Hoe Schefflera Stekken, In Water Of In De Potgrond?

Schefflera stekken

De Mooie Schefflera is een sterke plant die relatief weinig verzorging nodig heeft; een lichte standplaats zonder direct zonlicht, licht vochtige potgrond en af en toe een beetje afstoffen en de Schefflera is al tevreden. Al is de verzorging makkelijk, het stekken is een stuk moeilijker en kan kans op mislukken is groot. Hoe kan je de Schefflera stekken?

Schefflera Stekken. Snijd een kopstek of stengelstek van minimaal 12 centimeter af van de moederplant. Doop de stek in stekpoeder om wortelgroei te stimuleren. Zet de stek in een pot met verse potgrond en houd de grond de eerst maand vochtig. Zet de stek uit de zon op een lichte plaats.

Dit is in het kort uitgelegd wat je moet doen om de Schefflera succesvol te stekken. Althans, je neemt de juiste stappen om de kans op succes te vergroten, want garanties zijn er niet. Wat je allemaal nog meer kunt doen en hoe je de verschillende soorten Schefflera’s kunt stekken wordt in deze blog besproken.

2 Manieren Om De Schefflera Te Stekken

Het stekken van de Schefflera kan op twee verschillende manieren en voor de ene soort is de eerste manier de beste en voor de andere soort de tweede. De manieren van stekken zijn:

 1. Kopstekken
  Bij een kopstek knip je de top van de Schefflera af. Zorg dat de stek ongeveer 12 centimeter is, en dat er minstens 3 bladeren aan de kopstek zitten.
 2. Stengelstekken
  Voor een stengelstek knip je een van de stengels af. Ook nu weer een stek van minimaal 12 centimeter en weer 3 bladeren.

Dit zijn de twee manieren van een stek nemen van de Schefflera. Maar hoe weet je nu of je een stengelstek of kopstek moet nemen voor het stekken?

De Schefflera is een van de weinige planten die het goed doen boven op de verwarming. Voor de complete lijst verwijs ik je naar onze blog ‘Planten op de vensterbank boven de verwarming‘, het is een top 14!

Hoe Welke Soort Schefflera Stekken?

Nu zijn er meerdere soorten Schefflera’s te koop in het tuincentrum en hoe moet je welke soort nu stekken. Onderstaand een overzicht per soort met de vermelding op ze via de kop of stengel gestekt kunnen worden.

 • Schefflera Actinophylla Stekken
  Het beste via een stengelstek
 • Schefflera Armate Stekken
  De beste methode is de kopstek
 • Schefflera Gold Capella Stekken
 • Via de stengel is de beste methode
 • Schefflera Arboricola Stekken
  Via stengel stekken en kop stekken.
 • Schefflera Elegantissima Stekken
  Stengelstekken hebben de meeste kans van slagen

Nu je weet hoe welke stek je af moet snijden kunnen we beginnen met het stekken van de Schefflera zelf.

Het Stekken Van De Schefflera

Hoe gaat dit in zijn werk en welke stappen moet je nemen? En kweek je de stekken in water of in potgrond? We gaan het je vertellen wat je moet doen!

Schefflera stekken
 1. Snijd met een scherp en schoon mesje de stek van de plant af. Je kunt ook een scherp en schone kniptang gebruiken.
 2. We raden je aan Pokon stekpoeder te gebruiken, welke te verkrijgen is bij Bol.com. Stekpoeder stimuleert de groei van wortels en geeft bescherming tegen schimmels en ziektes. Breng het poeder aan en laat het opdragen.
 3. Je kunt de stekpoeder ook aanbrengen op de wond van de moederplant, ze bescherm je de plant tegen ziektes.
 4. Vul een potje met verse potgrond en druk de potgrond aan in de pot.
 5. Maak met een pen of schroevendraaier een gat in de pot en steek de stek in het gat. Druk de potgrond weer aan.
 6. Geef water, maak de potgrond vochtig.
 7. De grond moet de eerste maanden zeker vochtig blijven om wortelgroei te stimuleren.
 8. Ze de stekken op een lichte en zonnige plaats, maar niet in direct zonlicht.

Na ongeveer een maand moeten er nieuwe wortels zichtbaar zijn. Is dit niet het geval dan zul je nog meer geduld moeten hebben. Zoals gezegd is het moeilijk om de Schefflera te stekken zitten er na een maand geen wortels aan dan zul je langer moeten wachten voordat de stek ‘aanslaat’.

Het stekken van de Schefflera is moeilijk en als je de mogelijkheid heb adviseer ik je om minimaal drie stekken te nemen en deze in de potgrond te zetten. Zo zit er vast wel een stek bij die wortels produceert. Slaan alle stekken aan, dan heb je leuke plantjes om weg te geven aan vrienden of familie.

Kan Je De Schefflera Stekken Op Water?

De Schefflera wordt normaal gesproken gestekt in potgrond met stekpoeder. De potgrond wordt vochtig gehouden en na ongeveer een maand zijn de eerste wortels zichtbaar.

Echter kan je het ook proberen in water, het is niet gebruikelijk, maar het kan wel. Je kunt dan geen stekpoeder gebruiken!

Plaats de stek van de Schefflera in een potje/glas met water. Als de stek om en nabij de 12 centimeter groot is moet minimaal 5 centimeter onder water staan.

Je ziet de wortels groeien. Als er meerdere wortels aan de stek zitten die minimaal 5 centimeter zijn kan je de stek in de potgrond zetten.

Omdat het stekken van de Schefflera best moeilijk is, adviseer ik je om meerdere stekken te nemen zodat er altijd wel een stek bijzit die wortels produceert.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen