Top 8 Hangplanten Voor In Je Badkamer!

Hangplanten badkamer

Hangplanten in je badkamer kunnen je een gevoel van weldaad geven en rust: dat effect hebben planten namelijk vaak, zeker in een kleine ruimte. Groen, gezelligheid en warmte, wie wil dat nu niet? Niet alle planten zijn geschikt voor de badkamer, maar er zijn er zeker wel opties!

Om hangplanten in jouw badkamer te plaatsen moet je weten of planten genoeg licht nodig hebben of juist wel in het donker kunnen staan. Eén ding staat vast, zij moeten tegen een hoog luchtvochtigheid kunnen en warmte. De douche druppels en soms een droger staan te draaien in de badkamer. Daar komt de hoge luchtvochtigheid vandaan. Onze favorieten? Die staan hieronder op een rijtje!

1. Klimvijg 

De klimvijg houdt van vochtige potgrond. De grond mag niet uitdrogen maar zeker ook niet nat zijn. Dat is mede de reden dan deze Ficus Pumila, zoals hij officieel heet, het goed in de badkamer doet. Ook moet deze klimvijg regelmatig worden beneveld. Damp van de douche zijn natuurlijk ook kleine druppeltjes die de blaadjes opvangen. Dus staat deze plant in de douche, dan wordt deze al regelmatig verneveld. 

Ficus pumila

Wat betreft het licht heeft de klimvijg wel wat voorkeuren. In het donker zullen de blaadjes hun tekening verliezen. Dus voldoende licht (geen volle zon) is belangrijk.  

Ben jij op zoek naar hangplanten? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod hangplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat voor hangplanten ze in huis hebben!

2. Klimop 

De Hedera, of klimop, kan prima in de badkamer staan. Dit is een sterke plant. Hij hoeft maar 1 keer per week water, dus geen echt natte grond. Wat betreft het licht kan de klimop in het licht, maar ook gerust in halfschaduw staan. Direct zonlicht is geen goed plan.

Hedera klimop

De klimop krijgt lange ranken die makkelijk te snoeien zijn. Je kunt ze ook voor stekjes gebruiken. Zet de afgeknipte delen gewoon in het water tot ze wortels krijgen en zet deze dan weer gewoon in de badkamer! Je kunt niet genoeg planten in je badkamer hebben.  

Wil je weten hoe je klimop moet stekken, lees dan onze blog ‘Hoe klimop stekken?‘.

3. Venushaar 

Deze varen, met zijn kleine lichtgroene blaadjes, is een ideale plant om in de badkamer te houden. Venushaar houdt van warmte en de temperatuur moet het liefste boven de 18 graden uitkomen en blijven in de kamer waar hij vertoeft. In dit geval de badkamer.  

venushaar

De aarde waarin de Venushaar staat mag ook niet uitdrogen, en moet dus altijd een beetje vochtig blijven.

Benevelen vindt deze plant ook altijd lekker, maar in de badkamer zal dit niet echt nodig zijn wanneer deze regelmatig wordt gebruikt.  

Deze varen mag zeker niet in de zon staan. De tere blaadjes worden bruin en zullen niet meer kunnen herstellen. Dus uit de zon, maar met wel wat licht zal deze varen je nog lang gezelschap houden.  

4. Tillandsia 

Wanneer je over een Tillandsia spreekt dan het je het over een luchtplantje. Van deze luchtplantjes zijn er ongeveer 500 soorten, dus keuze te over.  

Deze luchtplantjes zijn een bijzonder soort. Namelijk, deze plantjes hoeven niet in de aarde te staan. Zij halen vocht en voeding uit de lucht. Daarom zijn deze plantjes bij uitstek geschikt om in de badkamer te hangen.

Tillandsia

Wanneer je deze plantjes in de woonkamer zou hangen, dan moet je deze 1 keer per week benevelen met de plantenspuit. In de badkamer hoeft dit niet echt, wanneer deze regelmatig wordt gebruikt. 

Wat betreft het licht is daar een goede regel voor: een donkere Tillandsia heeft weinig licht nodig en lichte Tillandsia hebben wel goed licht nodig. Het ligt aan het soort hoeveel licht dit plantje nodig heeft. Lees de beschrijving bij aankoop. 

5. Varen 

Er zijn verschillende soorten varens die goed in de badkamer kunnen overleven, maar dit ook als prettig ervaren. Bijvoorbeeld de krulvaren en de nestvaren zullen het prima doen. Zij houden wel van licht, zeker de krulvaren, maar halfschaduw is ook zeker geen probleem.

De aarde dient ook bij deze varens, altijd licht vochtig te zijn. Het beste hangen zij in een hang pot met aan de onderkant gaatjes en een waterreservoir. Zo blijft de aarde altijd vochtig. Wanneer de aarde uitdroogt gaan de kleine blaadjes verdorren en vind je deze terug op je badkamervloer!

De luchtvochtigheid van de badkamer vinden zij heel fijn. Wanneer de badkamer een poosje niet wordt gebruikt is het aan te raden de varen regelmatig te benevelen met de plantenspuit. 
Verder kan de varen wel 50 tot 60 cm breed worden.

Wil je de varen stekken, dan kun je bij in onze blog ‘Hoe Varen Stekken’ de juiste informatie vinden.

6. Graslelie 

Deze graslelie kan prima in de badkamer staan, maar dan moet er wel voldoende licht zijn. Deze plant houdt van een temperatuur van ongeveer 20 tot 23 graden. Hij hoeft maar 1 keer per week water op de aarde. Deze leuke hangplant geeft aan zijn uitlopers, stekjes.

Graslelie Chlorophytum

Dus mocht je de badkamer willen volhangen met graslelies dan hoef je ze in principe zelf niet meer te kopen. Die ene graslelie doet volop zijn best om meerdere stekjes te geven aan de uitlopers die prachtig over de rand van de pot hangen.  

Wil je weten hoe je de graslelie moet stekken dan kun je onze blog hierover lezen.

7. Drakenklimop Amellia 

Drakenklimop is ook een sterke groene plant die redelijk snel groeit. Met zijn redelijk grote en groene bladeren aan lange ranken, zal hij prachtig staan in de badkamer. Draken klimop kan in de badkamer goed vertoeven. Zijn aarde moet altijd licht vochtig zijn.

Drakenklimop Epipremnum Aureum

Wel heeft deze plant wat licht nodig. In het donker groeit deze plant minder in zal de tekening vervagen van het blad. Het blad wordt dan één kleur. Eén keer in de 3 jaar moet de plant verpot worden, dus dat is ook het werk niet. Drakenklimop is dus een heel goed idee in de badkamer! 

8. Sierasperge 

De Sierasperge is een mooie, sierlijke, luchtige plant die sprieten geeft van wel 2 meter lang, wanneer het naar zijn zin is gemaakt. Het is een hangplant die in het licht maar ook in het donker kan staan. Volop in de zon heeft de Sierasperge liever niet.

Sierasperge

De bladeren worden dan licht geel en hij verlies dan zijn frisse mooie groen.

De Sierasperge slaat water op in zijn verdikte wortels. Door echte natte aarde gaan de wortels rotten.  Wanneer de sierasperge 1 keer in de week wordt ondergedompeld en regelmatig kleine beetjes water krijgt zal hij je dankbaar zijn. Het is een echte snelle groeier die niet in de badkamer zal misstaan.  

Dit is de lijst van top 8 hangplanten voor in je badkamer. Kies er een paar en fleur je badkamer op. Wil je een hangplant veilig ophangen dan kun je hier lezen waar je op letten moet! Veel succes!

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen