17 Hele Bijzondere Kamerplanten!

bijzondere kamerplanten

Soms ben je op zoek naar een kamerplant die net even wat anders is dan wat je normaal gesproken in interieurs voorbij ziet komen. In deze blog hebben we 17 hele bijzondere planten voor je op een rij gezet. Daarnaast vertellen we je ook hoe je deze plant het beste kunt verzorgen om te zien of dit een echte match is. Lees snel verder in de lijst van bijzondere kamerplanten.

1. Fittonia

De Fittonia wordt in het Engels ook wel de ‘zenuwplant’ genoemd. Dat komt doordat er hele duidelijke ‘zenuwen’ over de bladeren heen lopen. Deze heldere kleuren zijn daarmee een echte smaakmaker in het interieur van velen.

fittonia

De verzorging van deze plant is daarnaast gelukkig ook niet te moeilijk. De Fittonia kun je het beste een keer per week water geven. Daarnaast houdt hij van een plek in de halfschaduw en kun je deze het beste een keer per maand wat extra voeding geven. Verpotten doe je een keer per jaar voor het beste resultaat.

Verder is het goed om te weten dat de Fittonia ook redelijk makkelijk te stekken zijn. Daar schreven we hier al eens eerder over.

Ben jij op zoek naar een bijzondere kamerplant? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod bijzondere kamerplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

2. Croton

Deze opvallende kamerplant is naast bijzonder ook nog eens heel erg laag in het onderhoud. De plant zet je het beste in indirect zonlicht (maar zorg er wel voor dat hij hier genoeg van krijgt).

croton

Water geven doe je vervolgens sporadisch en alleen als de grond een beetje is opgedroogd. Zorg je goed voor een Croton dan kan je jaren genieten van de kleurenmix op de bladeren.

3. Aechmea Fasciata

Deze specifieke Achmea staat in het Nederlands ook wel bekend als de ‘kokerbromelia’, in het Engels gaan ze toch liever voor de bijnaam ‘zilveren vaas’. Reden daarvoor is natuurlijk dat de bladeren van deze plant een mooie zilveren uitstraling hebben.

Aechmea Fasciata

Daar bovenuit torent dan een mooie bloem, de meest bekende variant is toch wel de Aechmea met de roze bloemen. De plant is qua verzorging ook niet de moeilijkste. Water geven doe je in de zomer een per maand en in de winter zelf een keer in de twee maanden.

Verder is een plek met indirect zonlicht ideaal, al moet je er wel voor zorgen dat hij hier niet teveel van krijgt, dat vinden ze dan weer wat minder fijn.

4. Euphorbia Tirucalli

de Euphorbia tirucalli is een hele bijzondere plant die bekend staat om zij giftige, melkachtige sap (minder geschikt dus voor omgevingen met kinderen en dieren). Toch is de plant populair als huisplant door zijn unieke uiterlijk.

Euphorbia Tirucalli binzondere kamerplanten

Deze cactus heeft best veel behoefte aan veel indirect zonlicht. Ergens in de buurt van de vensterbank werkt dus het beste. Water geven doe je zo’n twee tot drie keer per maand. Het is en blijft immers een cactus.

5. Ficus Lyrata

Een Ficus Lyrata is normaal gesproken echt een statement in je woonkamer. Juist daardoor wordt de plant tegenwoordig ook steeds populairder. Echter, deze plant heeft wel wat meer tijd en aandacht nodig dan de planten die we tot nu toe besproken hebben.

Ficus Lyrata bijzondere kamerplanten

De plant heeft namelijk altijd een licht vochtige grond nodig. Zorg er wel voor dat je niet teveel water geeft (geen laagje water in de bak) anders ontstaat wortelrot. Qua licht kun je deze plant het beste een plek in de halfschaduw geven, daar doen ze het vaak goed.

6. Alocasia

Alocasia’s zijn echte eye-catchers. Dat komt vooral door de gigantische bladeren en de duidelijke tekening (en het mooie contrast wat dat oplevert. Zoek je naar een grotere kamerplant dan kun je de Alocasia dus kiezen of eens kijken op deze lijst met 19 andere suggesties die we eerder schreven.

alocasia

Zet de plant, net zoals veel tropische planten, op een plek met veel indirect zonlicht. Water geven doe je het beste een keer per week. Verder is het verstandig om de bladeren ook een keer per week af te stoffen, dat houdt de plant gezond en mooi.

7. Pilea Cadierei

De Pilea Cadierei staat in het Nederlands ook bekend als de watermeloen Pilea. Reden daarvoor is natuurlijk dat de bladeren verrassend veel weg hebben van het uiterlijk van een watermeloen. De combinatie van de aluminiumkleur strepen en het heldere groen maken dit een hele mooie plant voor je interieur.

Pilea Cadierei bijzondere kamerplanten

Verder is de plant ook laag in het onderhoud. Zet hem neer op een koele plek waar hij een paar uur indirect zonlicht ontvangt per dag. Geef de plant verder alleen water wanneer de aarde droog is geworden.

8. Anthurium

Anthuriums zijn prachtige kamerplanten die je in veel verschillende kleuren kunt krijgen zoals wit, roze en paars. Met hun rijke kleuren, lange levensduur en lage onderhoudseisen zijn ze heel erg geschikt voor drukke mensen.

Anthurium

Verder is het goed om te weten dat ze meer bladeren produceren als ze minder licht ontvangen dus zet ze op een plek met indirect licht.

9. Rode Aglaonema

Aglaonema’s zijn sowieso mooie planten om naar te kijken maar vooral de rode variant is de plant die wij zouden omschrijven als echt bijzonder. Dat komt doordat het contrast tussen het rood en het groen natuurlijk heel groot is.

bijzondere kamerplanten

Verder zijn de ze ook makkelijk in het onderhoud. Geef de plant in de zomer elke keer water zodat de grond een beetje vochtig blijft. In de winter doe je dit pas als de aarde droog is. Verder houden ze van een plek in de halfschaduw.

10. Maranta Leuconeura

De Maranta Leuconeura is een bijzonder plant. Niet alleen heeft hij een heel mooi uiterlijk maar ook zijn gedrag is bijzonder. Met gedrag bedoelen we dan dat de plant ‘s-avonds zijn bladeren naar binnen vouwt. In de ochtend opent hij ze gewoon weer.

De plant doet het het beste op een plek in de halfschaduw. In de zomer mag hij iets meer in indirect zonlicht staan, dat kan ook geen kwaad. Verder moet je hem kleine beetjes water geven en ervoor zorgen dat de potgrond licht vochtig blijft.

11. Asplenium nidus

De Asplenium kennen we in het Nederlands als de Nestvaren. Deze plant groeit in het oerwoud tegen bomen op en dat zorgt ervoor dat hij aardig wat direct zonlicht nodig heeft. Water heeft hij ook genoeg nodig, zorg ervoor dat de grond ten alle tijden licht vochtig is.

bijzondere kamerplanten

Verder is de Nestvaren gewoon een heel bijzonder plant om naar te kijken. Een van de weinige planten die daadwerkelijk gerafelde bladeren heeft.

12. Echeveria ‘Lipstick’

De Echeveria is een typische vetplant (als je naar vetplanten op zoek bent bekijk dan zeker deze blog waarin we er 20 voor je op een rijtje hebben gezet). Desalniettemin is vooral de ‘lipstick’ de bijzondere kamerplant die we even willen uitlichten. Dat komt natuurlijk door de roze uiteinde die lijken op een lipstick.

Omdat het een vetplant is betekent dat dat de verzorging makkelijk is. Water geven doe je sporadisch, dan praat je over een keer in de twee of drie weken. Zoek verder een plek uit met veel indirect zonlicht, vinden ze toch het fijnst.

13. Hoya Kerrii

De Hoya Kerrii wordt ook wel de Hartjesplant genoemd en dat komt natuurlijk doordat hij relatief grote bladeren produceert die een duidelijke hartvorm hebben. Net als de vorige plant gaat het hier om een vetplant. Dat betekent dat hij heel laag is in het onderhoud.

bijzondere kamerplanten

Water geven doe je met deze plant een keer in de twee weken. Zorg verder voor een plekje met veel indirect zonlicht, direct zon is dan net weer wat teveel van het goede.

14. Selenicereus anthonyanus

De Selenicereus Anthonyanus is een bijzondere plant om meerdere redenen. Als eerste gaat het hier om een cactus die eigenlijk vooral geschikt is als hangplant. Daarnaast is het patroon van de plant ook heel erg opvallend en heeft het wel iets weg van een zaag.

Tot slot zijn de bloemen die de plant produceert prachtig om naar te kijken en zorgt de rood-witte kleur ervoor dat er een mooi contrast wordt geleverd met de groene bladeren. Zoals altijd met een cactus geef je de plant eens in de twee of drie weken water en zorg je voor een plek met veel indirect zonlicht.

15. Oxalis

Als je een plant zoekt die eens een keer geen groene bladeren heeft dan is de Oxalis de plant naar keuze. Deze plant heeft namelijk donkerpaarse bladeren en dat maakt hem direct heel bijzonder. Daarnaast levert dit een mooi contrast op met de witte/paarse/gele bloemen die ver boven de bladeren uitsteken.

De plant houdt van een licht vochtige ondergrond dus geef hem water als de grond wat droog begint te worden. Verder doet hij het goed op plekken in aardig wat indirect zonlicht of de halfschaduw.

16. Rex Begonia

Begonia’s kennen we eigenlijk allemaal wel, maar grote kans dat je de Rex Begonia nog niet zo snel voorbij hebt zien komen. Deze planten zijn echte eye-catchers en dat wordt direct duidelijk als je naar de planten kijkt. De tekening is namelijk ontzettend fel en kleurrijk in vergelijking met de rest van het blad.

bijzondere kamerplanten

De plant houdt verder van de halfschaduw en doet het goed als je hem ongeveer een keer per week water geeft. Zorg er wel voor dat de grond een klein beetje is opgedroogd, liever te weinig dan te veel.

17. Monstera Delisiosa

De Monstera Deliciosa is voor veel mensen een bekende plant. Toch maakt dat de plant zeker niet minder bijzonder. De Monstera staat ook bekend als de gatenplant en dat komt doordat er letterlijk gaten in het blad zitten. Daarnaast is het ook een grote plant wat ervoor zorgt dat hij heel geschikt is als je wat meer vulling in je kamer zoekt.

De beste plek voor een Monstera is bij het raam waar hij relatief veel indirect zonlicht vangt. Daarnaast kun je de plant het beste ongeveer een keer in de week water geven.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen