Hoe Hebe Snoeien? – En Wanneer Doe Je Dat?

hebe

De Hebe is een prachtige plant die in de zomer vele vlinders en bijen aantrekt. De lange meeldraden zijn de aantrekkingskracht voor deze insecten. De Hebe kan trouwens heel goed tegen zilte lucht en is geschikt voor tuin terras en balkon dicht bij zee. Maar moet je de Hebe ook snoeien?

Hebe Snoeien. De Hebe heeft over het algemeen weinig snoei nodig. Knip in het voorjaar dorre takken helemaal weg. Ook takken met bruine bladeren knip je weg. Vervolgens knip van de gehele plant ongeveer 5-10 centimeter weg. Na de bloei de bloemen verwijderen en takken die de plant uit model halen, mag je ook wegknippen.

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

De meeste Hebe soorten zijn (half) winterhard en groenblijvend. Gelukkig zijn de zachte winters van vandaag de dag in Nederland en België geen probleem voor de Hebe. Echter bij strenge vorst kan je Hebe beter beschermen, om schade aan de plant te voorkomen. Je kunt er alles over lezen in onze blog ‘Is Hebe Winterhard?‘, met een duidelijk uitleg over wat voor maatregelen je eventueel kan nemen.

Wanneer Moet Je Hebe Snoeien?

De Hebe is een makkelijke plant die relatief weinig snoei nodig heeft. Echter moeten niet alle Hebe op dezelfde manier gesnoeid worden. Sommige Hebe’s worden haast tot de grond gesnoeid en bij andere Hebe’s worden alleen de dorre takken en bladeren verwijderd.

Over het algemeen wordt na de winter de Hebe gesnoeid. Of dit nu vorm snoei is of rigoureuze snoei. Na de winter is het er de tijd voor.

En sommige Hebe planten kunnen ook na de bloei gesnoeid worden om de vorm te accentueren en de plant in toom te houden.

Uitbloeide bloemen mogen het hele jaar door verwijderd worden, dit kan de bloeitijd van de Hebe aanzienlijk verlengen.

Zijn de tuinplanten en de Hebe toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten omdat je rechte wonden maakt. Hoe weet je nu, hoe je jouw Hebe moet snoeien. Ik ga het je vertellen.

Ben jij op zoek naar een hebe? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Verschillende Manieren van Hebe Plant Snoeien

Het snoeien van de Hebe is afhankelijk van de soort Hebe. Er zijn planten die alleen in de vorm gesnoeid moeten worden en er zijn Hebe soorten die haast helemaal tot de grond afgeknipt worden.

hebe snoeien

Om hier duidelijkheid aan te geven, staan onderstaand de meest voorkomende Hebe planten in Nederland, en wordt beschreven hoe je ze kunt snoeien. Maar eerst nog iets anders.

Hebe Snoeien Na vorstschade

Ook al is de plant (half) winterhard, er kan vorstschade optreden.

Heeft je plant vorstschade opgelopen dan kan je de plant in het voorjaar snoeien. Je knipt de dorre takken en bladeren gewoon weg. Is een heel stuk van de plant dor en dood, dan kan je ook dit gewoon terugsnoeien.

Knip vervolgens, van de gehele plant, een stukje af, van 5 centimeter ongeveer. Dit doe je om de groei weer te stimuleren en zo worden kale plekken snel weer opgevuld. De Hebe wordt hier sterker van.

Als het vaker gebeurt, vorstschade, dan is het misschien verstandig om de plant als kuipplant te houden, zodat je deze in de winter op een beschutte plaats kan zetten.

Hebe Struik Snoeien

Dan nu het snoeien per Hebe soort. Niet alle Hebe planten zijn gelijk aan elkaar en het snoeien is daarom ook per Hebe plant anders. We beginnen met de Addenda.

Hebe Addenda Snoeien (Andersonii of Struikveronica)

Dit is een Hebe die in menige tuin te vinden is. Na de winterperiode kan er vorstschade ontstaan zijn aan de plant en deze takken knip je gewoon weg in het voorjaar.
Ook de takken met bruine bladeren knip je weg.

Het gehele jaar door knip je uitschieters, die de vorm van de plant uit balans brengen, helemaal weg. Zorg er wel voor dat er een knop overblijft waar de Hebe weer nieuwe scheuten kan maken.

Knip uitgebloeide bloemen weg. Doe dit net onder de bloem waar een knoop zit. Deze knoop kan volgend jaar een twijgje worden.

Om de plant te beschermen, kan je deze plant beter als kuipplant houden, en in de winter op een beschutte plek neerzetten, of binnen plaatsen op een lichte koele plaats. Wel water blijven geven dan.

Hebe Buxifolia Snoeien

Deze Hebe groeit compact, en heeft weinig snoei nodig. Oude verdorde takken en takken die vorstschade hebben opgelopen worden in het voorjaar gesnoeid. Ook als hele plekken zijn aangetast door de vorst, knip je deze gewoon weg.
Daarna knip je de gehele plant een stukje terug, ongeveer 5-10 centimeter. Dit zet het overlevingsmechanisme van de plant in werking en hierdoor gaat de plant groeien en bloeien. De kale stukken zullen snel opgevuld zijn!

Na de bloei in augustus wordt er weer gesnoeid, de zogenaamde vorm snoei. Knip net onder de uitgebloeide bloemen de takken af. Hierdoor wordt de plant niet te hoog en blijft deze compact.

Knip niet te veel weg en doe het met beleid. Zo heeft de plant nog even de tijd om te herstellen voordat de winter begint.

Hebe Pinguifolia

Ook deze Hebe heeft niet veel snoei nodig en kan je snoeien zoals de Buxifolia.

Knip in het voorjaar de dorre en dode takken weg. Ook hele dorre stukken kan je wegknippen. Daarna kun je de gehele struik een stukje inkorten.

In augustus kun je de takken net onder de uitgebloeide bloemen afknippen. Zo blijft de plant mooi compact en in de juiste vorm.

Hebe Amstrongii

Deze Hebe kan je net zo snoeien als de Buxifolia. Hoe je dat doet staat bovenstaand omschreven.

Hebe Caledonia Snoeien

Dit is een dwergvorm van de Hebe en heeft weinig snoei nodig. Verwijder alleen in het voorjaar dode den dorre takken. Zijn bepaalde takken niet mooi of is de vorm van de plant niet mooi dan kan je deze takken in de zomer gewoon wegsnoeien.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen