Afrikaanse Lelie Snoeien, Welke Wel En Welke Niet?

afrikaanse lelie snoeien

De Agapanthus, zoals de Afrikaanse lelie ook wel wordt genoemd, geeft prachtige bloemen. Lange stelen steken boven het loof uit, waar ronde bolletjes met kleine paarse of witte bloemetjes aankomen. Ze staan prachtig in de tuin! De bladeren zijn langwerpig en eindigen in een puntje. Ze kunnen wel een meter vijftig hoog worden. Sommige soorten worden lager, maar hun bloem is net zo bijzonder. Jouw vraag is of je deze Afrikaanse lelie moet snoeien en hoe je dat moet doen. Dat komt allemaal terug in deze blog, maar in het kort krijg je dit antwoord:

Afrikaanse lelie snoeien? Ja, bladverliezende Afrikaanse lelies snoei je in het voorjaar. Snoei alle oude bladeren weg, voor er nieuwe bladeren opkomen. Mag ook eind november, maar liever niet. Bij blad houdende soorten hoef je niet te snoeien. Alleen oud geel blad en de oude bloemstelen worden in november gesnoeid.

Waarom dit zo is, lees je verder in de blog. Wil je meer weten over Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?, lees dan deze blog.

Wanneer Moet Je Een Afrikaanse Lelie Snoeien?

Er zijn verschillende soorten Afrikaanse Lelies, ook wel een Agapanthus genoemd. Deze verschillende soorten moeten op een verschillende manier worden behandeld, wat betreft het snoeien.

Blad houdende Afrikaanse lelie snoeien? En wanneer?

Afrikaanse lelie snoeien

Wanneer je een blad houdende Afrikaanse lelie in de tuin hebt staan, dan betekent dat, dat je een plant hebt staan die zijn bladeren niet verliest tijdens de winter. Ze blijven over het algemeen prachtig mooi en deze hoef je dus niet te snoeien.

Wat je wel snoeit, zijn de oude bloemstelen. Deze kunt je allemaal eerst tot volwassenheid laten groeien en daarna snoeien. Dat vergt wel wat voor de plant. Alle energie gaat namelijk naar de zaden van deze plant. Wanneer je de uitgebloeide bloemstelen eerder snoeit, kan de plant zich richten op het sterker en groter worden van zijn bladeren en wortels.

Het is een keuze die je zelf kunt maken. Je kunt ook enkele bloemstelen laten staan, dus niet alle, wanneer je toch de uitgebloeide bloemstelen met zaadlijsten, in een vaas wilt zetten. Zij zijn tenslotte zeer decoratief.

Ook oude gele bladeren die ‘gewoon’ aan hun eindje zijn, snoei je weg. Dat zal, als het goed is, niet veel zijn. Hier er daar een geel blad.

Ben jij op zoek naar een Afrikaanse lelie? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod Afrikaanse lelies tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Blad verliezende Afrikaanse lelie snoeien? En wanneer?

Een blad verliezende Afrikaanse lelie wordt wel gesnoeid. Het beste kun je deze soort in Maart snoeien. Het mag ook in November, maar de bladeren kunnen de plant nog goed van dienst zijn in de winter.

Waarom Moet Je Een Afrikaanse Lelie Snoeien?

Een bladverliezende Agapanthus, of Afrikaanse lelie, is niet winterhard. Dat betekent dat de plant niet goed tegen de vrieskou periode of nachten kan. De plant heeft hulp nodig om goed te kunnen overwinteren. Dan kan met hulp van zijn bladeren (een gedeelte) en met behulp van jou.

Laat je de bladeren op de grond liggen, zodat zij helemaal kunnen afsterven, dan liggen zij rondom de plant, op de aarde, waaronder de wortels van deze plant zitten. Het is een soort deken geworden waardoor de aarde minder kan gaan bevriezen.

Het is fijn wanneer je nog andere materialen rondom de plant strooit of legt, want alleen oude bladeren zijn misschien wat te weinig. Zeker bij periode waarin het echt goed vriezen kan.

Wil je weten hoe je dat het beste kunt doen, lees dan onze blog hierover: Welke Soorten Agapanthus Zijn Winterhard? (Afrikaanse Lelie)

Wanneer je dus het blad laat liggen in de winter, kun je de oude uitgedroogde en/of verlepte bladeren, wel snoeien in het voorjaar. Rond maart is een goede periode omdat later de nieuwe bladeren uitkomen. Ga je dus later snoeien dan heb je kans dat je nieuwe bladeren beschadigd en/of wegsnoeit. Dat kan ook niet de bedoeling zijn.

Afrikaanse lelie snoeien
zaadlijst van een Afrikaanse lelie

Uitgebloeide bloemstelen (of een gedeelte hiervan) kun je wel snoeien in het najaar, tenzij je ze wilt laten drogen en als droogbloem wilt gebruiken.

Afrikaanse Lelie Snoeien Of Scheuren?

Het kan zijn dat deze lelie een uit de kluiten gewassen plant is geworden en planten verdrukt of in een tuinpad boven de grond komt. Dat is niet handig. Het kan ook zo zijn dat deze lelie niet meer bloeit. Hij is zeg maar bloei moe. Dan is het ook een goed idee om de plant te scheuren en hem nieuw leven in te blazen.

De Afrikaanse lelie kan elk jaar snoeien, en daarbij is het een goed idee om ook eens in 4 jaar, de plant te scheuren. Dat doe je zo snel mogelijk na de bloei. September is een goede maand om dit te doen. Zo heeft deze lelie nog even de tijd om weer goed in de grond te settelen en te wennen aan zijn nieuwe positie voordat de echte koude periode eraan komt.

Snoeien heeft zin wanneer je wilt dat de plant kleiner wordt. Door snoeien versterk je de plant alleen maar en zal hij nog meer en sterker terugkomen dan hij al was. De wortels van de plant onder de grond blijven dan intact en zullen stekjes naar boven laten komen waar zij maar willen.

Dus is scheuren een goed idee en niet moeilijk. Het is wel even een werkje, maar hé, jij bent een echte tuinliefhebber of niet?

Geen zin om te scheuren en doe je deze uitgebluste lelie de deur uit? Wil je toch een nieuwe Afrikaanse lelie? Bekijk dan de mogelijkheden bij bol.com.

Hoe scheur je een Afrikaanse Lelie?

Het lijkt een heel gedoe, en dat kan ook zo zijn wanneer de plant echt groot is geworden. Maar de moeilijkheid valt wel mee.

  1. Neem een grote spade en schat in hoe groot de wortels zijn gegroeid. (Wanneer ze in een pot zitten haal je de Afrikaanse lelie uit de pot.)
  2. Steek rondom de wortels de spade in de grond, en probeer alle wortels los te scheppen.
  3. Steek de plant nu onder de wortels los en schep de hele plant nu uit de kuil.
  4. Wanneer je echt een grote lelie hebt, zaag je eerst een vierde van de onderste wortels af.
  5. Bekijk dan de plant en bepaal in hoeveel stukken je de plant wilt scheuren.
  6. Neem de plant in handen (het kan helpen wanneer je een inkeping met de spade geeft) en scheurt de plant in stukken. Dat kan in tweeën zijn, maar ook in drie, vier of zes stukken. Dat bepaal jij aan de hand van de ruimte die je hebt in de tuin (of hoeveel liefhebbers er in de straat wonen..).

    Maar maak de plant ook weer niet te klein, dan verzwak je de plant te veel. Houdt hoe dan ook sterke planten over na het scheuren!
  7. Zet de stukken weer in de grond door een gat te graven, zo diep als de plant stond, en zet de lelie weer terug op de plek van bestemming. Geef water aan de plant.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen