Deze plant, met zijn grote bloemen, zijn prachtig om te zien. Met een beetje zorg kunnen de Lupine ieder jaar weer opkomen, wanneer het een meerjarig soort is. De zorg bestaat uit snoeien, afdekken voor de winter, steun geven aan de lange bloemen en een beetje uit de wind planten. Veel meer heeft de Lupine niet echt nodig. Wanneer het niet al te droog weer is kan deze plant prima voor zichzelf zorgen. Bij echte droogte moet je water geven, maar hé, wie kan echt zonder water? Wat betreft Lupine snoeien is er nog wel wat te vertellen. We bespreken dit uitgebreid in deze blog.
Lupine snoeien: Een Lupine snoeien is een goed idee! Wanneer je de dode bloemen snoeit, blijft de bloei langer aanhouden. Snijdt de Lupinebloem af op 10 centimeter boven de grond met een scherp mes. Het beste om meerjarige Lupine helemaal te snoeien is in het najaar, na de bloei. Snijdt dan de Lupine helemaal af op 10 centimeter boven de grond.
Ben jij op zoek naar lupine? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.
Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?
Inhoudsopgave
Lupines Snoeien
Lupines snoeien is een goed idee, zoals je boven hebt kunnen lezen. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je Lupine gaat snoeien. Lupine is namelijk giftig. Houdt kleine kinderen en vooral ook jonge honden uit de buurt bij Lupine die je hebt gesnoeid. Alle delen van Lupine zijn giftig maar vooral de zaden. Omdat je in het najaar snoeit zijn er volop zaden aan de Lupine, en die zijn het giftigst. Let daar goed op.
Doe handschoenen aan wanneer je gaat snoeien. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Sappen van Lupine wil je niet in jouw mond krijgen via jouw handen.
Wil je meer weten over de giftigheid van Lupine? Dan kun je op onze site informatie vinden.
Wanneer Lupine Snoeien
Snoei Lupine altijd na de bloei. Dat is in het najaar. Wanneer de bloemen het begeven en geen nieuwe meer geven dan is het tijd om de snoeischaar in de Lupine te zetten. Bekijk zelf even wanneer jij vindt dat de lelijk wordt. Bloemen en bladeren stralen niet meer zoals in het begin van de bloei. Knip dan de plant af.
Natuurlijk snoei je ook alle ‘oude’ en uitgebloeide bloemen weg. Bloemen die zijn geknakt en niet meer te ondersteunen zijn kun je ook snoeien, tijdens de bloei.
Het is altijd belangrijk om goede snoeischaren te hebben wanneer je gaat snoeien. Daar voorkom je ziektes mee, bij iedere plant. Wanneer je interesse hebt voor snoeischaren, bekijk dan een aantal soorten bij bol.com.
Lupine onderhoud snoeien
Het is goed om altijd te kijken naar de plant en te beoordelen of de plant een onderhoud snoei nodig heeft. Wordt de plant lelijk, zijn er geknakte bloemen en/of bladeren, dan kun je beslissen een onderhoud snoei te doen. Zo blijft de plant mooi in de tijd dat hij boven de grond staat. Je stimuleert er zelf de groei mee.
Door een flinke regenbui of storm kunnen bladeren onder de modder zitten, gaten zijn geslagen in bladeren en bloemen zijn geknakt. Dan zou ik zeker een onderhoud snoei geven. Niet alleen het aanzicht knapt op maar ook de plant zelf gaat er weer beter van groeien. Er kunnen zich dan geen ziektes verzamelen in geknakte stelen en kapotte bladeren. Daarbij stimuleer je de groei en bloei van de plant, in de bloei van zijn leven. Is er een storm geweest in het najaar dan kun je misschien de hele plant beter snoeien. Het was er misschien wel tijd voor.