Hoe Lepelplant Verzorgen? Complete Gids!

Lepelplant verzorgen

De lepelplant is een hele mooie decoratieve plant met een uitgesproken bloem. Deze plant heeft wel wat verzorging nodig en er zijn daarom wel wat vragen te beantwoorden in deze blog; Hoe lepelplant verzorgen?

De lepelplant ruim water geven en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. De plant in een lichte omgeving plaatsen maar niet in direct zonlicht. Tijdens de bloeiperiode voeding geven en de plant eens in de drie jaar verpotten.

Iedereen die planten heeft wil ze laten groeien en bloeien. Voeding is één van de ‘must haves’ voor planten. Bol.com heeft een groot aanbod van verzorgingsmiddelen voor al jouw planten. Zo zorg jij ervoor dat ze niks te kort komen.

Lepelplant Luchtzuiverend

De lepelplant is inderdaad een luchtzuiverende plant. De plant doet dit met hele kleine openingen in de bladeren die de vuile stoffen uit de lucht halen.

Door deze openingen, ook wel de bladmondjes genoemd kan deze plant heel veel chemische stoffen afvangen. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld in reinigingsmiddelen. Je kunt hierbij denken aan benzeen, alcohol, ammoniak en formaldehyde. Deze stoffen komen ook voor in verf, lijm en bijvoorbeeld tapijt en meubelen.

Dus deze plant draagt bij aan een schone leefomgeving in je eigen huis. Een decoratieve plant die niet alleen mooi is om naar te kijken maar die ook nog zorgt voor een schone lucht.

De lepelplant is niet zo maar een plant. Deze plant is giftig en hier moet je zeker rekening mee houden met kinderen en huisdieren. Je kunt hier alles over lezen in onze blog ‘Is Lepelplant Giftig?‘. Deze blog is het lezen waard. We gaan verder met hoe je een lepelplant moet verzorgen.

Lepelplant Hangt Slap

Soms komt het voor dat de bladeren ineens slap gaan hangen en dat is jammer, zeker als de plant in bloei staat. Dat de bladeren gaan hangen heeft meestal maar één oorzaak namelijk te weinig water.

Ga bij jezelf na wanneer je de plant water hebt gegeven en hoeveel dit was. Geeft de plant gelijk water. Als je niet te laat bent herstelt de plant zich vanzelf.

De plant heeft redelijk veel water nodig en te veel water geven is meestal geen probleem. Geeft de plant twee keer in de week water en zorg ervoor dat de grond licht vochtig zijn en blijven.

Als je dan toch bezig bent met water geven, geef de plant dan ook gelijk een goede sproei beurt. Hier kant de lepelplant ook van op.

Lepelplant Geen Bloemen

Als jouw lepelplant geen bloemen geeft heeft dit meestal te maken met een verkeerde verzorging. Zoals gezegd, de plant heeft aandacht nodig en als je deze aandacht geeft zal de plant tot volle bloei komen. Oorzaken van geen bloemen kunnen zijn:

spathiphyllum hoe lepelplant verzorgen
  1. Verkeerde standplaats; de plant heeft veel licht nodig maar geen direct zonlicht.
  2. Onvoldoende voeding; voor de bloei en in de bloei is extra voeding aan te raden. Bloeien kost namelijk veel energie voor de plant.
  3. Weinig Besproeiing; de plant komt van oorsprong uit de Amazone is is een vochtige omgeving gewend.
  4. Te weinig water; zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is.

Goede verzorging is een voorwaarde voor mooie bloemen.

Lepelplant Bloeit Niet

Een bloeiperiode van de lepelplant duurt ongeveer 2 maanden. Daarna moet de plant even rusten en op adem komen. Hij zal dan snel weer nieuwe bladeren geven en als de plant nieuwe bladeren geeft zal deze ook weer gaan bloeien.

Nieuwe zijn dus een voorbode op de bloei. Wees geduldig na de bloeiperiode en kijk of de plant nieuwe bladeren geeft.

Lepelplant Krijgt Groene Bloemen

Een andere vaak gehoord opmerking is dat de bloemen van de lepelplant groen blijven en dat is jammer. De heldere kleur van de bloem geeft juist een mooi contrast met het heldere groen van de bladeren.

Geeft je plant wel bloemen maar blijven deze groen, dan is er meestal maar één oorzaak; te weinig zonlicht!

Worden de bloemen groen nadat ze eerst wit waren, dan is dit een teken dat de bloei aan zijn einde is. De bloem verkleurt en sterft af.

Lepelplant Bruine Randen

Een ander probleem in de verzorging van de lepelplant is dat de bladeren bruine randen krijgen. Soms wordt het blad zelf ook geel of worden alleen de punten van de bladeren bruin.

Bruine randen en/of geel blad is een gevolg van een verkeerde standplaats. De lepelplant heeft veel licht nodig maar geen direct zonlicht. De bruine bladeren zijn een indicatie dat de plant te veel in het directe zonlicht staat. Verplaats de plant in dit geval naar een andere plaats me veel licht maar geen direct zonlicht.

Heb je alleen bruine punten aan de bladeren van je lepelplant dan is dit een teken dat de plant te weinig voeding krijgt. De grond is mogelijk oud of je moet je lepelplant voeding geven. De bruine punten aan de bladeren zullen niet herstellen. Deze kan je gewoon wegknippen. Geef de plant gelijk voeding zodat hij kan herstellen.

Lepelplant Allergie

De lepelplant staat niet bekent als een allergie veroorzaker. Toch kan het voorkomen dat sommige mensen last krijgen van de gele stof van de bloem.

Om er zeker van te zijn of jij er last van hebt ,verwijder je alleen de lepelplant uit je kamer en plaats deze even op een plaats waar je niet komt voor de komende 3 dagen. Als je na 3 dagen toch nog een allergische reactie hebt dan ligt het niet aan de lepelplant.

Bekijk onderstaande video om te achterhalen wanneer de lepelplant de lucht zuivert, dit is best bijzonder.

Lepelplant Onderhoud

Hoeveel Water

De lepelplant is een plant die van vochtige grond houdt. Hij komt van oorsprong uit de Amazone en daar is het altijd vochtig. Geef de plant minimaal twee keer per week water en zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft.

Ben je een keer te laat dan is het nog niet zo een ramp geef de plant gelijk water en doe dit weer regelmatig.

Droge grond veroorzaak bruine randen aan het blad en echt te veel water kan wortelrot veroorzaken. Alles over wortelrot kan je lezen in onze blog ‘ Wortelrot; Wat Is Het En Hoe Te Behandelen‘.

Voeding

De plant geeft heel veel energie aan de bloemen tijdens de bloeiperiode. In deze periode is het belangrijk de plant extra voeding te geven. Dit is eenvoudige voeding voor bloeiende planten welke je overal kunt kopen, zowel bij tuincentra als online.

Standplaats

Als we het hebben over hoe je een lepelplant kan verzorgen hoort de standplaats hier ook bij. De standplaats van de lepelplant is namelijk bepalend of de plant bloeit of niet. Zoals al eerder gezegd komt de plant uit de amazone, hier heeft de plant heel veel licht maar weinig/geen direct zonlicht.

Ook in onze huiskamer heeft de plant veel licht nodig maar geen direct zonlicht. Een plaats op de vensterbank in het zuiden is geen goede plaats. Plaats de plant dan een paar meter naar achteren op een tafel of iets dergelijks.

Omdat de plant geen direct zonlicht nodig heeft is de badkamer ook een goede plaats. Het is vaak ook nog vochtig en dit is alleen maar prettig voor de lepelplant. Meerder badkamerplanten kan je vinden in onze blog ‘Top 8 Hangplanten Voor In Je Badkamer!‘.

Zonlicht

Direct zonlicht is slecht voor de plant. De randen van de bladeren worden bruin en/of de bladeren van de plant worden geel in plaats van mooi fris groen.

Plaats de plant op een plek met vel licht maar geen direct zonlicht.

Geeft de plant bloemen maar blijven deze groen, dan krijgt de plant te weinig zonlicht. Verplaats de plant dan naar een plaats met meer licht maar geen direct zonlicht.

Tja, het is even zoeken in huis maar als je de juiste locatie hebt gevonden dan krijg je er een mooie bloeiende plant voor terug.

Verpotten

De lepelplant moet eens de drie jaar verpot worden. Neem hiervoor een pot die iets groter is dan je huidige pot. In een kleinere pot zal de plant eerder tot bloei komen dan in een te grote pot.

Gebruik verse nieuwe aarde en plaats de plant terug in de pot. Is je lepelplant te groot geworden dan kan je deze scheuren en in meerdere kleinere potten plaatsen.

Lepelplant Katten

Katten en een lepelplant is geen goed idee. Zoals bovenaan deze blog al aangegeven is, is de lepelplant giftig. Heeft je huisdier van de plant gegeten neem dan contact op met je huisarts. Bovenaan staat ook een link naar onze blog over de giftigheid van de lepelplant.

Nu weet je alles, nou ja veel over hoe je een lepelplant moet verzorgen. Succes met je plant.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen