Hoe Een Perenboom Verplanten En Wanneer!

perenboom verplanten

Fruit in de tuin is altijd leuk en lekker als je de vruchten kunt plukken. Vaak begint het met een kleine boom en wat we vaak vegeten is dat kleine bomen groot worden. De plaats waar je de perenboom geplant hebt is niet groot genoeg meer. Hoe en wanneer kan je een perenboom verplanten. In het kort:

In oktober is de grond nog relatief warm en zijn de bladeren van de perenboom afgevallen. Dit is de beste tijd voor het verplaatsen. Snoei het oude hout en kruisende takken weg. Graaf om een zonnige plaats een nieuw gat, twee keer zo groot als de kluit en zorg dat de grond goed afwaterende is. Graaf de kluit uit en plaats deze in het nieuwe gat.

Dit is in het kort hoe je een perenboom kan verplanten. Er komt echter nog wel veel meer bij kijken en daar gaat deze blog over. Ook de tijd van het jaar is belangrijk voor het verplaatsen van de perenboom. Wat is de beste periode hiervoor?

Lees ook: Hoe Een Perenboom Planten, In Welke Grond En Wanneer?

Wanneer Een Perenboom Verplaatsen?

De beste periode om bomen te verplanten is wanneer de boom in ruste is. De rustperiode voor de perenboom is het najaar en de winter.

Nu is de winter geen goede periode om de boom te verplanten omdat de grond dan veel te koud is voor de wortels. Bij een warme grond kunnen de wortels zich nog enigszins zetten. De beste periode om de perenboom te verplanten is dan ook na de zomer in de maand oktober.

Als alle bladeren van de perenboom zijn afgevallen kan je de boom verplanten. De sapstromen in de boom zijn tot stilstand gekomen. Dit is meestal in oktober en in oktober is de grond nog relatief warm wat prettig is voor de wortels.

Later in het jaar is niet goed, omdat de wortels en de perenboom zelf te weinig tijd hebben om zich te settelen. De wortels zijn nog niet goed aangeslagen in de nieuwe grond en dit kan in het voorjaar voor problemen zorgen.

Ben jij op zoek naar een perenboom? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod perenbomen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Hoe Perenboom Verplaatsen?

Een perenboom verplanten vraagt dus veel werk. Wanneer het op de juiste manier gedaan wordt is de kans op succes groter.

perenboom verplaatsen
Een kluit in jutte voor het verplaatsen

Nog een tip: als het een lastige en zware klus is, vraag dan om hulp. Een paar extra handen is altijd welkom als het een grotere boom is.

Dit zijn de stappen die je kunt doorlopen:

 1. Het eerste wat je gaat doen is de boom snoeien. Snoei oude takken terug en verwijder de takken die de boom uit model halen. Haal ook oud dood hout weg. Gebruik hiervoor een scherpe snoeischaar of een scherpe takkenzaag om zo min mogelijk wonden te maken. Zo heeft de boom namelijk meer overlevingskans. Of je dit jaar bloemen krijgt is de vraag maar de perenboom zal wel overleven en daar gaat het nu om.
 2. Nu is het moment aangebroken om de kluit uit te graven. Steek een zo groot mogelijk kluit uit rondom de boom. Hoe groter de kluit, hoe beter dit is, neem zo veel als mogelijk wortels mee. Breng de schep nu onder de kluit en steek de wortels los. Wanneer het een oude boom is zal je zeker ook wortels moeten doorzagen. Gebruik een scherpe zaag en zaag de dikke wortels voorzichtig af.
 3. Nu heb je een kluit. Til de kluit uit het gat en wikkel de kluit in antiworteldoek of in jutte. Zo blijft de kluit beschermd en als het goed is intact.
 4. Maak op de nieuwe plaats een gat dat twee keer zo groot is als de omvang van de kluit en net zo diep als de kluit. Bepaal of de grond goed is voor de perenboom, deze moet namelijk waterdoorlatend zijn en niet te zuur. Als de grond te zuur is kan je kalkkorrels toevoegen. Is de grond niet waterdoorlatend, meng de grond dan met grof zand en kiezels.
  Controleer de waterdoorlatendheid door drie emmers water in het gat te gooien. Het water moet in een redelijke tijd opgenomen zijn door de grond. De boom staat graag op een zonnige locatie
 5. Breng de perenboom naar de nieuwe locatie. Dit kan je doen door te tillen maar als het te zwaar is gebruik dan een kruiwagen waar je de kluit in legt.
 6. Til de kluit in het nieuwe gat en verwijder het antiworteldoek voorzichtig. Een jutte doek kan je eventueel laten zitten, de wortels komen hier makkelijk doorheen, maar het beste is om deze ook te verwijderen.
 7. Geef de boom water en vul het gat op.
 8. Vul het gat op met tuinaarde en stamp de grond zachtjes aan. Niet te hard stampen want dan wordt de grond te dicht voor de wortels.
 9. Dek het gat af met mulch (=organisch materiaal zoals boomschors) en geeft tenslotte weer water.
 10. Is het een grote boom, dan kan je ook nog twee palen de grond in slaan en de boom met boomband aan deze palen bevestigen. Zo krijgt de perenboom extra ondersteuning.
 11. Geef nu het eerste jaar regelmatig water. Houd de grond licht vochtig maar niet nat anders kan wortelrot optreden.
perenboom verplanten afdekken met mulch
Mulch rond de stam

Dit zijn de stappen die je kan nemen om de perenboom te verplaatsen. Neem er de tijd voor en doe voorzichtig met de boom. Hoe minder je de boom en de wortels beschadigd hoe groter de kans op herstel en dus mooie bloemen en lekkere peren.

Al je weet dat je de perenboom in het najaar gaat verplaatsen, kan je ook onderstaande video bekijken en de juiste voorbereidingen treffen. Dan gaat het verplaatsen een stuk makkelijker.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen