Hoe Oleander Verzorgen Voor Prachtige Mooie Bloemen?

oleander verzorgen

De Oleander is een plant die heel veel voorkomt rond het Middellandse Zeegebied zoals in Spanje. Echter, in ons klimaat doet de oleander het ook prima. In de winter heeft de plant wel bescherming nodig om vorstschade te voorkomen.

De oleander is een relatief makkelijke plant die weinig verzorging nodig heeft. Zet de plant op de juiste plaats, in de juiste grond in een pot en je hebt er haast geen omkijken naar. Onderstaand de basis van de oleander verzorging.

StandplaatsIn de volle zon en het liefst met een hoge luchtvochtigheid.
Het liefst in een pot, zodat de oleander in de winter binnen geplaatst kan worden.
GrondsoortElke grondsoort is prima voor de oleander ook gewone potgrond. Voorkeur heeft de oleander voor leemachtige grond. De grond moet waterdoorlatend zijn.
Water gevenIn pot: de grond mag vochtig zijn, dus in de zomer elke dag water geven.
In volle grond: water geven op warme dagen.
BemestenIn pot: in het voorjaar beginnen met koemest of kuipplanten voeding. Daarna elke 4 weken bijmesten.
In volle grond: zelfde instructies als in pot.
SnoeienOude kruisende takken snoeien. Verder heeft de oleander geen snoeibeurt nodig. In het voorjaar kan je de plant nog even licht uitdunnen, verder niets doen.
Verplaatsen/
Verpotten
Verpotten doe je in april, voordat de plant begint te groeien en bloeien. Staat de plant in de tuin, dan in oktober of april, maar alleen als het echt moet!
VatbaarheidBladvergeling na de bloei. De plant heeft weinig last van ziekte, af en toe van dopluis.
WinterhardJa, maar beperkt.
GroenblijvendJa.

Dit zijn de basis zaken die je helpen jouw oleander goed te verzorgen. Onderstaand worden alle items in de tabel verder toegelicht, dus lees snel verder!

Ben jij op zoek naar een hibiscus? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod hibiscussen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Standplaats

De oleander is een plant die het best te houden is als kuipplant op het terras in de volle zon. De zon doet de plant goed waardoor deze volop bloemen zal geven in de zomer.

Een hoge luchtvochtigheid vindt de plant ook prettig. Dus het je een water element in de tuin zoals een vijver, plaats de pot van de oleander dan bij de vijver. Heb je dit niet in de tuin of op je balkon dan kan je de oleander regelmatig besproeien.

In de winter, als de pot waarschijnlijk binnen staat plaats de plant op een licht plaats.

Bodemsoort

Wat betreft de grondsoort doet de oleander niet moeilijk. In het Middellandse Zeegebied staat de oleander in harde leem/kleiachtige grond en de oleander bloeit daar volop.

Als je plant plant als kuipplant hebt dan is gewone potgrond ook prima. Zorg er wel voor dat er een gat in de bodem van de pot zit om overtollig water af te voeren.

Lees ook: Is De Oleander Giftig Voor Mensen En/Of Huisdieren?

Watergeven

De oleander is een echte wateraanbidder die dus heel veel water nodig heeft. Als je de plant in pot hebt staan, buiten in de tuin of het terras, dan kan je de plant in hoog zomer elke dag water geven.

Als de plant in de tuin, in de volle grond staat dan kan je de oleander op warme dagen besproeien, net zoals je dat met de andere planten in de tuin doet.

In de winter, als je plant waarschijnlijk binnen staat, is 1 keer in de week voldoende. De grond mag niet uitdrogen en ook weer niet te nat zijn.

Bemesten

In het voorjaar als de oleander weer naar buiten gebracht wordt of uitgepakt van zijn winterbescherming geef je de oleander koemest. Hierdoor heeft oleander extra voeding die de plant goed kan gebruiken na de winter.

Daarna elke 4 weken voeding geven, dit mag ook gewone plantenvoeding zijn van bijvoorbeeld Pokon biologische voeding, welke verkrijgbaar is in de webshop van bol.com. Ook deze voeding is prima voor de oleander.

Snoeien

De oleander heeft niet veel snoei nodig. Vaak wordt gedacht dat als de stengels aan de onderzijde blad verliezen deze wel afgeknipt mogen worden. Dit is niet aan te raden want er zit meestal nog een bloemknop aan.

Dode of zieken takken kan je natuurlijk wel snoeien en takken die kruisen of de plant uit model halen mag je ook snoeien.

Als je dan al snoeit, doe dit dan in het voorjaar en blijf de rest van het zomerseizoen van de plant af en laat deze rustig bloeien.

Lees ook: Hoe Oleander Stekken? In Water Of In De Grond?

Verplaatsen/Verpotten

Ik ga ervan uit dat de plant in een pot staat, want dit is het beste voor de oleander. Je kunt jonge planten verpotten als je maar zo min mogelijk aan de wortels komt. Neem een pot die zeker 25% groter is dan de pot waar de oleander nu in staat.

Je kunt de pot vullen met gewone potgrond of speciale kuipplanten grond. Neem ook een pot met een gat in de bodem, zodat het overtollige water weg kan lopen.

Heb je een volwassen, grote plant, dan kan je wortelsnoei toepassen als de plant weer naar buiten gaat. Snoei de wortels een stuk terug en plaats de plant weer terug in de pot. Zo kan de oleander weer nieuwe wortels aanmaken en groeien.

Vatbaarheid

De oleander is een hele sterke plant en eigenlijk niet vatbaar voor ziektes. Als de plant binnen staat tijdens de winterperiode dan kan nog wel eens dopluis of wolluis optreden. Hier zijn in het tuincentrum middeltjes te koop en dit is makkelijk te bestrijden.

Winterhard/Wintergroen

Lees ook: Hoe Oleander Overwinteren? – Binnen of Buiten?

De oleander is beperkt winterhard, maar wel groenblijvend. In de winter wordt de oleander vaak binnen geplaatst. Staat de oleander in de volle grond, dan zal je de wortels moeten bedekken met mulch en de plant zelf moet je inpakken in een plantenhoes om zo vorstschade te beperken.

oleander verzorgen mulch
mulch

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen