15 x Bodembedekker Voor In De Schaduw, Prachtige Soorten

bodembedekker schaduw

Een tuin is echt mooi af met bodembedekkers. Bodembedekkers zijn meestal de laatste planten die in een tuin geplant worden. Als alles klaar is en er zijn op de grond plekken over, dan is dat de plaats waar de bodembedekker komt. Helaas is de plaats waar de bodembedekker komt te staan niet zonnig, het zijn vaak beschutte plaatsen in de schaduw.

Er zijn echter vele bodembedekkers (of kruipplanten) die heel goed in de schaduw groeien. Niet elke plant heeft heel veel zonlicht nodig. En bodembedekkers leven op de grond en dus altijd in de schaduw van andere planten dus ze zijn schaduwrijke plaatsen gewend. Wij hebben een tot 16 van bodembedekkers samengesteld die in de schaduw prima groeien. Van kleurrijk tot helder groen. Kies je favoriet en maak je tuin nog mooier.

Op de site van klusplanet.nl staan verschillend voorbeelden van een verhoogde border die je zelf kunt maken. Van goedkope materialen en hergebruik van materialen, wel zo praktisch!

1. Epimedium Versicolor – Elfenbloem

Bodembedekker Schaduw

Als eerste in de lijst van bodembedekkers schaduw de Epimedium Versicolor die wij ook wel de Elfenbloem noemen. Deze mooie bloeiende plant bloeit van april tot en met mei en geeft een typische kleur gele bloemen.

Deze bodembedekker voor de schaduw wordt niet hoger dan een centimeter of 30. Het is geen snelle groeier dus het is raadzaam om er een paar te kopen voor je tuin dat staat het gelijk goed vol. Deze is trouwens winterhard. Voor meer winterharde en groenblijvende bodembedekkers kan je onze blog lezen over winterharde bodembedekkers.

2. Pulmonaria Saccharata – Longkruid

Bodembedekker Schaduw

Laten we deze plamnt gewoon Longkruid noemen. Het heeft een kenmerkend blad en mooie paarse bloemetjes. Dit een echte bodembedekker die niet hoger wordt dan 35 centimeter.

Deze plant wil graag in vochtige grond staan en bijvoorkeur humusgrond. Is de plant te groot dan kan je een stuk afsteken en ergens ander in de tuin plaatsen of weggeven.

Ben jij op zoek naar bodembedekkers? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod speciaal samengestelde borderpakketten tegen hele scherpe prijzen, en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

3. Ajuga Reptans – Kruipend Zenegroen

Dit is een groenblijvende vaste plant die het uitstekend doet als bodembedekker en zeker in de schaduw. Er zijn verschillende soorten in de handel met allemaal hun specifieke eigenschappen.

De bloemen die de plant geeft zijn violet van kleur die boven de bladeren uitsteken. De bloeiperiode is van mei tot en met juni. Naast de schaduw kan deze bodembedekker ook goed op een zonnige plaats staan. Plaats ook van deze plant meerder naast elkaar in de tuin.

4. Viola Labradorica – Labradorviooltje

Bodembedekker Schaduw

Dit is een laagblijvend viooltje die het uitstekend doet als bodembedekker. Je zult er veel profijt van hebben want deze plant zaait heel snel uit en kan je op meerder plaatsen in je tuin tegenkomen. De violetkleurige bloemen bloeien van april tot juni.

Deze bodembedekker voor de schaduw wordt niet hoger dan ongeveer 15 centimeter. De grond moet waterdoorlatend zijn anders zal deze plant snel gaan rotte.

5. Geranium Himalayense – Ooievaarsbek

Ook deze bodembedekker heeft violet blauwe bloementjes in de periode mei tot en met juni. Deze plant wordt wel hoger namelijk 40 – 50 centimeter. Het is een makkelijke plant die niet veel zorg nodig heeft.

Deze winterharde plant is echt gemaakt voor de schaduw, daar bloeit de plant het mooist. Door de plant aan het einde van de bloei te knippen heb je kans dat hij in het najaar nog een keer bloeit. Het proberen waard lijkt mij.

6. Fragaria Vesca – Bosaardbei

Bodembedekker Schaduw

De volgende in de lijst van bodembedekkers voor in de schaduw is de bosaardbei. Nu denk je gelijk dat aardbeien in de zon moeten groeien, maar deze variant doet het uitstekend in de schaduw. En de aardbeien van deze plant kan je eten.

De plant wordt niet hoger dan 25 centimeter. Wil je meerdere van deze plantjes in je tuin, dan kan je deze plant makkelijk vermeerderen door een stuk van de plant af te snijden en weer in de grond te plaatsen. Zo makkelijk gaat dit.

7. Tiarella Cordifolia – Schuimbloem

Deze bodembedekker voor de schaduw moet je zeker in de tuin hebben. Hij geeft namelijk witte puntige bloemen (eindelijk een keer geen paarse bloemen!). De bloeiperiode is van april tot en met mei.

Hoog wordt deze bodembedekker niet, namelijk een centimeter of 20. De plant is blijvend groen en winterhard. Dus in de winter heb je er ook nog plezier van.

8. Vinca Minor – Kleine Maagdenplant

Bodembedekker Schaduw

Ook de kleine maagdenplant is winterhard en een hele sterke plant die je overal in de tuin kan plaatsen dus ook in de schaduw. Het is een laagblijvende bodembedekker van ongeveer 15 centimeter hoog.

De plant geeft mooie paarse bloementjes en door te snoeien zal de plant zich vertakken waardoor je nog meer bloemen krijgt. De plant is zeer winterhard en kan temperaturen verdragen van -20 graden Celsius (dit komt in Nederland zelden nog voor).

9. Heuchera ‘Rachel’ – Purperklokje

Deze plant geeft niet alleen mooie bloemen maar heeft ook een karakteristiek blad in de kleuren rood/bruin. De bloemen zijn licht roze en bloeien in een pluimvorm. Deze plant valt dus echt wel op in je border. De bloeiperiode is van juni tot augustus en dit is later dan de andere planten die hier beschreven zijn.

Het is wel een hogere bodembedekker want de bloemen kunnen 60 centimeter hoog worden. Het blad maar 20 centimeter. Het steek hierdoor leuk af tegen de achtergrond.

10. Alchemilla Mollis – Vrouwenmantel

Bodembedekker Schaduw

Dit is mijn persoonlijke favoriet, trouwens voor heel Nederland denk ik want deze plant komt in veel tuinen voor. Het heeft een mooi groen gekarteld blad en de bloemen groeien boven het blad uit en zijn geel van kleur. De bloeiperiode is van mei tot en met juni.

Deze plant is winterhard en kan je ook tegenkomen in een bosje snijbloemen want daar worden ze ook voor gebruikt. De plant wordt ongeveer 50 centimeter groot. Wanneer je het uitgebloeide blad en bloem verwijderd zal de plant hoogstwaarschijnlijk nog een keer bloeien.

11. Asarum Europaeum – Mansoor

Bodembedekker Schaduw

Dit is een laagblijvende bodembedekker die niet groter wordt dan 20 centimeter. De bloeiperiode is van april tot en met mei en dan geeft de plant mooie bloemen in de kleur bruinrood.

Deze groenblijvende bodembedekker voor de schaduw heeft hele glimmende groene bladeren die opvallen in elke border waar de plant geplaats wordt. Dit is een echte schaduw plant die op deze plek echt tot zijn recht komt.

12. Euonymus fortunei – Kardinaalshoed

Deze plant kan je ook als klimplant gebruiken maar als je de plant niet opbind zal deze over de grond gaan kruipen en is dus een bodembedekker. Het is een bossige plant die je goed in toom kan houden door te snoeien.

Het is een karakteristieke plant die opvalt vanwege de bladkleur die groen aan de binnenkant is en naar buiten toe geel wordt. Deze plant kan ook goed tegen zoute lucht dus voor een tuin aan zee kan ik deze plant zeker aanraden.

13. Pachysandra terminalis – Schaduwkruid

Ook dit is weer een wintertharde plant die het uitstekend doet als bodembedekker in de schaduw. De plant bereikt een hoogte van ongeveer 20 centimeter. Deze plant bloeit al vroeg in het voorjaar, namelijk in de maanden maart tot en met mei en zijn wit van kleur.

De plant is gevoelig voor schimmels, zeker als je de plant te veel water geeft. Dus zorg ervoor dat de grond niet te nat is dan zal je veel plezier van het Schaduwkruid hebben.

14. Lamium maculatum – Dovenetel

Ook deze plant is weer bijzonder want de bloeiperiode is heel lang; van mei tot en met september zal de plant bloeien met lichtroze bloementjes. Het meest opvallende aan deze plant is wel het blad. Deze is licht grijs van kleur met een groene rand.

De plant wordt niet hoger dan 20 centimeter en is een schaduwplant bij uitstek.

15. Hedera

De laatste in de lijst van bodembedekkers schaduw is de Hedera. Nu denk je vast dat de Hedera een klimplant is maar als je de plant niet laat klimmen dan is het een kruipplant en dus een bodembedekker.

De Hedera is in vele uitvoeringen verkrijgbaar die allemaal een ander soort blad hebben d ndan voornamelijk de kleuren van het blad. De hedera is winterhard dus je hebt het hele jaar plezier van de plant.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen