Is Hebe Winterhard? – Als Kuipplant En In Volle Grond!

hebe winterhard

De Hebe is een echte vlinderplant. Als de Hebe in de zomer in bloei staat trek de plant vele vlinders aan. Een Hebe is een een makkelijke plant die weinig verzorging nodig heeft. Een goede standplaats en water en de plant heeft het prima naar zijn zin. Maar is Hebe winterhard?

Hebe winterhard. De meeste Hebe soorten kunnen goed vorst verdragen en zijn winterhard. Alleen Hebe met grote bladeren kan je beter beschermen tegen vorst. Deze soort is het minst winterhard. Dwerg Hebe is het beste bestand tegen vorst.

Ben jij op zoek naar een hebe? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Hebe Winterhard

De Hebe kan in de volle grond geplaats worden maar ook als kuipplant gehouden worden. Dit maakt uit als je de Hebe wilt overwinteren. De Hebe is behoorlijk winterhard, afhankelijk van welke Hebe je in de tuin hebt staan.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

 • Dwerg Hebe
  Deze Hebe soorten zijn uitermate goed Winterhard. Ze kunnen strenge vorst verdragen. Maar het advies is om deze Hebe bij strenge toch te beschermen tegen extreme kou.
 • Hebe met klein blad
  Deze Hebe soorten zoals de Struikveronica zijn tot een bepaalde mate winterhard. Strenge vorst kunnen ze niet tegen maar -10 graden Celsius kunnen deze planten nog wel aan. Ook nu weer kan je ze bij vorst het beste beschermen, dit zal de plant in het voorjaar alleen maar tegoeden komen.
 • Hebe met groot blad
  Deze Hebe soort is het slechtst winterhard. Deze planten kan je het best beschermen tegen vorst. Bij temperaturen onder nul moet je de Hebe beschermen.

Als je weet welke type Hebe je hebt dan weet je ook of deze winterhard is en kan je eventueel passende maatregelen nemen.

Heeft je plant na de winter toch vorstschade opgelopen dan moet de Hebe gesnoeid worden. Hoe je dit het beste kan aanpakken kan je lezen in onze blog “Hoe Hebe Snoeien?“. Hierin staat beschreven wat te doen met een plant die vorstschade heeft opgelopen.

Hebe Overwinteren

Met de milde winters die wij vandaag de dag hebben is over het algemeen niet nodig om de Hebe te beschermen tegen vorst en kou. Maar komt er een koude periode aan, dan kan je actie ondernemen om de Hebe te beschermen.

hebe winterhard

Ook al zijn ze winterhard, hoe beter ze de winter doorkomen hoe sneller en krachtiger ze zullen groeien wanneer het voorjaar aanbreekt. Wat kan je doe als je de Hebe wilt beschermen?

 • Hebe in pot
  Dit is relatief makkelijk. Plaats de pot van de Hebe op een plaats waar de vorst er het minste vat op heeft. Een schuur, kas of een garage is een prima plaats. Er moeten wel ramen in zitten want de Hebe heeft licht nodig.
  Heb je zo’n plaats niet plaats de pot dan in een hoekje en pak deze in met bijvoorbeeld bubbelfolie of een plantenhoes. Beschermhoezen zijn praktisch en leverbaar in diverse maten. Kijk eens bij Bol.com, die heeft een uitgebreide collectie plantenhoezen, van groot tot klein, met en zonder rits. Thermohoezen zijn water-, licht- en luchtdoorlatend. Dit is beter dan bubbeltjesfolie welke niet lucht- en waterdoorlatend is.
 • Hebe in de tuin
  In de volle grond wordt het lastig om de plant in de kas of garage te plaatsen. Alle zorg zal dus in de tuin moeten plaatsvinden.
  Als er strenge vorst opkomst is wikkel de plant in bubbelfolie of koop een thermohoes.
  Leg stro, coniferentakken en elk ander organisch materiaal welke isolerend werkt rondom de wortels. Dit beschermt de wortels tegen bevriezen.

Nogmaals, de Hebe kan heel goed vorst verdragen maar als je beschermende maatregelen wil nemen dan kan je dan doen zoals zojuist beschreven is.

Bekijk onderstaande video voor nog meer tips om de Hebe en andere planten de winter door te helpen.

Tot slot nog een paar Hebe soorten en de mate hoe ze bestand zijn tegen de vorst.

Hebe Andersonii Winterhard (Struikveronica)

Dit is een Hebe met een klein blad en is beperkt winterhard. Vorst tot -10 graden kunnen ze over het algemeen wel aan.
Met de milde winters van de laatste jaren zal deze plant de meeste winters wel overleven. Is er echt strenge vorst in aantocht, dan is het slim om de plant tocht te beschermen. Het is gewoon beter voor de plant!

Hebe Addenda Winterhard

Dit is een Hebe met groot blad en zoals je hebt kunnen lezen zijn deze planten het minst winterhard van de Hebe soorten.
Deze Hebe wordt het liefst beschermd als er vorst in aantocht is. Lees hiervoor het het bovenstaande hoofdstuk over het beschermen van de Hebe.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen