14 × Planten Op De Vensterbank Boven De Verwarming!

Planten vensterbank verwarming

Planten sieren een ruimte, geven sfeer aan een kamer en je haalt een stukje natuur in huis. Een plant is altijd iets bijzonders. Nu zijn onze huiskamers voorzien van vensterbanken en onder deze vensterbanken staat vaak de verwarming. In de winter kan de vensterbank en de verwarming problemen geven voor je planten. Welke planten kunnen op de vensterbank boven de verwarming?

Ben jij op zoek naar een plant voor op de vensterbank? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Planten Boven Verwarming

Onderstaand 14 planten (groepen) die prima op de vensterbank kunnen met de verwarming daaronder. Maar let wel op, als de verwarming aanstaat verdampt het water in de pot heel snel. Dus de adviezen van 1 keer in de twee weken water geven of 1 keer in de drie weken kan je weggooien.

Je zult voor jezelf moeten uitzoeken hoeveel en wanneer je water geeft. Ik weet namelijk niet hoe warm je je verwarming hebt staan. Dit is echt een kwestie van experimenteren en uitzoeken.

1. Graslelie

De eerste plant is de prachtige wilde graslelie die in vele soorten in de winkel te koop is. De verzorging van de Graslelie is redelijk ‘recht toe recht aan’.

Planten op de vensterbank boven de verwarming

De aarde van de graslelie moet licht vochtig zijn, niet nat maar vochtig. In de zomer 2 keer per week water geven, in de winter 1 keer, maar bovenop de verwarming zal dit vaker moeten. Elke jaar verpotten is niet nodig. Wel regelmatig de spinnen/uitlopers verwijden en slechte bladeren wegknippen.

2. Vetplanten

Vetplanten zijn planten die bij uitstek goed tegen warmte en direct zonlicht kunnen. Dit zijn ideale planten die het prima doen op de vensterbank boven de verwarming.

Planten op de vensterbank boven de verwarming

Niet zo gek als je bedenkt dat dit soort planten vaak goed tegen de wat drogere en moeilijkere weersomstandigheden kunnen. Er is een grote keuze aan vetplanten te koop. Bekijk hiervoor onze lijst van vetplanten die we gemaakt hebben.

3. Aloë Vera

De Aloë Vera is de volgende plant die je prima op de vensterbank en boven de verwarming kan plaatsen. Ze kunnen heel groot worden dus je hebt wel ruimte nodig.

Planten op de vensterbank boven de verwarming

In hun natuurlijke omgeving staan deze planten op redelijk droge grond en dat is geen probleem. De bladeren bevatten namelijk heel veel vocht. Ook kan de Aloë Vera prima tegen direct zonlicht, dus in de zomer kan je deze plant rustig op de vensterbank laten staan.

4. Sansevieria

De volgende groep in deze lijst is de Sansevieria. Dit is een grote groep planten die ook veel vocht in hun bladeren hebben en die niet veel water nodig hebben. Er zijn echt veel verschillende soorten!

De grond van de Sansevieria mag droog zijn, daar kan hij wel even tegen. Maar in de zomer kunnen de bladeren geel worden als de plant direct zonlicht opvangt. Deze gele bladeren worden nooit meer groen. Als de plant in de zomer op de vensterbank staat in direct zonlicht dan kan je de Sansevieria beter een andere plaats geven, een vensterbank op het noorden bijvoorbeeld.

5. Cactus

Planten op de vensterbank boven de verwarming
Schoonmoedersstoel

Deze groep planten spreekt voor zich, toch! Als er een groep planten is die prima op de vensterbank boven de verwarming kunnen dan is het wel de cactus.

Cactussen zoals Afrikaanse Melkboom en Schoonmoedersstoel zijn planten die in de natuur in de volle zon staan op plaatsen waar weinig regen te vinden is. Veel vocht hebben ze opgeslagen dus ze kunnen wel een tijdje zonder water.

6. Ficus

De ficus is de volgende plant die op de vensterbank boven de verwarming kan staan. Wist je trouwens dat de Ficus enigszins giftig is? Dus kijk uit als je bladeren gaat verwijderen.

Planten op de vensterbank boven de verwarming
Bonsai Ficus

De Ficus kan goed tegen de warmte en heeft niet veel water nodig, echter direct zonlicht kan deze plant niet verdragen. Hij kan dus wel op een vensterbank op het noorden staan, maar niet op een vensterbank die op het zuiden staat.

7. Zamioculcas

Dit is een leuke gezellige plant niet niet veel aandacht vereist, dus een makkelijke plant voor op kantoor of voor studenten. Geef de plant weinig water en de standplaats maak niet zo uit, dus de in de zon is geen probleem.

Planten op de vensterbank boven de verwarming

Het is een makkelijke plant die eigenlijk in elk interieur past, van modern tot klassiek en alles wat er tussen invalt. Let wel op met katten want de Zamioculcas is giftig voor zowel katten en mensen. Denk je dat je kat van de Zamioculcas heeft gegeten, neem dan altijd contact op met jouw dierenarts.

8. Beaucarnea (Olifantspoot)

De Olifantspoot is een prachtige plant die wel veel ruimte nodig heeft. Maar ja, als je een grote vensterbank hebt dan kan hij daar prima staan.

Planten op de vensterbank boven de verwarming

De Olifantspoot is een zeer decoratieve plant om te zien. Zijn stam lijkt op een dikke olifantspoot en zijn warrige bladeren hangen als een woeste pluim, naar beneden. De voet gebruikt deze Beaucarnea om water in op te slaan. Wanneer je water geeft aan deze Olifantspoot mag de grond redelijk goed zijn opgedroogd. Natte voeten is helemaal uit den boze.

9. Yucca

De welbekende Yucca is de volgende plant die prima boven op de vensterbank kan staan. Ook de Yucca kan tegen extreme weersomstandigheden. Dus een week geen water is geen probleem voor de Yucca.

Planten op de vensterbank boven de verwarming

De Yucca kan wel tegen veel licht maar niet tegen direct zonlicht. Een plaats op het zuiden is dan ook geen goed idee. Wist je dat de Yucca giftig is? Let dus op als je bladeren gaat verwijderen zodat je geen sappen op je handen krijgt. In onze lijst over de soorten Yucca staan alle Yucca’s die in Nederland en België te koop zijn.

10. Dracaena (Drakenbloedboom)

De Dracaena is er in vele soorten en maten te koop in de bloemenwinkel of het tuincentrum. Het is een hele decoratieve plant die je in vele huiskamer kan tegenkomen.

Planten op de vensterbank boven de verwarming

De Dracaena is niet giftig voor mensen, maar wel voor katten, dit is iets om rekening mee te houden want katten houden van de sprieten van de Dracaena. De Dracaena kan goed tegen droogte, maar is niet verzot op direct zonlicht, maar op een vensterbank die op het noorden gesitueerd is kan de Dracaena het prima doen.

11. Senecio (Erwtenplant)

Ook het Erwtenplantje kan op de verwarming. Het Erwtenplantje slaat veel vocht op in zijn bladeren en als deze voor de verwarming hangen zullen de bolletjes snel uitdrogen.

Planten op de vensterbank boven de verwarming

Wat wel een idee is om de plant op te hangen boven de vensterbak. Dit een fijne plaats voor de Erwtenplant en deze heeft ook weinig water nodig.

12. Vingerboom Schefflera

Aan zijn grote bladeren zie je waar de naam Vingerboom vandaan komt. Bij de Vingerboom zijn de bladeren groen met gele vlekken. De stam kan gevlochten zijn. Een decoratieve boom, die in elk interieur een plaatsje in kan nemen.

Planten op de vensterbank boven de verwarming

Houdt de grond van de Schefflera altijd wat vochtig, maar zorg er wel voor dat de wortels niet zwemmen in water want dan kunnen de wortels gaan rotten en zal de plant lelijk worden en tenslotte dood gaan.

Als je deze plant wilt stekken verwijs ik je naar onze blog over het stekken van de Schefflera. Dit kan op twee manieren, maar het blijft lastig een Schefflera te stekken. Dan kans op succes is klein.

13. Hoya

De Hoya wordt ook wel de Hartjesplant genoemd en dat komt natuurlijk doordat hij relatief grote bladeren produceert die een duidelijke hartvorm hebben. De Hoya is een makkelijke planten en is heel laag in onderhoud.

Planten op de vensterbank boven de verwarming

Water geven doe je met deze plant een keer in de twee weken, maar boven de verwarming is het even uitzoeken hoeveel water de plant nodig heeft. Zorg verder voor een plekje met veel indirect zonlicht, direct zon is dan net weer wat te veel van het goede.

14. Musa Dwarf

De Musa of bananenplanten zijn er in een aantal soorten. Voor in de woonkamer is er een dwerg bananenplant. De grote bladeren geven een tropisch tintje in de woonkamer.

Planten op de vensterbank boven de verwarming

Deze Musa staat graag in de zon (minimaal 5 uur per dag) en verlangt ook regelmatig water. De grond moet licht vochtig zijn en blijven. Niet nat, maar de grond moet ook niet uitdrogen van deze Musa Dwarf.

Dit is de lijst van planten op de vensterbak en boven de verwarming.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen