Hoe Fittonia Stekken? Op Water Of In De Grond?

fittonia

Fittonia, ook wel de Mozaïekplant zijn kleurrijke kamerplanten die tegenwoordig ook nog eens best populair zijn. Over het algemeen is de Fittonia relatief makkelijk te stekken, maar je zult wel met enkele dingen rekening moeten houden. In het kort:

  • Fittonia stek je door een sterke stam te kiezen aan de buitenkant van de plant.
  • Knip hier 10-12 centimeter vanaf en zet deze in goed vochtige aarde.
  • Houdt de aarde de gehele periode vochtig.
  • Na 2-4 weken zal de stek wortel schieten.

Nu je dit weet wordt het tijd om te kijken naar hoe dit proces precies in elkaar steekt. Daarnaast kijken we ook naar de verschillende manieren waarop je Fittonia kunt stekken en lees je nog enkele tips die je kans van slagen zullen vergroten.

Fittonia Stekken Via Blad Of Stam?

Fittonia stek je het best door een gedeelte van de stam te pakken. Het liefst kies je een sterke en gezonde stam aan de buitenkant van de plant. Het stukje wat je afknipt moet ongeveer zo’n 10-12 centimeter lang zijn. Als je de stam te kort afknipt, of alleen het blad gebruikt om te stekken, dan is de kans groot dat je Fittonia het stekken niet overleeft.

Hoe Fittonia Stekken

Vervolgens verwijder je alle blaadjes van de onderkant van de stam. Op deze manier kan de plant zijn energie steken in het groeien van de grotere, sterkere bladeren aan de bovenkant. Het is de bedoeling dat je hier zo’n 3 bladeren van overhoudt.

Hoe Fittonia Stekken In Aarde?

Vervolgens wordt het tijd om jouw Fittonia stekje te gaan verpotten. Als je dit in aarde gaat doen (wat de ideale situatie is voor Fittonia) dan is het verstandig om de onderkant van de stek eerst even in water te stoppen voordat je de plant verpot. Je kunt ervoor kiezen om wat stekpoeder hieraan toe te voegen om de plant meer overlevingskans te geven, al is dit niet direct nodig.

Hoe Fittonia Stekken

Vervolgens stop je de stek in de aarde en laat je hem enige tijd staan. Het is aan te raden de grond waarin de Fittonia staat goed vochtig te houden. De plant heeft namelijk veel water nodig om weer te kunnen groeien. Verder is het aan te raden de Fittonia op een plek neer te zetten waar veel natuurlijk licht is (maar niet heel de dag in direct zonlicht, dan verbrand de plant namelijk).

Zodra de plant nieuwe bladeren of stengels begint te vormen, dan weet je dat de Fittonia zijn wortels in de grond heeft gekregen. Dit gebeurt vaak na 2-3 weken dus de plant heeft wel wat tijd nodig om tot leven te komen.

Verder doen Fittonia het extra goed in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Je kunt, om je slagingskansen te vergroten, het volgende doen:

  • Plaats de potjes met de stekjes in een plastic zakje wat je luchtdicht kunt maken. Spray vervolgens wat water in dit plastic zakje en blaas er wat lucht in zodat er genoeg ruimte in de zak zit voor de plant om te groeien.
  • Na 2 weken zullen de eerste wortels zich vormen. Dan wordt het tijd om de plant te laten wennen aan de luchtvochtigheid van de wereld buiten zijn plastic zak. Hiervoor kun je wat gaatjes in de zak prikken om zo ook de buitenlucht toe te laten. Haal je de plant er in een keer uit dan zal deze ‘schrikken’ en slap worden.

Hoe Fittonia Stekken Op Water?

Een andere manier om Fittonia te stekken is om ze in een potje met water te zetten. Je kunt in dit geval hetzelfde stekje gebruiken (10-12 centimeter) en de bladeren over de rand van het potje heen hangen. Ook aan dit water kun je weer wat stekhormoon toevoegen, maar dat hoeft niet.

Hoe Fittonia Stekken

Na 3-4 weken zul je zien dat er wortels aan de stek komen. In dat geval wordt het tijd om de Fittonia te gaan verpotten. Wel is het zo dat Fittonia stekjes het over het algemeen wat minder goed doen in water dan in aarde, dus mocht je de plant als stek al in de aarde kunnen zetten, dan is dat aan te raden.

Lees ook: Planten Met Wortels In Het Water Houden, Hoe Dan?

Wanneer Fittonia Stekken?

Het beste moment om Fittonia te stekken is in het late voorjaar of de vroege zomer. Dit is namelijk ook de periode dat je tropische planten normaal gesproken zou verpotten. De planten zijn op dit moment op hun sterkst en dat zorgt ervoor dat hun overlevingskansen groter zijn dan tijden koelere periodes van het jaar.

Fittonia Geeft Geen Stekjes?

Als je Fittonia hebt gestekt, maar de plant lijkt, maar niet tot leven te kunnen komen dan zou het kunnen zijn dat de omstandigheden niet ideaal zijn. Misschien krijgt de plant te weinig zonlicht of is de aarde waar de plant in staat te droog. Daarnaast is het belangrijk om de aarde ook weer niet kletsnat te maken, dat is weer teveel van het goede.

Mocht het stekken niet lukken probeer dan eens om wat groeihormoon toe te voegen aan de onderkant van het stekje. Dit kan de stek extra kans van slagen geven. Verder is het belangrijk om echt een sterke stek te pakken aan de buitenkant van de plant.

Tips Om Fittonia Te Stekken

Fittonia hebben een paar dingen nodig om goed te kunnen aarden. Hieronder enkele tips die je Fittonia stekje gaan helpen!

  • Fittonia gedijen het beste in een temperatuur van 15-27 graden Celsius. Ideaal is een temperatuur van ongeveer 21 graden.
  • Verder heeft de Fittonia veel natuurlijk licht nodig. Teveel direct zonlicht zorgt er dan weer voor dat de plant verbrandt. Daarom kun je de stekjes het best in de vensterbank zetten.
  • Mocht je de Fittonia stekjes vergeten water te geven en is deze slap gaan hangen dan kun je deze normaliter redden door weer water te geven. Ze zullen dan weer opleven. Mocht je dit vaker vergeten dan zal dit wel zijn sporen nalaten.
  • Verder zijn Fittonia kwetsbaar voor wolluis en schimmel mieren. Het kan dus een idee zijn om je hier wel op voor te bereiden.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen