15 x Groene Kamerplanten. Mooie Soorten, Mooi Blad!

groene kamerplanten

Alle kamerplanten geven een gevoel van gezelligheid en warmte. Een gevoel van ‘de natuur in huis’. Er zijn vele soorten kamerplanten. In deze blog gaan we groene kamerplanten op een rijtje zetten. Niet allemaal, dan zou de lijst eindeloos duren. De meest gewilde groene kamerplanten komen hier aan bod.  

Ben jij op zoek naar een groene kamerplant? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod groene kamerplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

1. Varens 

Varens zijn er veel verschillende soorten. Veel ervan kun je als hangplant ophangen. Om er eens een paar te noemen zijn de krulvarens, blauwe varens en de hertshoorn.

varen groene kamerplanten

Varens houden van licht maar niet van volle zon. Ook houden zij van een regelmatige sproeibeurt uit de plantenspuit. Geef regelmatig water maar niet in het hart van de plant. Plantenvoeding kun je om de 4 weken geven. 

2. Cissus Rhombifolia (koningswingerd)

Deze hang of klimplant is een sterke plant. Het kan een hele bos worden wanneer je hem lekker zijn gang laat gaan. Matig water geven kan deze plant waarderen.

koningswingerd groene kamerplanten

De grond mag niet echt nat zijn, liever wat opdrogen aan de bovenkant van de potaarde, voor weer water wordt gegeven. Helemaal uit laten drogen is niet de bedoeling. Zet deze plant niet in de volle zon, hij kan zelfs wel wat schaduw verdragen (geen donker). 

3. Hedera 

Ook de Hedera is een hangplant die je mooi op een plank in een hoek kunt zetten. Maar ook een in leuke pot aan het planfond hangen is een optie.  De Hedera is ook een sterke plant.

hedra groene kamerplanten

Laat de plant niet in vol zonlicht hangen. In schaduw/halfschaduw doet de Hedera het beste zijn best. De potgrond mag niet uitdrogen, dus 1 keer per week wat water is voldoende. Staat de plant bij de verwarming dat wat vaker water geven. 

4. Klimvijg  

Deze klimvijg, ook een groene hangplant, houdt van een hoge luchtvochtigheid. Heb je een wat drogere lucht in huis dan kun je deze klimvijg sproeien, daar wordt hij vrolijk van!

klimvijg groene kamerplanten

De potgrond dient vochtig te worden gehouden maar zeker niet nat, dan gaan de wortels rotten. Deze plant moet in voldoende licht staan maar niet in direct zonlicht.  

5. Draken klimop 

Deze groene hangplant kan lange ranken vormen die je langs de muur kan leiden. Ook deze klimop houdt van een hoge luchtvochtigheid, dus sproeien is een aanrader. 

drakenklimop groene kamerplanten

In het licht doet de drakenklimop het prima, niet in het zonlicht. Zo blijft de tekening goed zichtbaar. In het donker vervaagt de tekening en krijg je donker blad. Ook leuk! Wat betreft het water geven: doe dit wanneer de toplaag weer droog is. Niet helemaal uit laten drogen. 

6. Zamioculcas 

De lange dikke stelen die uit de grond komen met felgroene dikke bladeren. Deze plant kan eigenlijk overal wel staan in de kamer zolang het maar niet te donker wordt.

Zamioculcas groene kamerplanten

Wat betreft het water geven moet je de grond bijna uitlaten drogen voor je weer wat water geeft. Dat komt neer op één keer in de vier weken wat water. Geef één keer per maand wat plantenvoeding en besproei de plant dan ook gelijk met wat lauw water.  

7. Pannenkoekplant 

De pannenkoekplant is best een makkelijke plant om te verzorgen. Regelmatig kleine beetjes water geven zodat de grond licht vochtig blijft. De plant houdt ervan om in indirect zonlicht te staan. 

Pannenkoekplant groene kamerplanten

De ronde blaadjes draaien naar het licht dus draai bij elke gietbeurt de andere kant op. Met zijn vele stekjes is deze makkelijk te vermeerderen. Wil je meer weten over de verzorging van de pannenkoekplant, lees dan onze blog hierover.

8. Alocasia (Olifantsoor) 

Deze Olifantsoor is er in verschillende soorten. De meest opvallende vind ik altijd de ‘Zebrina’. Met zijn mooie streepjes op de stelen en het blad in de vorm van een olifantsoor steelt hij meestal de show in de huiskamer. 

alocasia olifantsoor groene kamerplanten

Geef Alocasia’s regelmatig water en zet ‘m niet op de tocht. Ook direct zonlicht kan deze plant niet waarderen, indirect wel. Voeding geven doe je één keer per twee weken, optimaal. 

9. Calathea 

Ook hier zijn verschillende soorten Calathea met ook echt verschillende vormen bladeren, kleuren en tekeningen. De Calathea houdt er niet van als de grond waarin hij staat droog komt te staan. Dus regelmatige (2x per week) een scheut water.

calathea groene kamerplant

Deze ‘living plant’ zoals hij ook wel wordt genoemd omdat de bladeren ‘sluiten’ wanneer het donker wordt, houdt van een lichte standplaats maar niet direct in de zon. Voeding één keer per maand met kamerplantenvoeding. Wil je wat meer informatie over de verzorging van de Calathea, lees dan onze blog over de Calathea.

10. Stromanthe 

Deze plant met zijn mooie kleurende bladeren, wil niet graag in de volle zon staan. Wel in het licht! Wanneer deze plant op de tocht staat wordt hij daar niet vrolijk van.

Stromanthe groene kamerplanten

Ook sterke temperatuurswisseling moet je zien te voorkomen bij deze Stromanthe. Geef regelmatig kleine beetjes water, de kluit mag niet uitdrogen. Zorg voor goede afwatering, de kluit mag echt niet in water staan. 

11. Sanseveria (vrouwentong) 

De volgende plant in de lijst van groene kamerplanten is de Sanseveria. Deze plant, met zijn mooie rechte bladeren die direct uit de aarde komen, heeft echt niet veel water nodig.

sanseveria vrouwentong

De kluit mag best even uitdrogen voor je weer een beetje water geeft. Liever te weinig water geven dan te veel! Deze plant mag niet in de volle zon. Schaduw en halfschaduw zijn vrienden van de Sanseveria. Dit is een makkelijke kamerplant. Wil je meer over makkelijke kamerplanten weten, bekijk dan onze blog over makkelijke kamerplanten.

12. Graslelie (chlorophytum) 

Deze plant die momenteel helemaal weer terug is in veel interieurs en doet het heel goed op een lichte standplaats. Te donker en veel zonlicht is funest! Niet doen!

graslelie

Geef 1 keer per week water zodat de kluit niet uitdroogt. Maak er ook geen zwembad van. Te veel water kunnen de wortels niet verwerken en gaan dan rotten. Wil je meer weten over de Graslelie en zijn verzorging, kijk dan op onze blog over de graslelie.  

13. Fatsia (vingerplant) 

Deze mooie echt groene plant kan wel 2 meter worden. Niet te veel in de zon zetten maar ook niet donker. Dat gaat hij het prima doen.

vingerplant

De potgrond mag niet uitdrogen, dus licht vochtig houden. Dat betekent zeker één keer per week water geven en even de grond controleren op droogte.  

14. Aloë Vera 

De Aloë Vera heeft echt heel weinig vocht nodig. Laat de potgrond helemaal uitdrogen en geef dan weer een scheut water. Ook moet deze groene kamerplant in het licht staan.

aloe vera

Zon kan hij goed verdragen, donker wat minder. In te donkere ruimte groeit de plant niet meer. Wil je meer weten over de verzorging van de Aloë Vera, dan kun je onze blog hierover lezen.

15. Erwtenplantje 

De laatste plant in de lijst van groene kamerplanten is het Erwtenplantje. Het erwtenplantje is een groene kamerplant die niet zo moeilijk doet wanneer je vergeten bent om water te geven. De potgrond moet sowieso iedere keer bijna uitgedroogd zijn wil je weer water moeten geven.

hoe erwtenplant stekken

Wanneer de erwten aan de strengen gaan verschrompelen dan ben je het meer dan één keer vergeten. Vul de aarde dan maar weer snel aan met wat water (geen waterballet) dan gaan de erwten weer vol lopen en stralen. Wanneer je te veel water geeft gaan de wortels echt rotten en dan kun je het plantje weggooien, of stekken. Voor het stekken van de erwtenplant kan je onze blog hierover lezen.

Zo, dit is de lijst van groene kamerplanten! Ik hoop dat er een leuke plant voor je bij zit.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen