Hoe Oleander Overwinteren? – Binnen of Buiten?

Hoe Oleander overwinteren

De Oleander is een wilde struik met mooie gekleurde bloemen. De Oleander is trouwens giftig, alle delen van de plant zijn giftig. Er zijn heel veel verschillende soorten Oleanders en de Oleander is niet echt winterhard. Dit betekent dat je maatregelen moet treffen als het echt koud weer wordt. Hoe kan je een Oleander overwinteren?

De Oleander is niet winterhard. Je moet de plant helpen de winter door te komen. Buiten in de volle grond wikkel je de plant in bubbeltjesfolie of een thermohoes. Een plan in pot zet je op een beschutte plaats onder een afdak of garage waar het minimaal 0-5 graden blijft. De kluit mag niet uitdrogen.

Zoals ik al schreef is de Oleander giftig voor mens en dier. Daar dit gevaarlijk kan zijn als je sappen op je huid krijgt of je kind of huisdier er van gegeten heeft hebben wij een blog geschreven over de giftigheid van de Oleander. Daarin staat beschreven wat je in deze gevallen moet doen.

Hoe Oleander Inpakken Voor De Winter?

De Oleander is een sterke plant. Zeker oudere planten kunnen wel tegen een stootje. Zo is het ook met vorst. De jonge planten zijn gevoeliger voor de vorst dan de oudere planten.

De Oleander kan ongeveer een vorst overleven van -5 graden. Echter zijn hier veel variabelen van op toepassing, bijvoorbeeld hoelang duurt de vorst, staat de plant in de volle wind of beschut. Nu hebben wij in Nederland en België niet meer van die lange en koude vorstperiodes maar de Oleander inpakken voor de winter is zeker een optie.

Lees ook: Hoe Oleander Verzorgen Voor Prachtige Mooie Bloemen?

Je ziet het al, het is opletten wanneer er vorst optreedt. Niet alleen vorst kan een probleem zijn, ook hagel kan de Oleander beschadigen. Inpakken voor de winter kan zeker helpen je Oleander te laten overleven of in ieder geval er voor te zorgen dat de plant niet beschadigd.

Er zijn twee optie, namelijk:

  1. Olenader overwinteren buiten
  2. Olenader overwinteren binnen

Voor buiten maken we nog het onderscheid of de plant in de volle grond staat of in pot. Hieronder worden de mogelijkheden besproken.

Ben jij op zoek naar een hibiscus? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod hibiscussen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

1. Hoe Oleander Overwinteren Buiten?

Als eerste het overwinteren van de plant buiten. Zeker als de plant in de volle grond staat is dit de enige optie. Wanneer de plant in een pot staat kan je natuurlijk kiezen, binnen of buiten.

Buiten overwinteren zal de Oleander alle weersomstandigheden meemaken. Nu zijn er niet meer van die extreem koude winters, maar toch! Beschermen kan geen kwaad. Hoe doe je dat?

Oleander overwinteren

1.1 Oleander Overwinteren In Pot

Wanneer de Oleander in een pot staat kan je de volgende opties overwegen:

  • Verplaats de pot naar een beschutten plek in de tuin waar de Oleander weinig wind kan pakken en beschermt is tegen regen, hagel en sneeuw.
  • Laat de kluit niet uitdrogen maar mag ook niet nat zijn.
  • Geef de plant in de winterperiode geen meststoffen.
  • Wikkel de plant in met bijvoorbeeld bubbeltjes folie of koop een speciale plantenhoes.
  • Wordt het strenge vorst, plaats dan de Oleander is een verwarmde of geïsoleerde schuur of garage. Een kas kan natuurlijk ook.

Een Olenader kan best wel tegen vorst en zal in het voorjaar wel weer gaan groeien. Echter is de plant ziek of heb je een jonge Oleander en is het een winter geweest met vorst dan zal de plant wel groeien maar minder bloeien. De zomerperiode gebruikt de plant dan om weer op krachten te komen en zal dan minder of niet bloeien.

Wees dus gerust, de plant is aan het aanstreken en doet zijn best om weer krachtig te worden.

1.2 Oleander Overwinteren In Volle Grond

In de volle grond wordt het lastig om de plant in de kas of garage te plaatsen. Alle zorg zal dus in de tuin moeten plaatsvinden.

  • Als er strenge vorst opkomst is wikkel de plant in bubbelfolie of koop een thermohoes.
  • Leg stro rondom de wortels, dit werk isolerend.

Beschermhoezen zijn praktisch en leverbaar in diverse maten. Kijk eens bij Bol.com, die heeft een uitgebreide collectie plantenhoezen, van groot tot klein, met en zonder rits. Afijn heef veel soorten dus! Thermohoezen zijn water-, licht- en luchtdoorlatend. Dit is beter dan bubbeltjesfolie welke niet lucht- en waterdoorlatend is.

Bekijk ook onderstaande video hoe je planten kunt helpen om buiten te overwinteren met een paar praktische tips.

2. Hoe Oleander Overwinteren Binnen?

Wanneer je de Oleander binnen laat overwinteren is één ding belangrijk, licht. De plant heeft wel licht nodig, dus een donkere schuur of garage is geen goede optie. De Oleander zal wel overleven maar heeft in de zomer al zijn energie nodig om aan te sterken en zal waarschijnlijk geen bloem geven. Een paar tips als je de Olenader binnen laat overwinteren:

  • Oude en sterke Oleanders kunnen een temperatuur verdragen van rond de ‘nul’ graden Celsius. Jonge planten kunnen hooguit een temperatuur verdragen van 5 graden Celsius.
  • Zoals gezegd, de plant heeft licht nodig.
  • De kluit mag niet uitdrogen maar mag ook niet te nat zijn.
  • Af en toe sproeien zal de plant goed doen.
  • Geef geen plantenvoeding tijdens de rust periode.
  • Lucht de ruimte waar de Oleander staat regelmatig.

Zodra de temperatuur beter wordt kan de Oleander weer buiten geplaats worden. Buiten is altijd goed voor een buitenplant.

Met deze tips en handleiding ben ik er (haast) zeker van dat de plant prima de winter door zal komen. Succes en geniet volgende zomer met volle teug van de Oleander.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen