Is Sansevieria Giftig – Alles Wat Je Moet Weten

sansevieria giftig

De Sansevieria is een populaire huiskamerplant. Niet verassend, aangezien deze luchtzuiverend, makkelijk in onderhoud en daarnaast ook gewoon heel mooi is.
Een onschuldige plant zou je dus denken. Maar goed, giftige planten hebben geen specifieke kenmerken waaraan je ze zou kunnen herkennen. Is de Sansevieria Giftig?

Is Sansevieria giftig? Ja, de Sansevieria is licht giftig. Huidirritatie kan voorkomen wanneer er contact met plantensappen is geweest. Voor kinderen en dieren kunnen de gevolgen groter zijn. Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan, voor Nederland contact op met uw huisarts of het Antigifcentrum in België via: 070 245 245.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te bellen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Meer informatie over symptomen en voorkomen, ook bij kinderen en huisdieren, vind je in de rest van dit artikel.

Algemene Informatie

Hoewel de Sansevieria verschillende variaties heeft, zijn deze allemaal even giftig. Het maakt dus niet uit met welk soort je in contact bent gekomen.

Voor volwassenen zal de opgelopen schade door de Sansevieria niet groot zijn. Het echte risico wordt namelijk veroorzaakt wanneer de plant in het lichaam terecht komt. Volwassenen zullen niet snel een kamerplant eten en lopen dus ook geen groot risico.

Wat wel voor kan komen is dat er contact gemaakt wordt met de sappen, bijvoorbeeld wanneer de plant is afgebroken of wanneer je aan het snoeien of verplanten bent. In dit geval is het slim om je handen even te wassen en zal je een iets geïrriteerde huid hebben. Tip, maar deze kende je al: draag handschoenen bij het (ver)planten of snoeien van deze plant.

Is De Sansevieria Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

Een kruipend kindje wat de wereld ontdekt, kan met alle gemak een deel van de plant pakken en in zijn mond stoppen. Zeker mooi uitziende, fleurige planten, die los hangende bladeren hebben en laag staan op de grond. Je ziet het al voor je he?

Het is altijd handig, wanneer je een kindje in huis hebt die op ontdekkingstocht uit gaat, om rond te kijken welke planten er giftig zijn. Zet deze planten dan hoger, dan op de grond, en let op omlaag hangende bladeren. In het geval van de sanseveria valt dat wel mee, maar toch, je neemt geen risico, en ook deze zet je hoog weg.

sansevieria giftig

De Sansevieria is ‘maar’ licht giftig, wat betekent dat er niet meteen paniek hoeft te ontstaan wanneer je kind een hap heeft genomen. Kamerplanten kunnen we sowieso al niet bestempelen als gezond, maar wanneer je kind een hap Sansevieria heeft genomen is het belangrijk even in de gaten te houden hoe hij of zij zich voelt en contact op te nemen met de huisarts of het antigifcentrum.

Symptomen die zich voor kunnen doen zijn als volgt:

  • Stuiptrekkingen
  • Zwelling in keel of mond
  • Braken en/of overgeven
  • Dirarree en/of buikloop
  • Gebrek aan eetlust
  • Buikpijn

Voor volwassenen moet je echt wel een grote hoeveelheid binnenkrijgen voor het gevaarlijk wordt, maar kinderen zijn nu eenmaal gevoeliger. Een kleinere dosis wordt bij hen namelijk sneller door het lichaam verspreid.

Als jouw kind de plant alleen heeft aangeraakt kun je het beste even de handen wassen. Aangezien ook de huid van kinderen gevoeliger is kan het zorgen voor meer irritatie dan bij volwassenen.

Wanneer je een Sansevieria in huis hebt, zorg er dan voor dat deze buiten bereik van kinderen staat. Let wel op dat planten soms blaadjes loslaten, welke op de grond terecht kunnen komen. Het beste advies is daarom om geen planten in huis te halen die gevaarlijk zijn voor jouw kindje.

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant (dus niet de Sansevieria!), bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Spoel de mond goed en bel de arts. Vraag aan de arts of je het kind mag water geven en het over mag laten geven en of dit nodig is. Soms mag dat namelijk niet omdat de sappen dan weer langs de slokdarm kan komen en deze dan opnieuw de slokdarm irriteren.

Is Sansevieria Giftig Voor Huisdieren? (katten, honden, vogels, konijnen)

Dieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor giftige planten dan mensen. Dit betekent echter niet dat zij nooit klachten zullen hebben.

Voor de Sansevieria geldt dat huisdieren niet ziek worden nadat ze deze plant hebben aangeraakt, maar mogelijk wel als ze ervan gegeten hebben.

Wanneer jouw huisdier van de Sansevieria (of een andere giftige plant) heeft gegeten kunnen zij de volgende symptomen hebben:

  • Bleke tong en/of tandvlees
  • Stuiptrekkingen
  • Buikpijn
  • Braken en/of overgeven
  • Diarree en/of buikloop
  • Zwelling in keel of mond
  • Gebrek aan eetlust

Bovenstaande symptomen zullen echter vaak maar in kleine mate voorkomen. Toch, heeft jouw huisdier één van bovenstaande symptomen? Of denk je dat jouw huisdier van de Sansevieria heeft gegeten?  Bel dan meteen de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren. Vraag de dierenarts bij twijfel om het RIVM te bellen.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Tips Om Problemen Te Voorkomen Voor Huisdieren

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom de eerder genoemde lijst met giftige planten en haal deze niet naar binnen.

Heb je de Sansevieria al in huis? Dan kun je het volgende doen om jouw huisdieren te beschermen:

  • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die Sansevieria. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per se veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen.
  • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
  • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen