Is Yucca Giftig? – Alles wat je moet weten!

Yucca giftig

Een leuke yucca in de huiskamer is een echte eyecatcher! Vaak staan er 3 stammen in een grote pot met prachtige donkergroene bladeren, die aan de bovenkant uit de stam steken. Je hebt natuurlijk ook Yucca’s die alleen in een pot staan en net zo mooi zijn. De vraag is nu alleen: Is de Yucca giftig en dus wel zo handig om in huis te hebben wanneer je kleine kinderen of huisdieren hebt?

Is de Yucca giftig? Ja, de sappen van de Yucca zijn giftig voor mens en dier. Neem bij (of vermoeden van) inname contact op met de huisarts. Deze kan het Nationale Vergiftigingen Informatie Centrum dag en nacht bereiken met vragen over de vergiftiging. In België kun je ook het Antigifcentrum bereiken via: 070 245 245.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te bellen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Algemene Informatie

Voor volwassenen zal de opgelopen schade door de Yucca niet groot zijn. Het echte risico wordt namelijk veroorzaakt wanneer de plant in het lichaam terecht komt. Volwassenen zullen niet snel een kamerplant eten en lopen dus ook geen groot risico.

Wat wel vóór kan komen is dat er contact gemaakt wordt met de sappen, bijvoorbeeld wanneer er een plant wordt verpot of een blad is afgescheurd of is afgebroken. Je kunt dan beter even jouw handen wassen om irritatie aan huid te voorkomen of voordat je de sappen binnen krijgt via eten of drinken.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Is een Yucca Giftig Voor Katten En Honden?

Dieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor giftige planten dan mensen. In tegenstelling tot de mens, ervaren ze gelukkig geen irritatie als de vacht in aanraking komt met de plant, over het algemeen.  Echter, wanneer zij (delen van) de plant innemen zullen ook zij de gevolgen ervaren. Zeker de vezels, die in de bladeren zitten, kunnen de maag en darmen flink ontregelen.

Een Yucca, met zijn leuke sprieten van bladeren en een stam om aan te krabbelen, zal voor een kat een uitdaging zijn om daar niet in te gaan hangen. Sowieso zijn sprieten leuk voor katten en kunnen zij gerust een hapje nemen uit zo een leuk zwaaiend blad.

De volwassen hond neemt niet zo snel een hapje uit een plant als de Yucca, maar een puppy daarin tegen kan in alles wel een kluif zien. Zeker wanneer zij tanden gaan wisselen of baldadig in de puberteit zitten.

Wanneer jouw huisdier van de Yucca heeft gegeten kunnen zij last krijgen van:

 • Braken en/of overgeven
 • Irritatie aan de huid/slijmvliezen
 • Diarree en/of buikloop
 • Krampen
 • Niet willen eten voor een langere periode

Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren. Vraag de dierenarts bij twijfel om het RIVM te bellen. Wacht niet tot de kat last krijgt van deze symptomen wanneer je zeker weet dat de kat de Yucca heeft gegeten. Neem een blad mee van de Yucca zodat de dierenarts ook weet van welke plant is gegeten.

Tips Om Problemen Te Voorkomen Voor Huisdieren

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom altijd of een plant giftig is voor je deze in huis haalt.

niet giftige planten voor katten


Wat kun je doen wanneer de Yucca al eerder in huis was dan de kat en jij jouw huisdier wilt beschermen:

 • Je had deze zelf ook al bedacht, maar toch goed om te noemen: Geef de Yucca een ander huis. Eentje waar de plant vrijuit kan groeien, zonder dat er aan geknaagd wordt.
 • Kan je geen afscheid nemen van deze mooie Yucca dan zet je plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur met die Yucca. Verder betekent ergens hoog op een kast, dat dat niet per se veilig is voor katten. Honden kunnen daar niet bij waarschijnlijk. Maar of jij dan nog kan genieten van de Yucca, is een ander verhaal.
 • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
 • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Ook de Yucca, met zijn puntige, losse bladeren, waar je zo leuk tegen aan kan tikken, en zo leuk bewegen, zijn een uitdaging voor katten. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar. Echter is een kat een eigenwijs beestje…

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden.

Is Yucca Giftig Voor Mensen?

Zoals eerder genoemd zijn de bladeren, en het sap van de Yucca giftig, wat betekent dat je toch even de huisartsenpost gaat bellen om te overleggen wat je het beste kan doen. Zij hebben daar informatie over of kunnen snel informatie krijgen over vergiftigingen van planten.

Kinderen zijn nu eenmaal een stuk gevoeliger dan volwassenen en het is dus een goed idee om te bellen wanneer jouw kindje in aanraking is geweest met het sap, in de mond, van de Yucca of een hapje heeft genomen en ingeslikt heeft (of daarvan verdacht wordt).

Symptomen die zich voor kunnen doen zijn als volgt:

 • Kan irritatie op de huid geven
 • moeilijkheden bij het slikken
 • Opgezwollen mond en/of keel
 • Misselijkheid en braken
 • diarree
 • maagkrampen
yucca giftig
Baby’s stoppen van alles in hun mond!

Voor volwassenen moet je echt wel een grote hoeveelheid binnenkrijgen voor het gevaarlijk wordt, maar kinderen zijn nu eenmaal gevoeliger. Een kleinere dosis wordt bij hen namelijk sneller door het lichaam verspreid.

Als jouw kind de plant alleen heeft aangeraakt kun je het beste even de handen wassen. Aangezien ook de huid van kinderen gevoeliger is kan het zorgen voor meer irritatie dan bij volwassenen.

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Gaat het om dodelijke plant, en dat is niet het geval bij deze plant, bel dan zeker direct de huisarts en vraag wat je moet doen. De arts zal je begeleiden in het proces, dus wat je moet doen en vooral niet moet doen.

Neem zelf niet het initiatief om jouw kind over te laten geven. Het kan zijn dat de stoffen in de plant erg irriterend zijn. Wanneer er dan wordt overgegeven, komen deze stoffen weer langs de slokdarm en dat is niet de bedoeling. Vraag ook hier de arts wat je het beste kunt doen! De mond spoelen, zonder doorslikken, is altijd wel goed. Je kunt dat ook met een nat lapje doen wanneer kleine kinderen nog niet begrijpen, dit water niet in te slikken.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen