Je kunt je afvragen of een Nederlands interieur tegenwoordig wel compleet is als er geen hangende kamerplant ergens in de hoek hangt. Niet zo heel erg gek natuurlijk. Hangende kamerplanten zijn er in alle soorten en maten. Dat maakt ze een ontzettend leuke én levendige aanvulling op je interieur. Ben jij op zoek naar zo’n leuk stukje groen in je kamer? Hieronder hebben we er 15 voor je op een rijtje gezet!
Inhoudsopgave
1. Drakenklimop
De Drakenklimop is de eerste toffe hangende plant die we op deze lijst hebben neergezet. Dat komt omdat deze plant een veelzijdig uiterlijk heeft. Hij heeft een mooie, diepgroene kleur. Daarnaast heeft hij ook een mooie gele tekening op zijn bladeren waardoor de plant gelukkig ook een beetje speels overkomt. Dat zorgt ervoor dat de plant makkelijk in verschillende interieurs is neer te zetten.
Verder kan de Drakenklimop ook heel goed tegen situaties waarin er veel zonlicht op de plant valt (al is direct zonlicht dan weer niet ideaal). Zorg er wel voor dat de aarde licht vochtig is. Deze plant heeft nu eenmaal een boel vocht nodig. Houdt er rekening mee dat de plant eens in de 2-3 jaar uit zijn pot zal groeien. Gelukkig gaat het verpotten van deze klimop heel gemakkelijk.
Ben jij op zoek naar een hangplant? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod hangplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!
2. Vlinderorchidee
Ben je op zoek naar iets meer kleur? Dan is de Vlinderorchidee een goede keuze. De plant heeft als unieke voordeel dat deze bijna 3 maanden lang in bloei staat. Dat geeft een vrolijke boost aan de kamer waar je de plant laat hangen.
Het onderhoud van de plant is daarnaast gelukkig ook redelijk makkelijk. Eens in de 7-9 dagen heeft de plant water nodig. Geef de plant een lichte plek (nogmaals, geen direct zonlicht). De plant doet het goed als deze in kamertemperaturen staat. Kouder dan 15 graden zal de orchidee dan weer geen goed doen.
3. Graslelie
Graslelies verdienen eigenlijk altijd een plek op een lijstje wat over hangplanten gaat. Deze groene, sprieterige planten zijn namelijk ontzettend veelzijdig en beschikbaar in verschillende soorten. Bekijk deze lijst namelijk maar eens: 9 Populaire Soorten Graslelies. Mede daardoor zijn deze planten tegenwoordig niet meer weg te denken uit Nederlandse woon- en slaapkamers.
Afhankelijk van de soort die je gaat kiezen moet je rekening houden met een lengte van 15 – 45 centimeter lang. Toch zal het af en toe lijken alsof de plant een stuk langer is. Dat komt doordat er uit de bladeren weer nieuwe stekjes groeien. Dat zorgt ervoor dat je deze plant heel makkelijk weer kunt vermeerderen. Hoe je dat doet lees je hier: Hoe Graslelies Stekken (3 Manieren).
Tot slot dan nog even de verzorging, die is gelukkig redelijk makkelijk. Zorg voor veel licht, geef ze een keer in de week water en minimaal een temperatuur van 21 graden. Iets kouder kan ook maar is net wat minder ideaal.
4. Klimop
Naast de Drakenklimop verdient de normale huis-tuin-en-keuken-klimop ook zeker een plekje op deze lijst. De normale klimop kennen de meeste mensen toch vooral als buitenplant waarin de plant hele gebouwen overneemt. Toch is de klimop ook geweldig geschikt als hangende kamerplant.
De klimop is eigenlijk gewoon een hele basic plant. De bladeren zijn gewoon groen en hebben misschien een geel randje. Daarnaast zal een klimop ook niet snel in bloei staan. Toch maakt dat de klimop een hele constante factor in je interieur. Tot slot is het onderhoud ook heel laag. Geef de plant een keer per week water, zorg voor een kamertemperatuur van 12-20 graden en een plekje in de halfschaduw.
5. Tillandsia
Tillandsia’s zie je tegenwoordig steeds meer voorbij komen. Dat komt doordat mensen erachter komen hoe uniek deze plantensoort eigenlijk is. Laat het wel duidelijk zijn dat er meer dan 500 soorten Tillandsia’s zijn, het is dus niet per se een plant.
Het unieke van deze hangende plant is vooral dat deze niet in de grond hoeft te staan. Deze plantensoort haalt zijn voedingsstoffen namelijk uit de lucht. Dat vraagt dan wel weer een andere verzorging. Deze planten moet je namelijk 1x per week water geven door ze te besproeien met een plantenspuit.
Verder wordt de plant vaak verkocht in glazen bollen. Dat komt natuurlijk doordat ze geen aarde nodig hebben en dat geeft ze een modern uiterlijk. Verder hangt het per plant er vanaf hoeveel licht deze nodig heeft. Hoe lichter de plant zelf is hoe beter deze tegen zonlicht kan.
6. Nestvaren
De Nestvaren is een andere hangende kamerplant die je interieur een leuke boost kan geven. De bladeren van deze plant hebben ook weer een opvallend uiterlijk en zien er eigenlijk een beetje uit als verkreukeld papier.
In de natuur komt deze plant vooral voor op rotswanden. Dat zorgt ervoor dat ze het vooral goed doen in plekken in de halfschaduw. Als je ze in de volle zon zou zetten vinden ze dat net wat minder prettig. Met een goede verzorging (licht vochtige grond) wordt de plant na verloop van tijd 50 centimeter lang.
7. Erwtenplant
De Erwtenplant dankt zijn naam toch echt wel aan de kleine bolletjes die er aan zijn stengels vastzitten. Die hebben toch wel wat weg van een kralenketting (vandaar de Engelse naam ”String of Pearls”). Ook al heet de plant ”erwtenplant” is het goed om te weten dat de bolletjes licht giftig zijn. Dus iets minder ideaal als je kleine kinderen hebt die de bolletjes misschien willen eten.
Geef de Erwtenplant voor zijn verzorging vooral veel licht door deze bijvoorbeeld in de vensterbank te zetten. In de zomer hoef je ze daarnaast maar 1x per week water te geven. In de winter kun je dit terugschroeven naar 1x per twee weken.
8. Lidcactus
De Lidcactus is een plant die we op deze website al vaker in een lijstje hebben gezet. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat de plant bijvoorbeeld heel erg makkelijk te stekken is. Vandaar dat we hem ook hebben meegenomen in onze top 12 van makkelijk stekbare planten.
Naast zijn makkelijk stekbare eigenschappen is de Lidcactus eigenlijk best een vreemde cactus. Dat komt onder andere doordat het uiterlijk helemaal niet zoveel op een ”standaard” cactus lijkt. Dat komt natuurlijk omdat het hier gaat over een hangende plant met weinig stekels.
Bloeien kan deze plant ook zeker. Tijdens de bloeiperiode produceert de plant roze bloemen die direct extra sfeer toevoegen aan je kamer. Qua verzorging heeft de Lidcactus eigenlijk hetzelfde nodig als andere cactussen: veel licht, geen directe zon en 1x per week water.
9. Tiengebodenplant
Een aparte naam en een apart uiterlijk. Dat is wat je van de Tiengebodenplant mag verwachten. De naam heeft de plant vooral te danken aan de tien donkere vlekken die de meeste Tiengebodenplanten op hun bladeren hebben zitten.
Toch is deze plant ideaal geschikt als hangplant vanwege zijn relatief kleine formaat. Toch moet je wel even rekening houden met de verzorging aangezien de plant uit Zuid-Amerika komt. Een temperatuur van minimaal 20 graden is aan te raden, lager dan 12 gaat de plant niet overleven.
De rest van de verzorging is gelukkig redelijk makkelijk. De plant houdt van veel zonlicht en relatief weinig water (1x per week). Wel is de plant gevoelig voor ziektes en moet je deze dus niet op een tochtige plek zetten (bacteriën en beestjes landen dan namelijk op de plant).
10. Krulvaren
Als je op zoek bent naar een varen die op een lichte plek kan staan dan is een Krulvaren waarschijnlijk de hangende plant voor jou. Dat komt doordat de meeste varens vaak toch meer hebben aan een plekje in de schaduw. Verder is het goed dat varen vaak wel een beetje liefde, tijd en aandacht nodig hebben om het echt goed te doen.
Zorg er daarom voor dat ze veel water hebben (licht vochtige grond is ideaal) en op een relatief warme plek staan (18-23 graden). Tot slot is het goed om te weten dat de Krulvaren maar liefst 50-60 centimeter in doorsnee kan worden. Deze zijn dus iets beter geschikt voor de wat grotere ruimtes.
11. Philodendron Cordatum
Op zoek naar een hangende kamerplant die tegen een stootje kan? Dan is de Philodendron waarschijnlijk de meest geschikte kandidaat op deze lijst. Deze plant is namelijk moeilijker om te brengen dan dat het is om hem in leven te houden. Ideaal als je weleens vergeet je planten water te geven.
Mocht je een donkere plek in je kamer hebben dan kun je de Philodendron daar het beste neerzetten. Die kan daar namelijk heel erg goed tegen. Verder hoef je de plant maar 1x per week water te geven, zorg er wel voor dat de aarde weer een beetje droog is. Deze plant houdt niet echt van natte voeten.
12. Rode Kattenstaart
Als je wat meer behoefte hebt aan kleur in je interieur dan is de Rode Kattenstaart de hangende plant die daarvoor gaat zorgen. De groene bladeren en de langwerpige rode bloemen zorgen voor een prachtig contrast. Houdt er wel rekening mee dat de bloemen vooral in het voorjaar tevoorschijn komen, de rest van het jaar zijn het vooral de groene bladeren die de charme aan de plant geven.
De verzorging van deze plant is gelukkig ook aardig makkelijk. De plant geeft een voorkeur aan lichte plekken, in de halfschaduw gaat het ook nog wel maar dat is toch net iets minder ideaal. Zorg er wel voor dat de grond licht vochtig blijft, de plant komt immers uit een tropisch gebied. Een volwassen plant zal uiteindelijk 60-90 centimeter lang en 30 centimeter breed worden.
13. Ezelsstaart
De Ezelsstaart is zeker een plant die ik op deze lijst wil meenemen. Er is namelijk een reden dat we hem op nummer één hebben gezet op de lijst van 20 soorten vetplanten voor binnen & buiten. Dat komt ten eerste natuurlijk door zijn geweldige uiterlijk, persoonlijk vind ik dit écht een hele leuke plant.
Daarnaast hebben we het hier natuurlijk over een vetplant. Dat betekent dat het een plantje is wat tegen een stoot kan. Ze gedijen vaak goed met weinig water en een plek in de halfschaduw. Uiteindelijk zal een Ezelsstaart zo’n 60 centimeter lang worden.
14. Syngonium Podophyllum
Als je op zoek bent naar een hangplant die wat traditioneler overkomt dan is de Syngonium Podophyllum (ook wel bekend als de Pijlpuntplant) een goede keuze. Toch zorgt de gele tekening op het groene blad alsnog voor een toffe uitstraling.
Dan nog even de verzorging. De plant is in de natuur gewend in een licht vochtige grond te staan. Als je daarvoor kan zorgen dan is de Pijlpuntplant je ontzettend dankbaar. Verder moet de plant aardig wat licht hebben maar direct zonlicht is dan weer wat overdreven.
15. Hypoestes Phyllostachya
Als je tot slot toch liever de voorkeur geeft aan een plant die iets meer een statement maakt dan is de Hypoestes Phyllostachya toch meer in de richting waar je moet zoeken. Deze plant vind je in verschillende kleuren. De bladeren zijn compleet wit of hebben lichtroze of donkerroze spikkels op een groen blad.
Voor de verzorging moet je vooral tijdens de zomer wel voor genoeg water zorgen. 2x per week water geven is dan niet heel gek. In de winter kom je met 1x per week goed weg. Verder doet de plant het goed in lichte omgevingen. Als je de tekening ziet vervagen dan is de kans groot dat je te weinig water aan de plant geeft.