20 x Kleine Kamerplanten – Mooie Soorten!

kleine kamerplanten

Er zijn vele kleine kamerplanten soorten. Van erg klein naar iets groter. Wat jij klein vindt, vindt ik misschien al net te groot of mag het voor jou juist nog wel wat groter. Dus heb ik gekozen van hele kleine kamerplanten tot een maatje kamerplant die voor mij gelden als klein. Daarbij komt natuurlijk dat je kamerplanten klein kunt kopen maar deze nog groeien naar maat groter. Dus heb ik een aantal kamerplanten gekozen, die ik, als volwassen plant, nog klein vindt. Kies maar uit de mooiste kleine kamerplanten. Veel plezier!

1. Sansevieria Mikado

Deze leuke Sansevieria Mikado, is een klein plantje met een bijzonder blad. Deze groeien namelijk recht omhoog! En voor de verzorging hoe je het niet te laten. Eén keer per 6 weken wat water en geen direct zon op de bladeren en deze plant is tevreden.

Kleine Kamerplanten sansevieria

Er zijn vele soorten Sansevieria’s, elke plant heeft een eigen soort blad. Als je ze bij elkaar ziet staan dan is het een bonte verzameling.

Ben jij op zoek naar een kamerplanten? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod kamerplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

2. Graslelie (Chlorophytum Comosum)

Deze geweldig decoratieve graslelie heeft sprieterig blad waardoor de plant wat warrig aandoet. Er zijn verschillende soorten waar het verschil in de bladkleur zit. De één heeft donker blad de ander heeft een mooi randje langs zijn blad. De graslelie maakt stengels waar kleine stekjes aangroeien die je zelf kunt stekken. Een geweldig leuke plant!

Kleine Kamerplanten graslelie

De graslelie, wanneer je deze goed verzorgt en de juiste plaats geeft kan uitgroeien tot een mooie hangplant.

3. Aloë Vera

Er zijn verschillende soorten Aloë Vera. De ene soort wordt wat groter dan de anderen maar over het algemeen worden de bladeren van een volwassen plant niet grote dan 60 centimeter in de huiskamer. De plant is echt een makkelijke plant die weinig zorg en water nodig heeft. Van april tot september een beetje water om er voor te zorgen dat de kluit niet uitdroogt. In de winter kan het 6 weken zonder water waarna een scheutje water weer genoeg is.

aloe vera Kleine Kamerplanten

De Aloe is een plant die tegen de volle zon kan. De meeste planten kunnen niet tegen de volle zon en krijgen gele bladeren.

4. Kalanchoe Tomentosa (Pandaplant)

Dit geweldig leuke pandaplantje ziet er zacht en knuffelbaar uit. Het is een succulent die de rand van zijn bladeren een donker gekleurd randje heeft dat mooi afsteekt tegen zijn grijsgroene bladeren. Hij wordt niet groot en is zeer decoratief. Bloemen krijgt deze plant niet maar dat is om op te vallen helemaal niet nodig! Er zal genoeg over dit plantje worden gesproken.

kleine kamerplanten

Dit unieke plantje met aaibare bladeren is bestand tegen de volle zon. Daar de panda plant niet groot wordt zie je vaak een paar staan, decoratief gepositioneerd is het zeker een aanwinst.

5. Kamerpalm (Zamioculcas)

De Zamio Culcas is een bijzondere plant om te zien. De rechte stengels, die rechtstreeks uit de grond komen, zijn echt decoratief. Aan de stengels groeien donkergroene bladeren die glimmen en hard zijn. De plant heeft echt heel weinig water nodig om de 6 weken. Deze plant staat prachtig in elk interieur!

6. Nestvaren (Asplenium nidus)

Deze leuke nestvaren wordt niet groter dan 60 cm en houdt ervan om op een lichte plek te staan maar niet in de volle zon. Ook een tochtige plaats kan de nestvaren niet waarderen. Geef 2 keer per week een beetje water en 1 keer in de maand wat voeding volgens de voorschriften op de verpakking.

Er zijn vele soorten varens allemaal met hun eigen karakter, kleur en bladvorm. Geef je ze de ruimte dan kunnen het grote planten worden.

7. Sansevieria Fernwood Punk

Deze gekke, ongekamde versie van de sansevieria laat zijn bladeren alle kanten op groeien. Hij kan op een lichte plek staan maar niet in de volle zon. Een schaduw plek in huis of half schaduw is prima. Geef 1 keer in de 6 weken wat water en laat de grond goed water doorlaatbaar zijn. Deze plant is giftig voor katten.

Er zijn vele soorten Sansevieria’s, elke plant is uniek. De ene wordt groot en de andere blijft klein. Als je ze bij elkaar ziet staan dan is het een bonte verzameling.

8. Begonia Sumatra

De Begonia ‘Sumatra Green’ is een bladbegonia die geen bloemen geeft zoals de gewone Begonia’s. Deze plant is op dit moment heel erg hip. De schoonheid van deze plant komt van de fluweelzachte bladeren. De kleur is intens (grijs-groen) en de bladtekening kenmerkend, waardoor de Begonia opvalt in elke kamer. Hij blijft klein van formaat maar is groots in kleur.

9. Monstera Monkey Leaf

De Monstera Monkey Leaf heeft bijzondere, ongelijke gaten in zijn blad en heeft daardoor een leuke decoratieve uitstraling. De kleur van het blad is licht groen. Hij staat vaak model voor foto’s in bladen over de inrichting, zo fotogeniek is hij. Deze plant kun je goed in toom houden door af en toe te snoeien.

Deze Monsters, de Monkey Leaf is een relatief kleine plant die over de jaren groot kan worden. Maar ja, alle monstera’s worden groot.

10. Anthurium

De Anthurium is niet meer de plant van vroeger. Hij komt weer veel voor in winkels en bladen. Deze anthurium zijn er in vele soorten en kleuren met geaderde schut bladeren, en verschillende vormen. Daarbij kun je lang genieten van deze plant. Ze staan weken te bloeien. Ook de groene bladeren van deze plant zijn prachtig van vorm. Ze worden niet groter dan 60 centimeter ongeveer.

De kwekers brengen steeds weer nieuwe soorten op de markt door o.a. te enten. De Anthurium wordt vandaag dan ook geleverd in heel veel bonte kleuren.

11. Orchidee

De orchidee! Nooit weggeweest. Er zijn zoveel kleuren, vormen en maten orchidee ’s dat er voor iedereen wel één is waar hij verliefd op wordt. Er zijn tros orchideetjes, en orchidee ’s met echt grote bloemen. Voor elk interieur en smaak is er wel een orchidee! Echt waar! De orchidee wordt niet zo groot, een leuke plant voor een plaatsje op de vensterbank of een tafeltje.

soorten orchidee

Net zo als de Anthurium wordt ook de Orchidee doorgekweekt en ook hiervan zijn er vele soorten met ander vormen bloem en in vele kleuren. Ook deze moet je bij elkaar zien staan.

12. Lipstickplant (Aeschynanthus)

Deze hangplant krijgt rode kleine bloemetjes die op lipsticks lijken. Wanneer deze leuke hangplant uitgebloeid is kun je deze snoeien. Zo stimuleer je de bloei waardoor je nog langer kunt gaan genieten van deze mooie rode bloemen. Daarbij houdt je zelf in de hand hoe groot (of lang) de plant wordt.

Hier is de Aeschynanthus afgebeeld als een ‘normale’ plant. Je kunt de Aeschynanthus echter ook als hangplant kopen. Leuk op een verloren hoekje op de kast of in een mooie hangpot aan het plafond.

13. Bonsai Ficus (Bonsai Ficus Gin Seng)

De miniatuur versie van de Ficus is de Ficus Gin Seng, bonsai. Het is een ficus die klein is gekweekt en na 15 jaar naar Nederland verhuist. Daar zorgen de kwekers ervoor dat deze leuke bonsai bij jou in de huiskamer kan staan. Niet te veel in de volle zon. Liever half schaduw, half licht. Een bijzonder decoratief boompje!

De bonsai moet eerst in vorm geknipt worden voordat ze verkocht kunnen worden. Ze zijn dan ook iets duurder dan een gewone kamerplant. Maar ja, wat is een gewone plant?

14. Zuil cactus (Cereus)

De volgende in de lijst van kleine kamerplanten is een cactus. Deze zuilcactus is een langzame groeier. Hij groeit ongeveer 3 tot 8 centimeter per jaar. Het duur dus jaren voor je een hele grote zuilcactus in huis hebt. Aangezien je zocht naar kleine kamerplanten hoort deze toch in het rijtje thuis. Je kunt de de cactus namelijk snoeien.

Er zijn van de cactus ook vele soorten. In de huiskamer blijven ze vaak klein maar in de vrije natuur kunnen ze uitgroeien tot reuzen. Ze hebben allemaal één ding gemeen, ze hebben naalden en prikken.

15. Afrikaanse Melkboom (Euphorbia trigona)

De Afrikaanse melkboom is geen cactus al bestempelen veel mensen hem zo wel. Het is een plant die behoort tot de wolfsmelk familie. Het is een lange stam die recht naar boven groeit met daaraan ‘armen’. Aan de armen komen in het voorjaar blaadjes die er in de winter weer afvallen. Deze cactus neemt in de breedte weinig plaats in. Op den duur zou het wel in de hoogte plaats kunnen innemen.

kleine kamerplanten

16. Zebraplant (Haworthia fasciata)

Dit kleine leuke zebraplantje is een echte decoratieve plantje. Hij houdt van onze kamertemperaturen en niet van tocht. Eén keer per jaar staat dit plantje in bloei en laat hij leuke gele bloemen zien. Wanneer je elke week wat water geeft, wanneer de aarde al aardig is opgedroogd, dan zal dit leuke zebra plantje lang mee gaan. Dus zeker niet laten zwemmen!

kleine kamerplanten

17. Koraalcactus (Rhipsalis)

De hangende cactus, met zijn leuke, dunne sprieten, mag in de volle zon maar wanneer je daar niet aan kan voldoen mag het ook op een halfschaduwplek. Wanneer je de sprieten te lang vindt worden knip je deze gewoon af en zet je ze weer in de grond om te wortelen. De sprieten kunnen wel een meter lang worden.

kleine kamerplanten

18.Schijfcactus (Opuntia)

De schijfcactus is een cactus die rustig in een hoek of vensterbank wil staan. Dat wil je zelf ook want je wilt echt niet tegen de schijfcactus aanlopen. Het is een decoratieve cactus die platte schijven omhoog laat groeien. In het wild kunnen deze schijfcactussen wel 30 meter hoog worden. In huis is dat natuurlijk een heel ander verhaal en vind je toch dat de cactus te groot wordt dan kun je deze ‘gewoon’ snoeien.

kleine kamerplanten

19. Ezelsstaart (Sedum morganianum)

De ezelsstaart is een vetplantje die lievelijk aandoet. Zijn dikke strengen met kleine blaadjes die gevuld zijn met water, hangen over de pot rand naar beneden. Geef deze Ezelsstaart één keer per 10 dagen wat water en niet in de volle zon. Half schaduw is een prima standplaats.

20. Schoonmoedersstoel (Echinocactus Grusonni)

De laatste in de lijst van kleine kamerplanten is Schoonmoedersstoel. Niet echt aardig, deze naam voor een cactus. Hij lijkt op een rond kussentje maar heeft echte stekels die recht uit de cactus groeien. De cactus heeft van november tot en met april geen water nodig, het liefst staat deze dan ook in die periode in een wat koudere ruimte. Daarna mag je het water geven wat opbouwen met 1 keer per maand tot mei, daarna geef je 2 keer per maand een beetje water tot november. Laat de grond tussendoor echt weer helemaal uitdrogen voor je weer water geeft!

kleine kamerplanten

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen