12 × Oersterke Bodembedekkers tegen Onkruid!

Oersterke borderplanten

Bodembedekkers maken een tuin compleet. Vaak wordt er eerst aandacht gegeven aan de grotere planten, maar als deze eenmaal in de tuin staan dan is het tijd voor bodembedekkers. Nu zijn er vele soorten bodembedekkers van bladverliezend tot winterhard en met een standplaats in de volle zon of juist in de schaduw.

Hier bespreken we 12 oersterke bodembedekkers voor de border of voor in de tuin. Dit zijn sterke bodembedekkers die het onkruid heel moeilijk maken. Onkruid heeft namelijk geen kans tegen deze oersterke bodembedekkers. Dit scheelt extra werk in de tuin en het maak je border ook nog een mooi.

Ben jij op zoek naar bodembedekkers? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod borderplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

1. Kruiptijm

oersterke borderplanten

Tijm is een bodembedekker, die dicht van structuur is. Onkruid heeft hierdoor veel moeite om te groeien. De tijm laat namelijk zo min mogelijk licht door en onkruid heeft echt licht nodig om te groeien. De leuke bloemetjes zijn een cadeautje. Daarbij kun je kruiptijm bij het aanraken heerlijk ruiken. Het is dan ook een kruid wat je heerlijk kunt gebruiken in de soep en bij vele andere gerechten.

Tijm is winterhard tot ongeveer min 5 graden. Wordt het kouder dan zou je het kunnen afdekken met jute zakken bijvoorbeeld, die je vast kunt zetten met haringen.

2. Kruipend Zenegroen

Oersterke borderplanten

Deze donkergroene Kruipend zenegroen, is een plant die alle onkruid buiten de deur houdt. Het heeft een dichte groei en zo kan onkruid niet groeien waar zenegroen groeit. Het moet gezegd worden dat Zenegroen zelf ook wat weg heeft van onkruid, maar is wel heel mooi met zijn paarse of violette bloemetjes die in mei tot juni bloeien.

Zenegroen kan in de schaduw, maar ook op een zonnige plek staan. Daar is de plant absoluut niet moeilijk in. Het is een winterharde en wintergroene plant, die, eenmaal in de tuin, er vrolijk blijft staan. Je kunt de plant wel goed verwijderen wanneer het te veel wordt

3. Engels Gras

Oersterke borderplanten

Engels gras is ook een dichte grassoort, waardoor het ook goed is om onkruid tegen te gaan. Het wordt op den duur een bolletje, die de hoogte in groeit. Dat is prima, maar wil je dit niet dan kun je het Engels gras ‘gewoon’ opnieuw planten.

Er komen leuke bloemetjes aan in mei en deze bloeien tot augustus. Het voordeel van dit gras is dat het op elke plaats wel groeit. In de zon of in de schaduw. Daarbij is het een winterhard plantje dat ook nog eens groen blijft. Altijd leuk wat groens in de tuin tijdens de winterperiode!

Lees ook: 15 × Bodembedekkers Winterhard En Soms Groenblijvend!

4. Maagdenpalm

Deze plant wordt ongeveer 10 tot 20 centimeter hoog waardoor er weinig kans bestaat dat er onkruid groeit. Het geeft liefelijke paarse bloemetjes die bloeien in april tot augustus. De uitlopers van de maagdenpalm kunnen wat opdringerig zijn. Deze zetten zich ook vast in de grond waardoor je echt een overwoekerend geheel kunt ervaren. Snoei dus voor de bloei goed de uitlopers terug en je kunt echt genieten van deze winterharde Maagdenpalm.

5. Klokjesbloem

De Klokjesbloem wordt ongeveer 70 centimeter hoog en bedekt de hele bodem waardoor onkruid geen kans krijgt te groeien. En dat heeft zo zijn voordelen. Deze oersterke plant kan tegen temperaturen van min 35 graden en is dus echt winterhard. Het behoud ook zijn bladeren tijdens de winter waardoor het lekker groen blijft in de tuin.

Deze plant kan in de zon of in halfschaduw staan zolang de bodem goed water doorlaatbaar is. Natte voeten vindt deze plant niet leuk. De wortels kunnen daardoor gaan rotten.

Lees ook: 15 × Bodembedekker Voor In De Schaduw, Prachtige Soorten

6. Kardinaalsmuts

oersterke borderplanten

De Kardinaalsmuts kan heel goed in de zon staan, net als in de halfschaduw. Het kan een echte bodembedekker zijn, die dan ook kruipend zijn weg zal gaan door de tuin. De kruipende Kardinaalsmuts wordt ongeveer 80 centimeter. Daardoor zal er geen onkruid groeien op de plaats waar deze plant kruipt. In de winter worden de bladeren mooi rood waardoor er toch nog wat kleur in de tuin tevoorschijn komt. Deze plant is winterhard tot ongeveer min twintig graden. Dus een echte blijver, na een strenge vorst!

7. Dwergmispel

laagblijvende struiken

Deze oersterke dwergmispel is een echte bodembedekker en wordt niet hoger dan 40 centimeter. Deze plant geeft in de bloeiperioden mooie witte bloemen die in het najaar overgaan in mooie rode bessen. De plant staat graag in de volle zon of halfschaduw.

De plant is licht giftig, dus kijk uit met kleine kinderen die de neiging hebben om van alles in hun mond te steken, de bessen zie er namelijk uitnodigend uit.

De dwergmispel is winterhard, maar niet wintergroen en verliest dus zijn bladeren. Gelukkig blijven de rode bessen lang aan de plant zitten dus je hebt nog kleur in de tuin van de dwerg mispel.  

8. Hedera

hedera

Bij de hedera denk je aan een klimplant, maar als je deze plant niets geeft om tegenaan te klimmen wordt het vanzelf een bodembedekker. De hedera kan tegen de volle zon maar doet het ook goed in de halfschaduw.

Het voordeel van de hedera is dat deze winterhard en wintergroen is. In de winter blijft de bodem dus bedekt met hedera, waardoor onkruid echt geen kans krijg om te ontkiemen.

Mocht de hedera toch een stam of een schutting vinden om tegenaan te groeien dan zal de hedera deze kans zeker grijpen.

Lees ook: 15 × Langbloeiende Vaste Planten, In Alle Kleuren!

9. Gele Muurpeper – Sedum

oersterke bodembedekkers

De gele muurpeper is een Sedum en een echt laagblijvende bodembedekker. Het plantje wordt niet hoger dan een centimeter of 5. Ook al blijf de plant laag, je ziet deze plant niet over het hoofd als deze in de tuin staat. De kleien gele bloempjes zijn een echte blikvanger.

Het plantje blijft de hele winter groen en winterhard is hij zeker tot min 20 graden onder nul. Hij staat graag in de zon, lekker warm, en in een grond die niet al te arm is. Dan groeit hij het beste. Bloeien doet dit plantje in juli en augustus.

10. Laagblijvende Siergrassen

laagblijvende siergrassen winterhard

Er zijn vele soorten siergrassen van hoog tot laag. De laagblijvende siergrassen zijn oersterke bodembedekkers. Het gras is sterk genoeg om onkruid uit de tuin te weren.

Grassen zijn een leuke afwisseling van planten, de sprieten steken mooi af tegen de bladeren van de andere bodembedekkers.

Niet alle siergrassen zijn winterhard en groenblijvend. Hier moet je wel even opletten als je een siergras koopt in jouw tuincentrum. Let dan ook gelijk of het siergras woekert of dan het een bolletje gras blijft. Ook hier zit namelijk verschil in.

Lees ook: 15 Winterharde Planten Voor De Border, Hoge En Lage!

11. Schuimbloem (Tiarella cordifolia)

Deze bodembedekker voor de schaduw moet je zeker in de tuin hebben. Hij geeft namelijk witte puntige bloemen (eindelijk een keer geen paarse bloemen!). De bloeiperiode is van april tot en met mei.

Hoog wordt deze bodembedekker niet, namelijk een centimeter of 20. De plant is blijvend groen en winterhard. Dus in de winter heb je er ook nog plezier van. Het liefst staat deze plant in de volle zon of halfschaduw.

12. Salie

salie winterhard

Velen van ons kennen Salie als kruid voor in de thee of het eten, maar deze plant is ook mooi voor in de tuin. De Salie is enigszins winterhard. Ze komt immers oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Zuid-Amerika waar het echt een stukje warmer is dan de Nederlandse en Belgische winters.

Er zijn echt heel veel verschillende soorten salie, wel 900 die we hier niet allemaal behandelen.

Plant een salie in kalkrijke en goed doorlaatbare grond. De standplaats van salie is op een zonnige plek, maar doet het ook goed in de halfschaduw.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen