Welke Soorten Agapanthus Zijn Winterhard? (Afrikaanse Lelie)

agapanthus winterhard

De Agapanthus geeft prachtig mooie bloemen in blauw, paars of wit. De plant is verzot op de zon en daarom zie je de Afrikaanse Lelie vaak in Spanje en Portugal. Deze plant kan goed overleven in de tuin, maar wordt ook vaak gekocht voor terras of balkon. Maar is de Agapanthus winterhard?

Agapanthus winterhard. De bladhoudende Agapanthus is niet winterhard en deze plant moet je binnen zetten op een plek onder de 7 graden. De bladverliezende Agapanthus is beperkt winterhard, tot min 5 graden. Dek deze soort af in de winter met vliesdoeken of plantenhoezen. Zet de pot op piepschuim. Binnen mag ook (onder de 7 graden).

Dit is in het kort vertelt of de Agapanthus winterhard is of niet. In deze blog bespreken we alle informatie over hoe de Agapanthus kan overwinteren en wat voor maatregelen je kan nemen. Echter, bij sommige planten zijn geen maatregelen noodzakelijk, dit hangt namelijk af van de soort Agapanthus.

Ben jij op zoek naar een agapanthus? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Agapanthus Winterharde Soorten

Of een Agapanthus winterhard is, is afhankelijk van de soort. De Agapanthus is in te delen in twee groepen, namelijk:

 1. Bladverliezende Agapanthus
  Deze Agapanthus is tot op zekere hoogte winterhard. Ze kunnen vorst verdragen tot ongeveer -5 graden Celsius.
 2. Bladhoudende Agapanthus
  Deze soorten zijn niet winterhard en zullen in de winterperiode echt beschermd moeten worden. Dit doe je door de plant binnen te plaatsen in een garage of geïsoleerde schuur met veel licht.

Als je dit weet, dan weet je dus ook wat je moet doen om de Agapanthus te overwinteren. De meest verkochte Agapanthus is trouwens de bladverliezende soort.
Onderstaand een lijst van winterharde en niet winterharde Agapanthus planten.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Welke Soorten Afrikaanse Lelie Zijn Winterhard?

Ook al zijn onderstaande Afrikaanse lelies winterhard, toch is bescherming gewenst. De Agapanthus is tot -5 graden Celsius winterhard. Dat kan het in de winter al snel worden en daarom is het slim om ook deze planten te beschermen, ook al noemen we ze winterhard.

Daarnaast is het ook afhankelijk van de condities. Winters omstandigheden variëren en dat is van invloed op de plant, bijvoorbeeld staat de plant in de wind of juist beschut. In de wind is het al snel kouder (denk maar aan de gevoelstemperatuur) dan op een beschutte plaats.

Welke soorten Agapanthus noemen we winterhard?

 • Agapanthus Zwarte Boeddhist
  Deze lelie heeft bloemen die diepblauw zijn en het bijzondere is de zwarte stengel van de plant.
 • Agapanthus Amourette
  Dit is een soort die veel vlinder aantrekt. Trouwens ook vele andere insecten die goed zijn voor de tuin.
 • Agapanthus Inapertus
  Heeft marineblauwe bloemen en kan wel tot 1,50 meter hoog worden.
 • Agapanthus Emotion
  Deze Agapanthus heeft mooie blauwe bloemen terwijl de plant redelijk compact is.
 • Agapanthus Campanulatus
  Ook deze geeft prachtige blauwe bloemen, maar komt niet veel voor in Nederland en België.

Ook al zijn ze winterhard, beschermen is gewenst. Wat je kunt doen wordt aan het einde van deze blog besproken.

Welke Afrikaanse Lelie Is Niet Winterhard?

De bladhoudende plantensoorten van het type Agapanthus zijn niet winterhard. Deze planten moeten in de winterperiode zeker beschermd worden, anders sterven ze af. Deze soorten zijn bladverliezend:

 • Agapanthus Double Diamond
  Kleine groenblijvende met witte bloemen​
 • Agapanthus Praecox
  Deze plant kan al in juni bloemen en wordt tussen de 80 – 100 centimeter groot.
 • Agapanthus Enigma
  Deze bloem is violette en wit van kleur
 • Agapanthus Flore Pleno
  Dit is een zeldzame soort en bloeit licht blauw.

Deze soorten kan je het beste niet in de tuin, in de volle grond plaatsen want in de winter moeten deze planten naar binnen gehaald worden. Een Agapanthus in een pot is makkelijker naar binnen te verplaatsen. Plaats de planten in een koele ruimte met voldoende licht en een temperatuur van minimaal 8 graden Celsius.

Plaats deze Agapanthus niet is de huiskamer want daar is het veel te warm.

Hoe Moet Je De Afrikaanse Lelie Laten Overwinteren?

Wat kan je ondernemen om de Agapanthus goed de winter door te komen.

Agapanthus winterhard

Zoals gezegd haal je de bladhoudende soorten naar binnen. Zoek een plaats waar de ongeveer 7 graden is. Daglicht is bij deze lelie niet per se nodig om te kunnen overleven. Af en toe een beetje water geven en zeker niet te veel. Dat is alles.

De soorten die buiten blijven moet je op een andere manier beschermen. Er zijn een aantal zaken die je kan doen, namelijk:

 • Niet meer snoeien
  Snoei de Agapanthus in het najaar niet meer. Doe je dit wel dan kunnen de geknipte stengels afsterven in de winter. Als je te laat bent met snoeien wacht dan tot het volgend voorjaar.
 • Dek de aarde af met mulch
  Dek de aarde rondom de plant af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing.
 • Dek de plant af
  Dek de plant af met doeken, strooi of elke ander ademend afdekmateriaal. Je kunt er ook voor kiezen om plantenhoezen aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie! (Sommige soorten zijn wintergroen.)
  Dek de planten af met de afdekkleden en dek de randen af met tuinaarde zodat het niet op kan waaien. Je kunt ook tentharingen gebruiken om het vast te leggen, of zware stenen.
 • Zet de bladhoudende Agapanthus binnen
  Staat de Agapanthus in een pot dan kan je deze in de garage of schuur plaatsen, waar de temperatuur niet hoger wordt dan 7 graden. In een pot kunnen de wortels eerder bevriezen als dit te lang duurt dan sterft de plant af. Er moet wel ventilatie aanwezig zijn!

  Heb je binnen geen plaats ergens binnen, dan pak je de pot in met vliesdoeken of vlies plantenhoezen en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Verplaats de Agapanthus naar een beschutte plaats in de zon.

  Plaats de Agapanthus niet in je huiskamer want daar is de temperatuur te hoog en zal de plant minder bloeien tijdens de bloeiperiode. In maart, wanneer het niet vriest, kan de plant weer naar buiten of uit de hoezen worden gedaan.
 • Geef geen water
  In de winter moet je deze Agapanthus zeker geen water geven. Hij heeft een rustperiode nodig.

Tips Om De Afrikaanse Lelie Te Laten Overwinteren

Bekijk onderstaande video voor nog meer tips om planten te beschermen tegen de vorst.

Er is echter geen moment te noemen wanneer je de beschermende maatregelen moet nemen, het is allemaal afhankelijk van het weer! Is het een milde winter, welke vandaag de dag best wel veel voorkomen, dan is het plaatsen van mulch al voldoende.
Geef het weerbericht aan dat er nachtvorst op komst in dan is het tijd om in actie te komen en de Agapanthus te beschermen.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen