom Verplaatsen?

De meeste bomen worden verplaatst als de boom in ruste is. En dat is de hefts en winterperiode.
Bij de olijfboom is dit echter anders. Deze boom verplaats je het beste in de lenteperiode en het liefst aan het begin, vlak voor de bloei.

De boom heeft nu genoeg tijd om nieuwe wortels aan te maken. De boom zal naar alle waarschijnlijkheid dat jaar minder vruchten aan maken, maar het volgende jaar is de boom weer sterk genoeg om volop te groeien en bloeien. Ook als jouw Olijfboom in pot staat kan je de boom verplanten aan het begin van de lente.

Ben jij op zoek naar een olijfboom? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Olijfboom Verplanten

De plaats en de grond soort zijn mede bepalend voor een succesvolle verplaatsing.

Olijfboom verplanten
 • De olijfboom kan heel goed tegen weinig water, de boom heeft weinig water nodig. Zet de boom dus op plaats die afwaterend is. Heb je een heuveltje of een verhoging in de tuin dan zal de boom daar zeker goed groeien.
 • Oudere bomen die langere tijd op een plek staan hebben diep groeiende wortels en kunnen langere tijden zonder water. Dit is met een boom die net verplaats is nog niet het geval en deze boom heeft nu regelmatig water nodig, de grond mag echter niet vochtig blijven. Geef gemiddeld twee tot drie keer per week water, zeker als het een warme zomer is.
 • Daarnaast is de aarde of grond waarin je de boom plant ook van belang. Het moet vocht doorlatende grond zijn.
  Goede grond voor de Olijfboom is gewone tuin aarde of potgrond.
  Is de bodem van alleen klei dan kan je grof zand en potgrond toevoegen en dit mengen met elkaar zodat de grond luchtiger wordt.
  Als je het gat voor de verplaatsing gemaakt hebt, voeg dan meerdere emmers water toe en kijk of het goed wordt opgenomen door de aarde. Het moet na een korte periode helemaal opgenomen zijn. Is dit niet het geval dan zal je de grond moeten verbeteren.
 • De locatie is ook belangrijk. De Olijfboom moet je verplaatsen naar een plek in de volle zon. Dit is goed voor de boom en dus ook voor de olijven die je waarschijnlijk wilt plukken.
 • Zorg ervoor dat de grond rondom de verplaatste Olijfboom vrij blijf van onkruid. Zo hoeft de boom niet te concurreren met onkruid en andere planten om het water.

Wanneer je met deze factoren rekening houdt, kan het zeker een succesvolle verplaatsing worden!

Olijfboom Verplanten Uit Volle Grond

Een oude Olijfboom verplanten vraagt even wat werk. Wanneer je het op de juiste manier doet en in de juiste periode dan zal de boom zeker weer gaan bloeien. Het eerste jaar geeft de boom mogelijk minder vruchten maar het tweede jaar is de boom helemaal weer op krachten.

Dit zijn de stappen die je kunt doorlopen:

 1. Graaf de boom ruim rondom de stam helemaal uit en probeer een zo groot mogelijke kluit te maken, neem zo veel als mogelijk wortels mee. Graaf rondom de Olijfboom de aarde weg en steek vervolgens de onderkant van de kluit uit. Soms gaat dit moeilijk en is de boom goed verankerd in de grond en zal je wortels moeten afzagen.
 2. Wikkel de kluit nu in jutte doeken of antiworteldoek. Zo blijft de kluit heel tijdens het verplanten.
 3. Maak op de nieuwe plaats een gat dat twee keer zo groot is als de omvang van de kluit en net zo diep als de kluit. Bepaal of de grond goed is voor de Olijfboom zoals bovenstaand is omschreven. Is dit niet het geval verander de basis van de grond dan.
 4. Til de boom naar het nieuwe gat of gebruik een kruiwagen waar je de kluit inlegt en breng deze vervolgens naar de nieuwe plaats. De bovenkant van de kluit maag 2 centimeter onder het maaiveld liggen.
 5. Til de kluit in het nieuwe gat en verwijder het antiworteldoek voorzichtig. Een jutte doek kan je eventueel laten zitten, de wortels komen hier makkelijk doorheen.
 6. Vul het gat op met tuinaarde en stamp de grond aan.
 7. Afhankelijk van de grootte van de boom kan je nu één, twee of drie palen plaatsen en de boom hieraan vast maken.
 8. Dek het gat af met mulch (=organisch materiaal zoals boomschors) en geeft tenslotte water.
Olijfboom verplanten

Dit zijn de stappen die je kunt nemen om jouw Olijfboom succesvol te verplanten.

Wil je weten hoe je deze olijfboom in de winter kan helpen met overwinteren, lees dan onze blog: ‘Olijfboom winterhard‘.

Olijfboom Verplanten In Pot

Als je een olijfboom in pot wilt verplanten dan kan je bovenstaande instructies en adviezen volgen. Het enige wat nu belangrijk is, is dat je de Olijfboom zonder problemen uit de pot kan krijgen. Zo worden de wortels het minst beschadigd.

Krijg je de boom niet goed uit de pot en is deze pot gemaakt van keramiek dan adviseer ik je om de pot gelijk kapot te slaan met een hamer.

Volg verder de instructies en dan zal het vast wel lukken.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Ook interessant om te lezen!