Hoe Oleander Stekken? In Water Of In De Grond?

hoge potplanten buiten

De Oleander is een prachtige struik/boom die volop kan bloeien. De bladeren groeien in kransvorm rond de tak. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende bloemkleuren van roze en rood naar geel en wit. Verschillende Oleanders met verschillende kleuren naast elkaar zijn een blikvanger in elke tuin. Maar hoe kan je een Oleander Stekken?

Oleander Stekken. Stekken doe je in juni/juli. Knip van een tak een stek met drie bladparen en knip dan het onderste bladpaar af. Plaats de stek nu in een vaasje met water of in de in een pot met een mengsel van zand en potgrond. Als er genoeg wortels aan de stek zitten kan de stekken planten.

De plant is niet alleen mooi om te zien en een aanwinst voor de tuin, maar een Oleander is ook erg giftig. Het sap kan bijvoorbeeld voor huidirritatie zorgen. Lees er alles over in onze blog ‘Is de Oleander Giftig?’. Het geeft antwoord en advies op heel veel vragen. Dus, voordat je gaat stekken zorg in ieder geval voor dat je handschoenen draagt.

Lees ook: Hoe Oleander Verzorgen Voor Prachtige Mooie Bloemen?

Wanneer Oleander Stekken

Voor het stekken van elke plant is de periode van stekken altijd heel belangrijk. Als je het in de juiste periode doet, heeft de moederplant er weinig last van, ze kan snel herstellen. Daarnaast heeft de stek de meeste kans om te overleven.

Voor de Oleander is de beste tijd om te stekken de maand juni of juli. De plant is dan op zijn sterkst en heeft er weinig last van als er een paar takken worden afgeknipt. Daarnaast zijn de takken die je als stek gaat gebruiken sterk en groot genoeg om te overleven.

Omdat je in de zomermaanden stekt hebben de stekken een overlevingsdrang en zullen ze snel wortels aanmaken. Je kunt de Oleander stekken op water of in de grond. We bespreken beide methoden hieronder.

We raden je aan Pokon stekpoeder te gebruiken, welke te verkrijgen is bij Bol.com. Stekpoeder stimuleert de groei van wortels en geeft bescherming tegen schimmels en ziektes.

Oleander Stekken

Voordat we de stekken ook maar in water of in de grond zetten moeten we eerst de stekken selecteren en afknippen. Belangrijk is om een scherp mes of schaar te gebruiken. En om geen sappen op je huid te krijgen daar je handschoenen, toch?

Zoek een sterke gezonde tak met meerdere (een stuk of drie) bladparen en de tak mag geen bloemknoppen hebben. Knip nu net onder een bladpaar de tak af en verwijder gelijk het onderste bladpaar. Knip deze af.

oleander stekken
Genoeg takken voor een stek!

Knip meerdere stekken af zoals zojuist omschreven is. Zo heb kan je meerdere stekken maken, want er bestaat altijd een risico dat de stek niet aanslaat en dood gaat. Met meerdere stekken verklein je de kans op mislukken.

Nu kunnen we de stekken op water plaatsen of in de grond. Mijn voorkeur gaat uit naar het plaatsen op water, want zo kan ik goed de wortelgroei zien en op een goed moment de stekken planten.

Oleander Stekken Op Water

Het enige wat je nodig hebt voor de Oleander stekken op water is een flesje gevuld met water. Ik neem altijd een flesje van een stekstations want zo kunnen de bladeren niet in contact komen met het water en niet gaan rotten.

Plaats de afgeknipte stek nu in het vaasje met water. Vervang elke week het water zodat de stek nieuwe voeding krijgt. Als je buiten een regenton hebt staan gebruik dan regenwater, hier zitten meer voedingsstoffen in.

Als de wortels lang en groot genoeg zijn kan je de stekken planten in een pot of in de volle grond. Wanneer je dit doet, is een beetje op gevoel, de wortels moeten naar jouw inzicht groot genoeg zijn.

Decoratieve stekstations zijn helemaal ‘in’. Zo kun je op een leuke manier veel stekjes maken en er enorm van genieten. Wat zijn stekstations?, kun je bij Bol.com in allerlei soorten en maten vinden.

Oleander Stekken In De Grond

De ander mogelijkheid van stekken is om de stekken van de Oleander gelijk in een potje te plaatsen. Plaats 1 stek in 1 potje. Heb je meerdere stekken zorg er voor dat je dan ook meerdere potjes hebt.

Vul de pot met een 1 deel potgrond en een 2 delen zand en meng dit goed met elkaar. Druk de grond aan en maak met bijvoorbeeld een schroevendraaier een gat en plaats hierin de stek en druk de grond zachtjes aan.

Geef de stek wat water en plaats de stek op een warme en lichte plaats. Oleanders hebben behoefte aan vochtige grond. De grond in de pot mag vochtig zijn maar niet nat. Laat de aarde zeker niet uitdrogen, want dat is niet goed voor de stek.

Als de stek het na een paar weken overleeft, heeft kan je de stek planten in je tuin.

Oleander Stekken Planten

Wanneer je stekken voldoende wortels hebben kunnen we de Oleander stekken planten. Dat kan zijn in een (grotere) pot of gelijk in de volle grond.

Plaats de Oleander stekken in klei houdende grond vermengt met potgrond en zand. Dit is goede grond voor de Oleander. Voor een pot kan je hetzelfde grondmengsel gebruiken. Plaats de stekken in een ruime pot, want daar houden de wortels van de Oleander van.

De Oleander is winterhard bij lichte vorst. Hij blijft ook in de winter groen. Als de planten in pot staan kan je deze in de winter beschermen door ze in de schuur of garage te plaatsen. Of in een beschut hoekje in je tuin of op het terras. Als er nachtvorst is kan je de Oleander beschermen door deze in noppenfolie te wikkelen.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Ook interessant om te lezen!