15 Soorten Tropische Vetplanten, Hele Mooie!

tropische vetplanten

Tropische vetplanten zijn er in ontzettend veel verschillende soorten en maten. Niet zo gek als je bedenkt dat dit soort plant vaak goed tegen de wat drogere en moeilijkere weersomstandigheden kan. Maar welke tropische vetplanten zijn er in Nederland nou eigenlijk populair? In deze blog hebben we 16 van deze leuke plantjes op een rij gezet. Lees snel verder!

1. Ezelsstaart

De Ezelsstaart hebben we op deze website al meerdere malen in verschillende lijstjes genoemd. Zo is de plant dankzij zijn opvallende uiterlijk niet alleen een aanvulling voor je interieur maar kun je hem ook heel goed gebruiken als hangplant (18 Sterke Hangplanten Voor Binnen). Daarnaast is de plant ook heel makkelijk te vermeerderen en daarom geven veel mensen ook stekjes aan elkaar door.

Ezelsstaart (sedum morganianum)

Zoals je kunt zien is het uiterlijk van deze plant redelijk bijzonder. De ”takken” van de plant worden naar verloop van tijd toch wel een centimeter of 60. Tot slot is de plant ook heel makkelijk in de verzorging. Geef hem een plekje in de halfschaduw en eens in de 10 dagen water. Dat is alles wat die nodig heeft.

Ben jij op zoek naar een vetplant? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod vetplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

2. Christusdoorn

Als je houdt van planten met een ruiger uiterlijk dan is de Christusdoorn waarschijnlijk een keuze waar je gelukkig van wordt. De plant heeft namelijk hele lange stammen met ontzettend veel bruine stekels. De plant begint heel bescheiden maar in de loop van jaren kunnen de stekels (als de wortels genoeg ruimte hebben om te groeien) wel 1,8 meter lang worden. Is dat toch iets te groot? Dan houdt je de plant klein door deze in een kleine pot te houden.

Christusdoorn (euphorbia milii)

Dan nog even over de verzorging. De Christusdoorn houdt van plekken met veel licht. Deze plant kan zelfs in de volle zon staan zonder enige problemen. Qua waterbehoefte moet je plant eigenlijk hetzelfde behandelen als een cactus. Dat betekent spaarzaam water geven, in de winter zelfs heel weinig.

3. Crassula “Ovata”

De Crassula “Ovata” heeft, als het gaat om tropische vetplanten, nog wel het meeste weg van een Japans bonsaiboompje. Dat geldt in dat geval vooral voor het uiterlijk. Qua verzorging is het namelijk een echte vetplant (weinig water, veel licht).

Tropische vetplanten

De vetplant zelf heeft groene bladeren die ook nog eens aardig dik zijn. Deze bladeren groeien in een ovaalvorm. In de meeste gevallen zullen deze bladeren gewoon volledig groen zijn, soms hebben ze rode uiteinden. Het mooie van deze vetplant is dat een volwassen exemplaar ook witte of roze bloemen produceert. Dat geeft natuurlijk weer een leuke sfeer aan je huis.

4. Aloë vera

Aloë Vera is waarschijnlijk de bekendste vetplant die er is. Dat komt vaak niet doordat de plant zelf een extreem populaire kamerplant is. Het heeft dan ook vooral te maken met de medische en verzorgende eigenschappen die de plant bevat. Toch is deze plant ook geweldig geschikt al tropische kamerplant. De plant heeft weinig verzorging nodig en gedijt goed in een plekje in de halfschaduw.

Tropische vetplanten

De bladeren van de Aloë Vera worden maximaal een centimeter of 50 lang. Bij de stam zijn de bladeren ongeveer 7-8 centimeter breed en deze worden langzaam steeds smaller. Bloeien doet de plant ook, dan kun je rode of gele bloesem verwachten.

5. Pandaplant

De pandaplant vind ik persoonlijk een van de leukste planten op deze lijst. Dat komt natuurlijk volledig door het aparte uiterlijk waar de plant zijn naam aan te danken heeft. Naast de duidelijke wit-zwart combinatie heeft de plant op sommige bladeren ook een beetje rood zitten wat dit een hele kleurrijke toevoeging aan je kamer maakt.

Tropische vetplanten

Zoals je kunt zien heeft de plant een redelijk lief uiterlijk. Dat maakt deze plant vaak geschikt als je op zoek bent naar een ”vriendelijke” vetplant aangezien veel vetplanten vaak toch een ruwer uiterlijk hebben.

6. Tepelcactus

De tepelcactus is een heel goed idee als je op zoek bent naar een bolvormige cactus. Deze cactus groeit namelijk in een bol en deze bol bestaat weer uit andere kleine bolletjes. Al die bolletjes hebben natuurlijk weer hun eigen stekels.

Tepelcactus (mammillaria crinita)

Als het gaat om de tepelcactus dan heb je keuze genoeg. Deze plantensoort is namelijk verkrijgbaar in meer dan 250 verschillende soorten. Wat ze gelukkig wel allemaal gemeen hebben is dat ze heel makkelijk in bloei komen te staan. Tussen de stekels door groeien dan leuke, kleurrijke bloemen.

Mocht je echt geïnteresseerd zijn in cactussen bekijk dan ook even deze lijst waarin we 8 populaire soorten op een rijtje hebben gezet.

7. Vrouwentong

De vrouwentong (ook wel bekend als de sanseveria) is niet direct wat de meeste mensen in gedachte hebben als we het hebben over tropische vetplanten. Toch is deze plant ook zeker een vetplant en hoort die dus thuis op dit lijstje. Het is namelijk een ideale plant als je op zoek bent naar een grotere kamerplant die verrassend weinig onderhoud nodig heeft.

Vrouwentong (sansevieria trifasciata)

Verder kan de Sanseveria goed tegen weinig verzorging. Laat de aarde goed uitdrogen voordat je de plant weer extra water geeft. Zorg daarnaast voor een plekje in het licht (maar niet in de direct zon, dat vinden ze dan wat minder fijn). Dit is echt een hele leuke, groene aanvulling in je kamer.

8. Zebraplant

De Zebraplant (Haworthia Fasciata) dankt zijn naam natuurlijk aan het grappige uiterlijk wat deze kleine vetplant heeft. De witte strepen op de donkergroene bladeren doen natuurlijk direct heel erg denken aan het dier wat er in Afrika op de savanne loopt. Dat is gelukkig niet het enige leuke element van deze plant. Zes weken per jaar staat de plant namelijk in bloei en deze produceert dan mooie, felgele bloemen.

Zebraplant (haworthia fasciata)

Voor de verzorging geldt voor deze plant eigenlijk precies hetzelfde als elke andere vetplant. Zorg voor een warme plek (kamertemperatuur is goed, niet op de toch) met veel licht. Geef de plant verder 1x in de week water als de aarde al is uitgedroogd.

9. Agave Ovatifolia

De Agave Ovatifolia is een bijzonder tropische vetplant op deze lijst. Dat komt vooral door de gigantisch grote bladeren die deze plant kan produceren. Daarom wordt de plant in het Engels ook wel een ”walvistong” genoemd. Deze planten worden echter vooral heel groot in hun thuisland Mexico. In Nederland is het een hele schappelijke kamerplant.

Agave ovatifolia (Walvistong)

Als de plant de ruimte krijgt (en dus ook verpot wordt) dan kunnen de bladeren 60 – 150 centimeter lang worden en 90 – 180 centimeter breed. Als je ze in een kleine pot houdt en niet verpot zullen ze echter gewoon dezelfde grootte blijven en niet verder groeien.

10. Parodia Magnifica

We hebben net natuurlijk al een cactussoort besproken (want ja, cactussen zijn officieel ook tropische vetplanten). Toch wilde we deze ook op de lijst zetten. De Parodia Magnifica is namelijk een hele schattige cactus. Deze wordt zo’n 30 – 60 centimeter hoog en bestaat uit een grote bol. Vooral tijdens de bloeiperiode vinden we deze cactus heel leuk aangezien hij dan gele bloemen produceert welke aan de bovenkant bij elkaar clusteren.

Parodia magnifica

Het voordeel van deze cactus is dat hij écht tegen een stootje kan. In het wild komt de plant namelijk voor in Zuid-Amerika. Daar groeit hij in gebieden waar het héél erg warm kan worden. Daarentegen groeit hij ook in gebieden waar de temperatuur onder het vriespunt terechtkomt.

11. Echeveria Pulvinata

De Echeveria Pulivanata is een andere tropische vetplant die we hier heel erg leuk vinden. Dat komt vooral door zijn zijdeachtige uiterlijk. Op de bladeren zitten namelijk zilveren haartjes en die glinsteren dan weer heel erg mooi in het zonlicht. Als de plant in bloei staat dan komen er hele mooie oranje-gele bloemen uit de plant die wel wat weg hebben van een zonsondergang.

Echeveria pulvinata

Deze planten houden van een plekje in de halfschaduw en doen het daarnaast goed als tuinplant of als potplant. Mocht je ze willen verplaatsen of verpotten doe dat dan in de zomer, dat vinden ze het prettigst.

12. Dudleya

Dudleya’s komen oorspronkelijk uit Californië. Er bestaan van deze soort plant wel meer dan 40 verschillende soorten. Sommige van deze soort staan zelfs op de lijst met bedreigde planten omdat ze in sommige gevallen zo ontzettend zeldzaam aan het worden zijn.

Dudleya

Het bijzondere aan deze vetplant is dat ze wel een leeftijd kunnen bereiken van meer dan 100 jaar oud! Qua verzorging kun je de plant een plekje in de halfschaduw geven. Verder is het goed om te weten dat de plant in de natuur groeit op heuvels zodat er zo min mogelijk water op zijn blad blijft hangen, houdt hier dus rekening mee als je ze zelf water geeft.

13. Cotyledon Orbiculata

Deze plant heeft als bijnaam ook wel ”varkensoor” (niet te verwarren met de Clusia, die toevallig dezelfde bijnaam draagt). Dat deze plant in de volksmond ook wel zo genoemd wordt komt vooral door de dikke, ovale bladeren met ronde randen. Naast de leuke bladeren is ook de bloeiperiode van deze plant heel gezellig. Dan produceert de plant namelijk gele en rode bloemen. Deze bloemen komen uit de 60 centimeter lange stammen en dat geeft een de plant een bijzonder uiterlijk.

Varkensoor (cotyledon orbiculata)

De bloemen maken de plant een gezellige tropische toevoeging aan je kamer of aan je tuin. Houdt er wel rekening mee dat de plant best wat ruimte in kan nemen als deze begint te groeien, houdt hier dus rekening mee.

14. Zwartkop

De zwartkop of Aeonium Arboreum wordt ook wel de zwarte roos genoemd. Dat komt vooral door de groene bladeren die bijna compleet zwart worden als de plant in een lichte omgeving staat. Daarnaast produceert de plant gele bloemen in de winter die dan weer een prachtig contrast opleveren met de donkere bladeren.

Aeonium arboreum (Zwartkop)

Het grappige aan deze tropische vetplant is dat hij juist heel erg goed tegen de volle zon kan. De meeste planten hebben hier normaliter een hekel aan. Verder groeit de plant het beste met soortgenoten om zich heen en is hij zowel geschikt als kamer of tuinplant.

15. Aloe Aristata

We hadden het niet al over de zebraplant, deze plant lijkt vaak verrassend veel op de zebraplant maar toch zijn ze verschillend. Zo begint deze plant lichtgroen maar worden de bladeren steeds donkerder als ze lang in de zon staan. Dan worden de witte strepen ook steeds duidelijker. In de zomer staat de plant in bloei en groeien er oranje bloemen uit de topjes van de planten. Daardoor lijkt hij dan een beetje op een fakkel.

Aloe aristata

De Aloë Vera heeft medische voordelen, dat hoef je van deze plant niet te verwachten. Het unieke aan deze plant is dan wel weer dat hij heel groot kan worden (met goede verzorging en als je hem natuurlijk verpot). Drie meter hoog en bladeren van 50 centimeter breed zijn dan niet ondenkbaar. In Nederland zal je deze grootte vanwege het klimaat echter nooit gaan bereiken. Dat maakt het een leuke en schappelijke kamer- of tuinplant.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen