Is De Oleander Giftig Voor Mensen En/Of Huisdieren?

Oleander

Is de Oleander giftig voor mensen, kinderen of huisdieren? Het is een vraag die je natuurlijk graag beantwoord wilt hebben op het moment dat je van plan bent zo’n plant in je tuin neer te zetten. Hieronder geven we je eerst een snel antwoord. Daarna kijken we tot in detail naar de potentiële giftigheid van deze plant:

Ja, de Oleander is erg giftig voor zowel volwassenen, kinderen als dieren. Problemen ontstaan wanneer delen van de plant in het verteringssysteem (mond, slokdarm of maag) terechtkomen. Alle delen van de Oleander zijn giftig en bij inname moet direct worden gehandeld! Bel een (dieren)arts!

Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan, voor Nederland contact op met uw huisarts of in ernstige gevallen 112. In België bel je het Antigifcentrum: 070 245 245.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Hieronder duiken we dieper in op de giftigheid van de Oleander, welke symptomen dit veroorzaakt en wat je het beste kunt doen bij vergiftiging. Lees snel verder!

Lees ook: Hoe Oleander Verzorgen Voor Prachtige Mooie Bloemen?

Hoe Komt Het Dat De Oleander Giftig Is?

Oleander heeft niet één, maar meerdere soorten gifstoffen in zich zitten. Voorbeelden hiervan zijn digitoxigenine, oleandrin, glycoside en saponins. Dit zorgt ervoor dat de plant extreem giftig is voor zowel volwassenen als kinderen en huisdieren. Voor grotere dieren, zoals paarden en koeien geldt hetzelfde, zij kunnen overlijden op het moment dat deze plant in het verteringsstelsel terechtkomt.

Is de oleander giftig
Witte Oleander (er zijn er ook met andere kleuren)

Als Oleander vergiftiging voorkomt, dan zullen de symptomen ongeveer 30 minuten tot een paar uur later optreden. Het is dus belangrijk zo snel en zo direct mogelijk actie te nemen.

Ben jij op zoek naar een hibiscus? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod hibiscussen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Is De Oleander Giftig, Wanneer Deze Wordt Aangeraakt?

Het enige fijne aan deze plant is dat de Oleander niet giftig is als deze wordt aangeraakt. De plant is alleen extreem giftig op het moment dat er delen van de plant in het verteringsstelsel terechtkomen. Mocht een kind of een huisdier dus een stukje Oleander hebben gegeten dan is dat direct een noodgeval.

Daarnaast geldt ook dat als een kind of huisdier op een stuk Oleander heeft gekauwd, dit ook extreem giftig is. Mocht er dus niets zijn doorgeslikt, maar er is wel op delen van de Oleander gekauwd, dan is er geheid gif in het bloed aanwezig. Reden tot actie!

Lees ook: Hoe Oleander Stekken? In Water Of In De Grond?

Welke Delen Van De Oleander Zijn Het Meest Giftig?

Mocht je jezelf afvragen welke delen van de plant giftig zijn, dan is het goed om te weten dat alle delen van de Oleander erg giftig zijn. Zowel de bladeren, de bloemen, de takken, zitten vol met de verschillende gif soorten. Reden tot actie!

Deze plant is zelfs zo giftig dat zelfs het drinken van het water waarin de plant heeft gestaan een hele hevige reactie teweeg kan brengen.

Wat Zijn Symptomen Van Oleander Vergiftiging?

Een vergiftiging van de Oleander kan verschillende ernstige symptomen veroorzaken, op het gebied van hart- en bloedvaten, zintuigen, maag- en darmkanaal, huid en het zenuwstelsel.

De symptomen die te zien zijn, voor een leek, zal ik hieronder in een lijst weergeven.

Let erop dat wanneer deze symptomen te zien zijn, je direct een arts moet bellen. Wacht niet!

  • Zwakheid
  • Wazig zicht
  • Diarree, buikpijn
  • Misselijkheid, overgeven
  • Verwarring, duizeligheid, slaperigheid
  • Hoofdpijn, loomheid
  • Blaren en uitslag op de huid.

Er zijn meerdere symptomen, maar die kun je niet zien als leek, en daar heb je, over het algemeen, dus niet zo veel aan. Je kunt namelijk niet zien dat de hartslag van slag is. Deze symptomen staan hier dan ook niet bij.

Is Er Iemand Vergiftigd?

Wanneer je zeker weet dat een mens of dier Oleander vergiftiging heeft, dan moet je direct handelen en 112 of de dierenarts bellen. Symptomen treden vaak al binnen een uur op.

Als een kind of huisdier de plant heeft gegeten, dan is het niet verstandig om deze te laten overgeven. Oleander irriteert de maag, de slokdarm en de mond namelijk, door het gif wat erin zit. Dit zal je dus echt aan de artsen over moeten laten.

Hoe Voorkom Je Oleander Vergiftiging?

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt, kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom de eerder genoemde lijst met giftige planten en haal deze niet naar ‘binnen’.

Is de oleander giftig

Heb je de Oleander al in huis? Dan kun je het volgende doen om jouw huisdieren te beschermen:

  • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur, die Oleander. Verder betekent ergens hoge plek niet per se veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen. Daarnaast kan stuifmeel, dat per ongeluk op de vacht of poten terecht is gekomen, opgelikt worden en ook problemen veroorzaken.
  • Dieren of kinderen die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren, sprieten en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen, wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen