Is De Oleander Giftig Voor Huisdieren Of Kinderen?


Oleander stekken
Deel deze blog via:

Is de Oleander giftig voor mensen, kinderen of huisdieren? Het is een vraag die je natuurlijk graag beantwoord wilt hebben op het moment dat je van plan bent zo’n plant in je tuin neer te zetten. Hieronder geven we je eerst een snel antwoord. Daarna kijken we tot in detail naar de potentiële giftigheid van deze plant:

Ja, de Oleander is giftig voor zowel volwassenen, kinderen als dieren. Problemen ontstaan als delen van de plant in het verteringssysteem (mond, slokdarm of maag) terechtkomen. Alle delen van de Oleander zijn giftig en hebben dodelijke oorzaken tot gevolg.

Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan, voor Nederland contact op met uw huisarts. Uw arts kan het Nationale Vergiftigingen Informatie Centrum dag en nacht bereiken met vragen over de vergiftiging. Of het Antigifcentrum in België via: 070 245 245 of www.antigifcentrum.be.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Hieronder duiken we dieper in op de giftigheid van de Oleander, wat voor symptomen dit veroorzaakt en wat je het beste kunt doen bij vergiftiging. Lees snel verder!

Hoe Komt Het Dat De Oleander Giftig Is?

Oleander’s hebben niet een maar meerdere soorten gifstoffen in zich zitten. Voorbeelden hiervan zijn digitoxigenine, neriin, oleandrin, oleondroside, glycosides, nerioside en saponins. Dit zorgt ervoor dat de plant extreem giftig is voor zowel volwassenen als kinderen en huisdieren. Voor grotere dieren zoals paarden en koeien geldt hetzelfde, ook zij kunnen snel overlijden op het moment dat deze plant in het verteringsstelsel terechtkomt.

Is de oleander giftig

Als Oleander vergiftiging voorkomt dan zullen de symptomen ongeveer 30 minuten tot een paar uur later optreden. Het is dus belangrijk zo snel mogelijk actie te ondernemen. Daar kijken we zo even naar.

Is De Oleander Giftig Als Deze Wordt Aangeraakt?

Het enige fijne aan deze plant is dat de Oleander niet giftig is als deze wordt aangeraakt. De plant is alleen extreem giftig op het moment dat er delen van de de plant in het verteringsstelsel terechtkomen. Mocht een kind of een huisdier dus een stukje Oleander hebben gegeten dan is dat direct een noodgeval.

Daarnaast geldt ook dat als een kind of huisdier op een stuk Oleander heeft gekauwd dit ook extreem giftig is. Mocht er dus niets zijn doorgeslikt maar er is wel op delen van de Oleander gekauwd dan is er geheid gif in het bloed aanwezig.

Lees ook: Is De Lepelplant Giftig?

Welke Delen Van De Oleander Zijn Het Meest Giftig?

Mocht je jezelf afvragen welke delen van de plant giftig zijn dan is het goed om te weten dat alle delen van de Oleander in staat zijn om ernstige ziekte of de dood te veroorzaken. Zowel de bladeren, de bloemen, de takken of de stam zit vol met de verschillende gif soorten.

Deze plant is zelfs zo giftig dat zelfs het drinken van de het water waarin de plant heeft gestaan een hele hevige reactie teweeg kan brengen.

Wat Zijn Symptomen Van Oleander Vergiftiging?

Een vergiftiging met het gif van de Oleander kan verschillende ernstige symptomen veroorzaken. Hieronder een lijst met wat de verschillende gifstoffen van de Oleander met een volwassenen, een kind of een huisdier kunnen doen.

Hart & bloedvaten

 • Onregelmatige of trage hartslag
 • Lage bloeddruk
 • Zwakheid

Ogen, oren, neus, mond, keel

 • Wazig zicht
 • Visuele effecten

Maag en darmkanaal

 • Diarree
 • Verlies van eetlust
 • Misselijkheid en overgeven
 • Buikpijn

Zenuwstelsel

 • Verwarring
 • Dood
 • Depressie
 • desoriëntatie
 • Duizeligheid
 • Slaperigheid
 • flauwte
 • Hoofdpijn
 • loomheid

Huid

 • Blaren
 • Uitslag

Wat Te Doen Als Oleander Vergiftiging Voorkomt?

Als Oleander vergiftiging voorkomt dan is dat voor volwassenen en kinderen direct een geval van het noodnummer 112 bellen. Symptomen treden vaak al binnen een uur op en het gaat hier letterlijk om een kwestie van leven of dood.

Als een kind of huisdier de plant heeft gegeten dan is het niet verstandig om deze te laten overgeven. Oleander irriteert de maag, de slokdarm en de mond namelijk ontzettend door het gif wat erin zit. Dit zal je dus echt aan de artsen over moeten laten.

Spoel in dit geval alleen de mond van het kind of het huisdier en wacht op de ambulance.

Hoe Voorkom Je Oleander Vergiftiging?

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom de eerder genoemde lijst met giftige planten en haal deze niet naar binnen.

Is de oleander giftig

Heb je de Oleander al in huis? Dan kun je het volgende doen om jouw huisdieren te beschermen:

 • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die Oleander. Verder betekent ergens hoge plek niet per sé veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen. Daarnaast kan stuifmeel, dat per ongeluk op de vacht of poten terecht is gekomen, opgelikt worden en problemen veroorzaken.
 • Dieren of kinderen die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden.

Wat Zijn De Verwachtingen Bij Vergiftiging?

Hoe goed de overlevingskansen zijn hangt af van hoeveel gif er daadwerkelijk is ingeslikt en hoe snel er hulp bij is komen kijken. Als de hoeveelheid gif niet extreem is en als er snel medische hulp bij is gekomen dan zijn de overlevingskansen goed. Wel zullen de symptomen nog zo’n 1-3 dagen aanhouden en zal de persoon waarschijnlijk in het ziekenhuis moeten blijven.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen