Olijfboom Winterhard & Hoe Te Overwinteren? (Oleaceae)

Winterharde Mediterrane Planten

De olijfboom is een populaire boom vanwege haar mooie, Mediterrane uiterlijk. Aangezien ze dus uit warmere gebieden komt, betekent dat niet dat ze in Nederland of België niet kan overleven. Dit gaat zelfs prima.

De olijfboom is winterhard tot ongeveer -10 graden, afhankelijk van de standplaats. Bij een extreem koude winter kan het zijn dat de olijfboom alsnog schade oploopt. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om haar te helpen.

Lees hieronder meer over de winterhardheid van de olijfboom, net als wat je kunt doen om deze plant de winter door te helpen.

Olijfboom winterhard overwinteren

Ben jij op zoek naar een olijfboom? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod olijfbomen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Is De Olijfboom Winterhard?

De olijfboom is een meerjarige plant die prima winterhard is. Je hoeft deze plant verder niet te helpen, tenzij het er extreme vrieskou is.

Het grootste risico dat een olijfboom in de winter ervaart is dat ze geen water meer op kan nemen. Planten verliezen hun vocht door de verdamping in de bladeren. Dit is dan ook de reden dat een plant die niet wintergroen is, in de winter minder water nodig heeft.

De olijfboom is echter wintergroen, wat betekent dat die verdamping gewoon door gaat. Om ervoor te zorgen dat de grond niet bevriest, en de olijfboom dus genoeg water binnen krijgt, is goede drainage belangrijk. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door middel van hydrokorrels.

Olijfbomen in een pot verplaats je het liefste naar een plekje onder een overkapping; dan hebben ze wel licht, maar minder last van vorst.

Wil je meer weten over wat je kunt doen om deze plant te helpen? Lees dan vooral verder.

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Hoe Moet De Olijfboom Overwinteren?

Wat zijn de dingen die je kunt doen om je Olijfboom zo goed mogelijk de winter door te helpen? Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen of zelfs moet doen tijdens een koude periode.

 • Haal de olijfboom naar binnen
  Staat de olijfboom in een pot, dan kan je deze in de garage, schuur of serre plaatsen waar het niet vriest.
  Beter is om de olijfboom in de huiskamer te plaatsen. Hier is het de juiste temperatuur voor dit plantje. Behandel haar dan gewoon als huiskamerplant; zet haar op de vensterbank met veel licht. Het kan best zijn dat deze plant in de winter bladeren verliest. Geen paniek, dat komt in de lente weer goed. Ze mag weer naar buiten als het niet meer vriest.  
  Zelfs als de olijfboom normaal gesproken in de volle grond staat kun je overwegen om deze tijdens de winter in een pot te zetten en te verplaatsen. Olijfbomen zijn sterke planten die dat prima aankunnen.
 • Wat je ook kunt overwegen is om stekjes te maken van de olijfboom.
  Deze kan je in de winter binnen kweken en in het voorjaar naar buiten plaatsen.
  Knip in de herfst een paar takjes van de olijfboom af en zet deze in een vaasje met water of met stekpoeder in de potje met aarde. Na verloop van tijd krijgen deze wortels. Als je ze in water stekt en er zijn genoeg wortels dan kan je de stekken verplaatsen naar een potje met aarde.

Wanneer je de Olijfboom niet naar binnen kunt halen is de kans groter dat ze de winter niet overleefd. Om haar toch een kans te geven kun je het onderstaande doen.

 • Water niet te veel
  De Olijfboom heeft in de winter een stuk minder water nodig dan in de zomer. Geef haar dus maar af en toe water en overwater zeker niet. Steek je vinger in de aarde en als de grond nog vochtig is, kun je beter een keer overslaan. Geef pas weer water als de bovenste laag is uitgedroogd.
 • Inpakken
  Heb je binnen geen plaats hebt dan pak je de pot en plant in met noppenfolie en leg op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Je kunt hier ook plantenhoezen voor aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie!
  Verplaats de Olijfboom naar een beschutte plaats in de zon en geef regelmatig een beetje water als het niet vriest.
 • Dek de aarde af met mulch
  Als de olijfboom in de tuin staat dan dek je de aarde rondom de olijfboom af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing. Leg verder takken en ander beschermend materiaal op de plant zelf. Dit brengt echter wel risico met zich mee, want de Olijfboom houdt echt niet van kou. Het kan dus best zijn dat ze ondanks deze moeite niet overleefd.

In onderstaande video wordt een speciale manier besproken om de olijfboom te beschermen tegen vorst.

Het beste is om de olijfboom naar binnen te halen en de plant te behandelen als een kamerplant. Dan zal de plant goed overleven en kan deze in het voorjaar weer naar buiten samen met de stekjes die je gekweekt hebt.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen