Hoe Passiebloem Planten, Wanneer En In Welke Grond?

passiebloem giftig

De passiebloem is een sneller klimmer die prachtige bloemen geeft. De bloemen zijn echt een sieraad om naar te kijken. Vanwege de mooie kleuren en de zoete geur trek de plant ook vele insecten aan. De Passiebloem is een snelle klimmer en heeft dus ondersteuning nodig zodat hij kan klimmen. Maar waar kan je de Passiebloem planten?

Passiebloem planten. Plaats de Passiebloem op een plaats in de volle zon of halfschaduw met veel licht. Tevens moet het een beschutte plaats zijn uit de volle wind. De Passiebloem groeit haast op elke grond als deze maar vochtdoorlatend is. Zorg ook voor een klimrek waar de plant tegenaan kan groeien.

Dit is in het kort uitgelegd waar en hoe je de passiebloem kan planten zodat de plant zich echt op zijn gemak voelt en hierdoor weelderig gaat bloeien. Er komt wel wat meer bij kijken en dat gaan we in deze blog bespreken. Het belangrijkste is wel wanneer je de passiebloem kunt planten.

Ben jij op zoek naar een passiebloem? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Passiebloem Planten Wanneer?

Elke plant, bloem, boom of struik heeft een voorkeur wanneer deze geplant wil worden in de tuin of in de kuip. Zo ook heeft de Passiebloem een voorkeur wanneer je deze kan planten.

De beste tijd voor het planten van de Passiebloem is het voorjaar. De Passiebloem maakt zich klaar om te gaan groeien en bloeien en dat is het moment om de plant in de tuin of de pot te planten.

Plant je de passiebloem in het vroege voorjaar als er nog kan is op nachtvorst, bescherm de wortels dan door om de aarde mulch te plaatsen. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit beschermt de wortels tegen bevriezing.

Plant je de passiebloem in een pot en er is nog kans op nachtvorst, wikkel de pot dan in de bubbeltjesfolie of een ander isolatiemateriaal. Zo kunnen de wortels niet bevriezen.

Passiebloem Planten In De Tuin

Als je de Passiebloem gekocht hebt zit deze (meestal) in een kunststof pot van de kweker en deze moet je verwijderen voordat je de plant in de tuin plaats. Maar wat is de beste plaats en wat is de beste grondsoort voor de passiebloem?

passiebloem planten

Als je de juiste grondsoort hebt en de juiste standplaats dan voelt de Passiebloem zich helemaal thuis en zal deze weelderig bloeien.

Passiebloem Standplaats

De Passiebloem heeft het liefst een standplaats in de halfschaduw die heel licht is. De plant kan wel tegen de volle zon maar een plaats in de halfschaduw heeft de voorkeur. De passiebloem heeft wel veel licht nodig om te bloeien maar staat niet graag de hele dag in de zon. Een paar uurtjes direct zonlicht is voldoende voor de passiebloem.

Ook een beschutte plaats heeft de voorkeur zodat de Passiebloem in de winter beschermd wordt tegen ijzig koude winden. Dus een schutting of de zijkant van een schuur, blokhut of garage zijn prima plaatsen voor de Passiebloem.

Passiebloem Welke Grond

De Passiebloem is niet kieskeurig met de grondsoort en doet het goed in haast elke grondsoort. De Passiebloem heeft voldoende water nodig maar houdt niet van natte voeten. Dit betekent dat de grond goed waterdoorlatend moet zijn.

Twijfel je of jouw grond waterdoorlatend is? Graaf dan een gat op de plaats waar je de passiebloem wilt planten en gooi 2 tot 3 emmer water in het gat. Het water moet in een redelijke tijd door de grond opgenomen zijn.

Is dit niet het geval dan kan je de grond (waarschijnlijk klei) mengen met tuinaarde, zand en kleine steentjes. Maak hiervoor het gat groter en meng alles goed door elkaar totdat er een luchtige bodem ontstaat.

Als de grond niet waterdoorlatend is kan je problemen krijgen in de vorm van wortelrot. Dit is vaak moeilijk te verhelpen en je Passiebloem sterft af.

Passieflora Planten In De Volle Grond

Als je de juiste plaats hebt gekozen en je hebt de juiste grond, dan kan de Passiebloem in de volle grond geplaats worden.

Knijp in de plastic kwekers pot en maak de Passiebloem los van de pot. Haal de plant voorzichtig uit de pot en laat de wortels zitten zoals ze zitten, haal ze niet uit elkaar. Laat ook de stokjes in de kluit zitten, verwijder deze niet.

Plaats de passiebloem in het gat en geef de kluit nu water voordat je het gat dichtmaakt. Vul nu het gat op met de overige tuinaarde en druk het voorzichtig aan. Geef de kluit opnieuw water en maak de grond vlak.

Als je de passiebloem vroeg in het voorjaar plant dan kan je de kluit afdekken met mulch (=organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen). Zo bescherm je de wortels tegen de kou. Dit mulch kan je ook in de herfst op de kluit leggen om de Passiebloem te beschermen in de winter.

mulch
Mulch voor bescherming van de kluit

Haal nu de takken voor een deel voorzichtig los van de bamboe stokjes, en begin ze te leiden langs het klimrek, wat je op de muur hebt geschroefd of tegen de schutting aan hebt gespijkerd.

Passiebloem Planten In Pot

Alles wat bovenstaand omschreven is onder het kopje “Passiebloem Planten In De Tuin” gaat ook op voor de Passiebloem planten in pot.

Vul de grotere pot voor een deel met tuinaarde. Zorg er wel voor dat je een pot met een gat in de bodem hebt zodat het water kan weglopen, anders is de kans op wortelrot heel groot.

Haal de passiebloem uit de plastic kwekers pot en laat de stokken, bogen, piramide of elke andere leivorm waar de plant tegenaan groeit in de kluit zitten. Plaats de kluit in de nieuwe pot en vul deze op met tuinaarde. Geef de Passiebloem voldoende water.

Zet de plant nu op een zonnige plaats en laat de ranken ergens tegenop groeien.

Passieflora Planten Afstand

Als je een hele muur of wand met Passiebloem wilt bekleden dan is het raadzaam om meerdere Passiebloemen naast elkaar te plaatsen. Om een goed gevulde wand met Passiebloem te krijgen plaats je 3 planten per strekkende meter.

Passiebloem Planten En Verzorgen

Eenmaal geplant moet de Passiebloem ook verzorgd worden. Wat heeft de Passiebloem aan zorg nodig?

  • Zet de plant op een zonnige plaatst in de halfschaduw. Een plaats in de volle zon kan ook.
  • Plaats de Passiebloem op een beschutte plaats uit de wind.
  • Zorg dat de grond goed waterdoorlatend is.
  • Geef de Passiebloem regelmatig water. De grond mag vochtig zijn maar niet nat. Geef in de winter minder water.
  • Staat de plant in een pot, verpot de plant dan om de 3 jaar. Doe dit in de herfst.
  • Geef in de bloeiperiode eens in de maand extra voeding, zeker als de plant in een pot staat.
  • Snoei in de lente oude takken, dicht op elkaar zittende takken af met een scherpe snoeischaar.

Zo, nu weet je precies hoe je een Passiebloem kunt planten, in de volle grond of in een pot. Succes ermee!

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen