15 x Sterke Kamerplanten Voor Zon & Schaduw!

sterke kamerplanten

We zijn niet allemaal even goed in het verzorgen van onze goede vrienden. Je moet niet alleen letten op het (te veel/weinig) water geven, maar ook op de zonbehoefte, standplaats en luchtvochtigheid. Natuurlijk gaat dit niet altijd even goed, dus is het fijn om te weten dat de planten die je in huis haalt in ieder geval tegen een stootje kunnen. Om te garanderen dat jouw urban jungle niet binnen een week tot een plantenkerkhof omgedoopt wordt, vind je hier 15 sterke kamerplanten. Zet ze op een fijn plekje en ze zullen niet elk kwartier om je aandacht vragen.

1. Graslelie 

Als er een plant tegenwoordig populair is in onze kleine landje dan is het wel de graslelie. Niet zo gek als je bedenkt dat dat deze plant in meer dan 65 verschillende soorten verkrijgbaar is. We hebben ook al eens een lijstje gemaakt met de 9 populairste soorten.  

graslelie

Naast het feit dat deze plant er ontzettend leuk uitziet is hij ook nog eens heel erg geschikt voor diegenen die niet zo goed in zijn. Als je namelijk een keer water vergeet te geven is dat geen enkel probleem. Sowieso heeft deze plant niet veel water  nodig Verder houdt de plant van een temperatuur tussen de 21-32 graden én van veel licht. Gewoon in de vensterbank neergooien en één keer per week wat water geven dus. 

Ben jij op zoek naar een sterke kamerplant? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod sterke kamerplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

2. Sansevieria 

Ook de Sansevieria is een erg populaire plant in Nederland. Deels omdat ze een apart uiterlijk heeft dat past in elk interieur. Maar het mooiste? Dat is dat ze gelukkig is als ze heel weinig aandacht krijgt.

Deze plant wordt namelijk het liefste gewoon alleen gelaten. Af en toe wat water dus en verder maar gewoon laten gaan. Lekker makkelijk dus voor diegene die normaal gesproken wat nonchalant met de gieter omgaan.  

sansevieria

Deze fijne plant komt in ontzettend veel variaties voor. 

3. Aloe vera 

De Aloë Vera ken je waarschijnlijk wel van zijn geneeskrachtige werking. De plant wordt namelijk gebruikt in heel veel natuurlijke geneesmiddelen.

Toch is dit ook een geweldige studentenplant, omdat het hier gaat over een vetplant. Vetplanten zijn van nature sterk en extreem makkelijk in de verzorging. Aangezien ze water opslaan in hun bladeren, vragen ze weinig van je. Geef af en toe water (vaak minder dan 1x per week) en zet ‘m in een lichte omgeving.  

aloe vera

Mocht je trouwens andere leuke vetplantjes in je kamer willen hebben, lees dan deze blog waarin we onze top 20 van vetplanten op een rijtje hebben gezet.  

4. Kentia Palm 

Deze Kentia Palm is een van de sterkste en populairste palmen .Ze lijkt eigenlijk een beetje een kruising tussen  een palm en een subtiele kamerplant. 

Ze is verkrijgbaar in alle maten. Minimaal zullen ze toch wel een hoogte hebben van 50 centimeter maar ze kunnen ook makkelijk twee meter worden.

kentiapalm

De plant doet het vooral goed in schaduwrijke plekken en zal normaliter 1x per week water nodig hebben. 

Hier geldt ook weer: is de grond nog vochtig? Dan gewoon even een keer overslaan. Kamertemperatuur is wat de palm nodig heft, dus dat zal in de meeste gevallen ook geen problemen opleveren. Een ideale aanvulling voor je interieur! 

5. Ficus Elastica 

In een lijst met sterke planten kan de Ficus Elastica natuurlijk niet ontbreken. Je kunt haar prima in een donker hoekje kwijt, en ze kan goed tegen wat minder water. Als je twijfelt geef je liever nog even geen water, want tegen teveel water kan ze dan weer echt niet.

Ficus Elastica

Oorspronkelijk komt deze plant uit Afrika, maar ze groeien ook op vele andere plekken, zoals Zuid- Amerika, Azië en Australië. De naam Rubberboom heeft hij te danken aan het feit dat er uit deze boom tot de 20e eeuw rubber werd gewonnen.

Deze mooie volle ‘Ficus Elastica’, heeft dikke en stevige bladeren. De randen zijn rond van vorm en de onderkant van het blad kan verrassend licht rozig zijn vanaf de nerf. Deze trendy plant kan 2 meter hoog worden wanneer hij goed wordt verzorgd. Met zijn leerachtige en brede bladeren geeft hij de kamer een warme uitstraling.
Het is niet alleen de sfeer waar deze Ficus Elastica voor zorgt. Deze plant zorgt voor een frisse en gezuiverde lucht in de huiskamer, net als een stukje luchtvochtigheid die veel huiskamers kunnen gebruiken.

6. Pannenkoekplant 

Ook de pannenkoekenplant kan wel tegen een stootje.

Deze plant dankt zijn naam natuurlijk aan de schotelvormige bladeren die dit plantje groeit. 

Pannenkoekplant

Daarnaast is ook deze plant weer heel makkelijk te vermeerderen. Dat zorgt er dan weer voor dat je binnen no-time je hele kamer vol kan hebben staan met dit plantje. Lekker low-budget dus. 

Dan natuurlijk nog even over de verzorging. Deze is eigenlijk hetzelfde als de hiervoor genoemde graslelie: een lichte plek en wekelijks een klein beetje water. Verder houdt de plant van een normale kamertemperatuur.  

7. Drakenbloedboom / Dracaena 

Drakenbloedbomen hebben hun naam te danken aan het feit dat hun sap oranje/rood is. In het wild kunnen ze wel 12 meter hoog worden.

Tegenwoordig zal je de boom vaak in één á twee meter variant in Nederlandse kamers tegenkomen. 

Dracaena

Het mooie van de plant is dat ze lekker sterk is en dus weinig verzorging nodig heeft. Water heeft hij amper nodig, in de zomer kun je dan denken aan één keer per 2-3 weken. In de winter 4-6 weken. 

Verder doet de plant het goed op kamertemperatuur en gedijen ze lekker in een plekje in de schaduw.

8. Klimop / Hedera

De meeste mensen zullen deze plant toch herkennen als buitenplant waarin hij hele muren en gebouwen overneemt. Toch is de plant ook ideaal geschikt als sterke kamerplanten voor binnen. Het is een echte leuke hangplant die ook tegen de muur op kan groeien.

Sterke kamerplanten Hedera

De Klimop is een basic plant. Denk dan aan het feit dat de bladeren gewoon groen zijn en ook niet echt in bloei zal staan. Juist dat maakt deze plant voor veel mensen een constante factor in hun interieur. 

Daarnaast heeft de plant praktisch geen onderhoud nodig. Een keer in de week water, een kamertemperatuur van 12-20 graden én een plek in de halfschaduw zijn ideaal. Met deze plant haal je dus een mooi stukje groen naar binnen zonder daar heel veel moeite in te hoeven steken.  

9. Nestvaren 

De Nestvaren is een andere sterke kamerplant waar heel veel huishoudens in Nederland al lol aan beleven.

De Varen dankt zijn aan het feit dat de bladeren vanuit het middelpunt naar buiten vallen. Dat zorgt ervoor dat de plant een beetje op een nest lijkt.  

Sterke kamerplanten Nestvaren

De plant groeit in de natuur onder andere op rotswanden. Dat zorgt ervoor dat ze het best gedijen op een plek waar zowel wat licht als wat schaduw te vinden is. Volle zon is waarschijnlijk wat teveel. 

Deze hangplant wordt zelfs na enkele jaren maximaal 50 cm. hoog. Wat ervoor zorgt dat het toch een redelijk compact formaat blijft. Water heeft de plant gelijkmatig nodig in kleine hoeveelheden.

10. Krulvaren 

Krulvarens zijn zeker sterke kamerplanten maar dan hebben ze wel wat aandacht nodig. Mocht dit niet je ding zijn dan is  dit  waarschijnlijk niet de verrijking aan je interieur waar je naar op zoek bent.

varen kantvriendelijke planten

Daarnaast zijn ze ook ideaal als je een relatief grote hangplant zoekt. 

Reden daarvoor is dat ze makkelijk 50-60 centimeter in doorsnede kunnen worden. In dat geval dus minder ideaal voor een klein appartement maar wel heel mooi voor een grotere  woonkamer. Verder houdt de plant van veel water en een temperatuur van 18-23 graden.

11. Philondendron Cordatum 

Je was op zoek naar een sterke plant toch? 

Dat is mooi, want dan is de Philodendron Cordatum zeker een kandidaat. 

Deze plant is namelijk moeilijker om te brengen dan dat het is om hem in leven te houden. 

Ideaal voor de mensen die hun plant dus ”wel eens” vergeten water te geven.  

De Cordatum heet in het Engels ook wel ”heartleaf” door zijn hartvormige blad.

De plant heeft ook aardig grote bladeren wat dan weer aardig wat rust in je interieur kan brengen.  

Dan ook nog even over de verzorging aangezien dat natuurlijk ook belangrijk is. 

Als eerste doet de plant het goed in omstandigheden  met weinig licht. Mocht je dus een donkere plek in je kamer hebben dan gedijt deze plant daar ideaal.

Water geven doe je vaak 1x per week, check altijd even of de aarde een mix is tussen vochtig en droog.

Is het antwoord ja? Dan kun je er weer wat water bij doen. Is het nog erg vochtig, dan gewoon even een keer overslaan.

12. Philondendron Scandens 

Op zoek naar een sterke plant die ook nog eens lekker groot wordt? 

Dan kunnen we de Philodendron zeker niet achterwege laten in de lijst van sterke kamerplanten voor in de schaduw.

Sterke kamerplanten Scandens

De verzorging van de Philodendron is in principe redelijk makkelijk. Als eerste houden de planten van een plek in de halfschaduw. Qua waterbehoefte is het goed te weten dat je de plant in de zomer waarschijnlijk twee keer per week water moet geven, in de winter kun je dit afschalen naar één keer per week. 

13. Aspidistra / kwartjesplant 

Een donker, koud en zielig plekje in de kamer? Fleur (& Flower) het op met deze Aspidistra! Naast Kwartjesplant, Kloosterplant of Bladerenplant heeft ze namelijk nóg een bijnaam: de Gietijzeren plant. Gewoon, omdat ze een vrijwel onverwoestbaar karakter heeft. 

Sterke kamerplanten

De een na laatste sterke kamerplanten van deze lijst is de Aspidistra. Deze plant komt namelijk van origine uit de Himalaya, waar de  omstandigheden best heftig kunnen zijn. Door de vrij dikke, donkergroene bladeren verdampt de Aspidistra weinig water. 
Het resultaat is een plant die goed kan tegen het onregelmatig krijgen van water.  

Geef haar liever te weinig water dan teveel en zet haar op een plekje in de (half)schaduw.  Als je niet zeker weet of je water moet geven, wacht dan vooral even. 

Oorspronkelijk komt de Goudpalm uit Madagaskar, waar hij nu nog nauwelijks te vinden is.

In de Caraïben daarentegen, komt de Goudpalm  juist razend veel voor. Ook in de huiskamer zal hij zijn zegje hebben. 

Door zijn prachtige bladeren die aan een rietachtige stengel zitten, brengt hij veel sfeer in huis. De bladeren hebben bijna de vorm van een veer. 

Deze kunnen tot aan het plafond groeien, wanneer er goed voor hem gezorgd wordt. Je kunt ook bladeren snoeien wanneer hij te groot wordt.  

15. Polyscias Fabian 

De Polyscias wordt ook wel een kamerboom genoemd. 

Dat komt natuurlijk door zijn boomsilhouet, compleet met stam, takken en bladeren. 

En allemaal op hanteerbaar huiskamerformaat, wat wil je nog meer?   

‘Poly’ betekent ‘veel’, ‘scias’ staat voor ‘schaduw’ in het Grieks. En daar staat hij dan ook graag: in de schaduw. Je kunt hem bijvoorbeeld in een hoek plaatsen, waar hij veel rust en groen brengt. Zet deze Polyscias absoluut niet in het directe zonlicht! Verder vraagt hij niet zoveel van je.  

De Polyscias ‘Fabian’ heeft een stevige stam en rond leerachtig donkergroen blad.

Het is een mooie bladplant voor vele plekjes in je interieur.  

Welke sterke kamerplanten ga jij in huis halen?  

Foto 12 en 15 van Fora@home.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen