Niets is leuker dan een mooie fruitboom in de tuin. Wanneer de fruitbomen goed groeien en juist verzorgd worden, geven ze in het najaar fruit die je kunt plukken en eten. Zo ook de perenboom. De Perenboom groeit uitstekend in ons klimaat en zal weelderig bloeien. Maar hoe moet je een perenboom planten?
Perenboom Planten. Zorg voor een zonnige standplaats en een beetje beschutting. De perenboom staat graag in goed waterdoorlatende grond. Maak een gat dat twee keer zo groot is als de kluit en plaats de boom in het gat. Zet een paal naast de stam en bind de boom met boomband vast. Dicht het gat en stamp de grond aan. Geef tenslotte water.
Dit is in het kort uitgelegd wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat de perenboom op de goede manier geplant wordt zodat deze ook veel vruchten gaat produceren. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken en dat wordt in deze blog besproken, inclusief een stappenplan voor het planten.
Lees ook: Hoe Een Perenboom Verplanten En Wanneer!
Inhoudsopgave
Wanneer Perenboom Planten?
Elke boom of plant heeft een voorkeur wanneer deze geplant wil worden, zo ook de perenboom. De beste periode om de perenboom te planten is wanneer de boom in rust is. In deze rustperiode is de boom krachten aan het sparen en zich aan het voorbereiden op het nieuwe seizoen.
De herfst of het (vroege) voorjaar zijn de beste periodes om de perenboom te planten. In de tussenliggende periode is er kans op vorst en dat is niet ideaal voor de perenboom. Als het een milde winter is met weinig tot geen vorst dan kan je ook in de winter de perenboom planten.
Wanneer je tijdens vorst er toch voor kiest om de perenboom te planten dan kan deze schade oplopen waardoor de perenboom niet goed groeit of zelfs afsterft.
De meest ideale periode om de perenboom te planten is in de herfst als de bladeren van de boom af zijn gevallen. De perenboom heeft nu de hele winter de tijd om zichzelf te wortelen en kan zich goed voorbereiden op een nieuwe zomer.
Ben jij op zoek naar een perenboom? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod perenbomen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.
In Welke Grondsoort Moet Je Perenboom Planten?
De perenboom doet het niet heel erg goed op zandgronden. De grond rondom de perenboom moet enigszins vochtig zijn en dat is met zand niet het geval, dit voert het water snel af.
Te veel klei is ook weer niet goed, want dit houdt het vocht vast en van natte voeten houdt de perenboom ook niet. Hierdoor kan de perenboom ziektes oplopen en worden bacteriën gevormd die de knoppen kunnen beschadigen en waardoor er geen peren zullen groeien.
Dus een mix van tuinaarde, klei- en zandgrond is perfect voor de perenboom. Als je grond dit niet is dan zul je deze moeten verbeteren.
Zandgrond zul je moeten mengen met tuinaarde, organisch materiaal en kleigrond.
Kleigrond moet je verbeteren door de toevoeging van zand, kiezelsteentjes, organisch materiaal en tuinaarde.
Wat is de Favoriete Standplaats Van De Perenboom?
De keuze van de standplaats is bepalend voor de groei en bloei van de perenboom. Een zonnige en beschutte standplaats is het beste. Als de perenboom een beetje beschut staat is de boom minder vatbaar voor infectieziekte zoals schimmel.
De hoeveelheid zon heeft ook invloed op het suikergehalte van de perenboom. Hoe meer zonuren, hoe meer suikers er in de vrucht zullen zitten, je kweekt zo lekkere zoete peren.
Je kunt aan de vruchten zien of de boom goed staat. Zijn de vruchten klein, kleiner dan dat je in de winkel ziet dan krijgt de boom te weinig zonlicht. De vruchten smaken ook niet echt zoet. Staat de boom in de zon dan kweekt de boom grote vruchten, vol van smaak.
Als laatste nog even dit, de kruin van de perenboom kan heel groot worden, wel 6 meter in diameter. Hou hier wel rekening mee als je de boom gaat planten. Zorg dat de perenboom genoeg ruimte heeft om de komende jaren te groeien.
Hoe Perenboom Planten?
- Bekijk jouw tuingrond goed. Heb je kleigrond dan moet je die goed bewerken voor een perenboom erin zet. Dit is echt zware, dichte grond. Een perenboom kan niet goed groeien in kleigrond (en veel planten niet). Spit de grond in het najaar om met organisch materiaal, zand en kiezelsteentjes en laat het de winter zo liggen.
Bij zandgrond meng je ook organisch materiaal samen met klei en tuinaarde door het zand heen om goede grond te krijgen.
Wanneer je met de hand gaat spitten, is het handig om goed gereedschap te hebben. Het is al zwaar genoeg! Je kunt hier een aantal steekschoppen bekijken met extra sterke stelen. Dit is nodig voor zware klei en het hefboomeffect. - Zoek een plekje uit voor de perenboom die beschut is en waar heel veel zonlicht is.
- Maak een diep gat dat twee keer zo groot is als de kluit van de perenboom.
- Plaats de perenboom in het gat. Plant de perenboom niet te diep en ook niet te hoog. Hou de diepte aan die de boom gewend is. Kijk hiervoor goed naar de onderkant van de stam, dan zie je het vanzelf.
- Gebruik geen verse potgrond als dit niet nodig is, hierdoor kunnen de wortels lui worden omdat ze veel verse voeding kunnen opnemen dicht bij de stam. De wortels moeten juist op zoek gaan naar voeding en dan doen ze door te groeien. Zo krijgt de perenboom een stevig wortelgestel.
- Zet ook een paal naast de perenboom en bind de boom hieraan vast met boomband. Ondersteuning in de eerste jaren is wel zo fijn voor de perenboom. Als deze later goed geworteld is kan de paal verwijderd worden.
- Geef de boom ruim water en houdt de grond de eerste paar weken vochtig. Bij regenachtig weer kun je dat natuurlijk laten. Dan slaan de wortels goed aan.
Dit is de manier op de perenboom te planten.