5 Soorten Yucca Voor In De Huiskamer Of Tuin (Palmlelie)

soorten ficus

Deze plant is een hele bekende in Nederland. De Yucca zien we in heel veel woonkamers staan en terecht! Het is een decoratieve plant die relatief weinig verzorging nodig heeft. Wanneer je dus de neiging hebt om je planten te vergeten is dit bij de Yucca niet meteen een probleem.

Let wel op, de randen van de bladeren kunnen (afhankelijk van het soort) scherp zijn. Verder is de Yucca ook giftig.  Zorg er dus voor dat huisdieren en (kleine)mensen er geen hapje uit moeten nemen. Een dokter bezoek is dan zeker op zijn plaats. 

Kan je hier meeleven, dan zijn Yucca’s hele prettige planten om te hebben. Hier lees je 5 soorten Yucca voor in jouw (huis)kamer of lekker in de tuin.

1.Yucca Elephantipes

Deze Yucca Elephantipes is de meest voorkomende Yucca in huiskamers, met een goede reden! Dit is namelijk een fijne plant voor als je een plekje hebt met veel direct zonlicht, waar andere planten niet tegen kunnen. Daarnaast groeit ze prima in de gewone gemiddelde huiskamer temperaturen.

soorten ficus

Ook heel fijn: deze variatie heeft geen sterke, puntige stekels die je open kunnen halen. De bladeren van deze plant zijn zacht en buigen gewoon mee. Ook zijn ze groenblijvend, waardoor je er het hele jaar rond van kunt genieten.

In het wild kan de Elephantipes bloemen geven, maar in de huiskamer zal dit hoogstwaarschijnlijk niet gebeuren.

Waar de naam ‘Elephantipes’ vandaan komt? Wanneer deze Yucca volwassen wordt begint de stam steeds meer op een voet van een olifant (elephant) te lijken.

Ben jij op zoek naar een yucca? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod yucca’s tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat voor yucca’s ze in huis hebben!

2. Yucca Filamentosa 

Nummer drie op deze lijst is de Yucca Filamentosa. Deze Yucca is, in tegenstelling tot andere Palmlelies, winterhard en kan hierdoor wel een stootje verdragen. Wanneer ze de winterperiode is doorgekomen kun je in tussen juli & augustus hoge bloemstengels me mooie witte bloemen verwachten.

Deze Yucca staat laag bij de grond en kan (met de bloemstengels!) 140 – 160 centimeter bereiken. Het blad wordt maximaal zo’n 70 centimeter.  

Zet deze Palmlelie het liefst op een droge en zonnig plek in de tuin. De aarde maakt gelukkig niet zo uit voor haar – gewoon een goede tuingrond is prima.

Ook hier geldt weer: steken = pijn. Zet de Yucca Filamentosa dus niet naast het looppad, tenzij je een hoge pijngrens hebt.

3. Yucca Gloriosa

Als laatste op deze lijst van Yucca Soorten staat de Yucca Gloriosa. Deze Palmlelie groeit bolvormig met bladeren tussen de 40 & 60 centimeter. De bloemstengels worden even lang en geven je witte bloemen tussen juli en augustus.

Wanneer ze buiten staat, zet je haar het liefste op een beschutte plek met kalkhoudende grond. Om een grotere kans op bloemen te hebben is een plekje in de volle zon het beste.
In de zomer geef je haar water, veel water. De grond wordt dan het liefste vochtige gehouden. Tijdens warme periodes betekent dat dus elke dag water geven.
In de winter doe je juist het tegenovergestelde. Ze is dan in winterslaap en heeft minder water nodig. Ook wil je natuurlijk voorkomen dat de grond bevriest.

Binnen zet je haar ook lekker in de volle zon en houdt je de kluit in de winter een klein beetje vochtig en relatief nat in de zomer.

4. Yucca Alifolia

Deze Yucca wordt in het Engels ook wel ‘Spanish Bayonet’ genoemd – simpelweg omdat de bladeren hiervan lang en zwaardachtig zijn. Je kunt je hier dus aardig aan openhalen als je besluit deze plant in de huis te halen.
In dit geval is het misschien een goed idee om de plant buiten bereik van kinderen en huisdieren houden. Ook zou ik deze plant niet in de looproute zetten, dan is de kans kleiner dat je verwondingen oploopt.

Deze plant groeit tot ongeveer 1,5 tot 3 meter. Hoewel ze het prima zal doen binnen, zal ze waarschijnlijk geen bloemen groeien.

5. Yucca Flaccida

Deze Palmlelie heeft nét even een ander uiterlijk dan wat je van een Yucca verwacht. Bij deze variant zijn de bladeren namelijk erg zwak, waardoor ze de neiging hebben om naar beneden om te slaan.

Ze staat laag bij de grond en wordt maar maximaal 60 centimeter hoog. Wel kan ze daarbij 1,5 meter breed worden, dus zorg wel dat je daarvoor de ruimte hebt in je tuin.
Wat verder bijzonder is aan deze variatie is dat ze bestand is tegen zoute wind, en je haar dus prima kwijt kunt in een tuin aan de kust!

Deze Yucca is verwant aan de Filamentosa, waardoor je ook hier hoge bloemstelen kunt verwachten met witte bloemen. Deze zullen bloeien in de periode juli – augustus.

Ook fijn: de Yucca Flaccida is zeer winterhard en kan tot wel -26 graden Celsius aan. Dat redden we in Nederland natuurlijk bij lange na niet, dus kun je deze plant zonder zorgen in je tuin zetten.

Tot zover deze lijst met 5 soorten Yucca. Veel plezier met het uitzoeken van jouw perfecte plant!


Haal een Yucca in huis!


Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen