Vlinderstruiken of Buddleja, zijn struiken met prachtige grote bloemen aan het uiteinde van de takken. Per soort zijn ook de kleuren verschillend: paars, roze of wit, die heerlijk ruiken. De naam zegt al wat de struik aantrekt. Vlinders en bijen zijn in groten getale bezoekers, en zoemen de hele dag rond de struik. Om de struik in goede conditie te houden moet daar wel aandacht aan besteed worden. Hoe en wanneer doe je dat, een vlinderstruik snoeien?
Snoei elk jaar, of elke 2 jaar, in het voorjaar, na de vorst, de vlinderstruik terug tot 40 à 60 centimeter boven de grond. In najaar, na de bloei, snoei je de uitgebloeide bloemen. Bij de Buddleja Alternifolia, snoei je, elke jaar, een deel van de takken, omdat deze Vlinderstruik bloemen krijgt op tweejarig hout.
Dit is in het kort hoe je een vlinderstruik snoeit. Er komt natuurlijk wel wat meer informatie bij kijken om deze plant gezond te houden na het snoeien en om de struik te stimuleren meer bloemen aan te maken.
Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?
Inhoudsopgave
Hoe Vaak Mag Je Een Vlinderstruik Snoeien?
Een vlinderstruik snoei je 2 keer per jaar. Je snoeit na de bloei de bloemen uit de struik en zo stimuleer je de plant om meer bloemen aan te maken. In het voorjaar snoei je ook de vlinderstruik. In dit geval om alle takken te snoeien ongeveer 40 tot 60 centimeter boven de grond, boven de uitlopers. Deze uitlopers worden hetzelfde jaar weer takken.
Er is echter een uitzondering:
De Buddleja Alternifolia bloeit op overjarig hout. Dat wil zeggen dat er pas een bloem aan een tak komt wanneer de tak 2 jaar oud is of ouder. Maar dit wordt verderop besproken.
Wil je meer lezen over hoe je de vlinderstruik kan stekken? Lees dan onze blog ‘Hoe Vlinderstruik Stekken?‘ en je weet het meteen.
Wanneer Ga Je Een Vlinderstruik Snoeien?
Een vlinderstruik snoei je ergens eind maart of begin april. Er moet wel even gelet worden of er geen vorst meer is of nog aan zou kunnen komen. De uiteinden van de takken die gesnoeid zijn kunnen gaan bevriezen en doen dan niet veel meer. Dat zou jammer zijn.
Snoei dus gewoon een week of wat later. De plant komt wel wat later uit maar dat is beter dan helemaal niet meer door bevriezing.
Ongeveer maart/april snoei je dus de plant terug. Bekijk de plant en zie of er al uitlopers zijn onderaan de takken. Snoei dan ongeveer tussen de 40 en 60 centimeter vanaf de grond.
Een Vlinderstruik Op Stam Snoei Je Wanneer?
Ook de vlinderstruik op stam snoei je in het voorjaar kort. Zorg er altijd voor dat er een paar knoppen blijven zitten die weer uit kunnen lopen. Wanneer je dit niet doet, duurt het flink wat langer voor je er weer takken aan krijgt. De vlinderstruik moet dan helemaal opnieuw nieuwe takken vormen.
Bloemen snoei je nadat zij zijn uitgebloeid. Zo stimuleer je de plant om nieuwe bloemen aan te maken. De bloei van de vlinderstruik is dan langduriger.
Lees ook: Hoe Vlinderstruik Verplaatsen? – En wanneer natuurlijk!
Hoe Kan Je Het Beste Een Oude Vlinderboom Snoeien?
Wanneer je een oude, uit de kluiten gewassen vlinderboom hebt en hij is uit model of gewoon te groot dan kun je deze natuurlijk snoeien. Deze zijn waarschijnlijk al jaren niet gesnoeid of gedeeltelijk gesnoeid. De bloei loopt daardoor waarschijnlijk ook terug. Je kunt de vlinderstruik gedeeltelijk snoeien, wanneer je niet helemaal wilt snoeien, maar natuurlijk ook alles snoeien.
Wil jij de vlinderstruik weer in goede conditie hebben, dan kan dat. Daar zijn verschillende manier voor:
- Snoei of zaag in maart of april (na de vorst) de oudste takken weg. Je kunt op deze manier je oude vlinderboom wat verjongen. Snoei kleine takken weg met een snoeischaar en dikke takken met een takkenschaar. Dit vergemakkelijkt je handeling. Het gaat soms best zwaar wanneer je geen goed materiaal hebt om te snoeien. Takken die je helemaal weg wilt hebben snoei je dus met ‘de grond’ gelijk of tot aan de stronk.
- Wanneer je de hele vlinderstruik een verjongingskuur wilt geven, dan snoei je dus alle takken terug op ongeveer 50 centimeter. Kijk goed of er uitlopers zijn en snoei daar dan boven. De uitlopers zijn de nieuwe takken voor het volgende jaar en nieuwe bloemen.
- Wanneer je een Buddleja Alternifolia hebt, dan moet je 2 jaar wachten, want deze bloemen groeien op hout dat 2 jaar (en zonder snoei) ouder is.
Er kan niet zo heel veel fout gaan bij het snoeien van een vlinderboom. Zij zijn sterk en er groeien ongetwijfeld weer takken aan de struik het volgende jaar wanneer je deze niet te kort af zaagt of knipt. Behalve wanneer deze bevroren zijn geweest.
Hoe Moet Je Een Dwerg Vlinderstruik Snoeien?
Bij een dwerg vlinderstruik wordt het snoeien niet op een andere manier gedaan. De gehele plant is wat kleiner, maar de verzorging en snoeien komen overeen met de grotere soorten.
- Na de vorst snoeien, waarschijnlijk in maart/april.
- De vlinderstruik terugsnoeien op ongeveer 30 centimeter.
- Snoei boven een paar uitlopers want die vormen volgend jaar de takken van deze vlinderstruik.
Geen Tijd Om De Vlinderstruik Te Snoeien?
Het kan zijn dat je geen zin of tijd hebt om de vlinderstruik te snoeien dit jaar of dat je juist wilt dat de vlinderstruik helemaal niet gesnoeid wordt omdat je een grote struik wilt hebben.
Dit kan allebei!
De vlinderstruik kan best een jaartje niet gesnoeid worden. Het volgende jaar groeit de vlinderstruik gewoon verder waar hij gebleven was. Hij wordt dus wel hoger dan dat hij al was en er komen zeker nog bloemen in.
Wil je deze struik helemaal niet snoeien dan kan dat ook, maar de bloei zal ongetwijfeld teruglopen na een paar jaar. Er zullen nog enkele bloemen inzitten, maar lang niet zoveel als wanneer er wordt gesnoeid.
De vlinderstruik kan 2 tot 4 meter hoog worden. Afhankelijk van de snoei natuurlijk.
Buddleja Alternifolia Snoeien, Net Even Anders!
Deze vlinderstruik heeft een iets andere snoeiwijze dan de andere vlinderstruiken. Deze struik groeit dus op 2-jarig hout en ouder hout.
Dit wil dus zeggen, dat wanneer je de hele struik snoeit, er het volgende jaar geen bloemen aan zitten.
Wordt deze Buddleja alternifolia te hoog of te wijd, dan zul je hem kunnen snoeien op één van deze wijze:
- Snoei bijvoorbeeld de helft van alle de takken weg (de achterkant bijvoorbeeld) op 50 centimeter vanaf de grond. Het jaar erna snoei je dan de voorkant van de oude takken weg. Zo heb je toch nog een gedeelte van de takken die bloemen blijven geven.
- Of snoei alleen oude takken weg of takken die in de weg zitten. Ook hier blijf je dan gewoon bloemen houden aan de andere takken.
- Je kunt ook de gehele plant rigoureus op 50 centimeter terugsnoeien en 2 jaar wachten tot er weer bloemen aan komen. De takken zelf groeien wel gewoon het volgende jaar weer terug. Het jaar erna krijg de vlinderplant weer bloemen. De plant is zeker weer in model en zit zeker niet meer in de weg.
Handig wanneer je wilt snoeien is goed gereedschap.
Dus, nog even de tips herhalen? Luister dan de video.
Goed Snoeigereedschap Om De Vlinderstruik Te Snoeien?
Goed snoei gereedschap wil zeggen stevig en scherp gereedschap. Wanneer je takken en takjes kunt knippen zonder de plant te beschadigen, is dit een groot voordeel. Door wonden te maken waar geen rafels aanzitten en waarvan de schors niet is losgetrokken, is de kans kleiner op allerlei ziektes.
Er zijn verschillende maten snoeischaren. De één licht beter in de hand dan de andere. Probeer ze uit en kies zou ik zeggen. Ook zijn er snoeischaren voor linkshandigen.
Welk gereedschap kan je gebruiken om jouw vlinderstruik te snoeien:
- Een scherp hand snoeischaartje om takjes weg te knippen en/of uitgebloeide bloemen, werkt ook sneller en effectiever.
- Een scherpe en stevige takkenschaar, is ook nodig om de wat dikkere takken weg te snoeien na de winter. De takken van de vlinderboom zijn soms best dik. Het werkt dan zeer prettig wanneer je goed gereedschap hebt. Met de takkenschaar met een platte onderkant worden de stelen van de vlinderstruik niet dicht gedrukt. Er zijn daardoor minder beschadigingen aan de takken van de vlinderstruik.
Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Je kunt ze bekijken en overwegen welke op jouw verlanglijstje komen te staan.