20 x Beste Luchtzuiverende Planten, Groot En Klein!

luctzuiverende planten

Wat is er fijner dan luchtzuiverende planten in jouw huiskamer te hebben staan. Veel planten halen stoffen uit de lucht die ongezond zijn voor ons mensen wanneer er te veel van deze stoffen in de lucht zweven. Zeker in de winter, wanneer de ramen en deuren veel gesloten zijn komen deze stoffen veel meer voor.

De oorzaak van deze ongezonde stoffen zijn onze uitademing van CO2, fijn stoffen van de open haard, uitlaatgassen die via het raam naar binnen komen en/of koken of gourmetten in huis maar ook verfluchten en giftige tapijtstoffen.   

Planten kunnen helpen bij het verminderen van deze stoffen die wij niet moeten willen inademen. Deze stoffen worden opgeslagen in het blad en wortelen en daar afgebroken. Hoe fijn is dat! 

1. Sanseveria Cylindrica 

De Sanseveria staat hoog in de lijst van luchtzuiverende planten. Hij neemt schadelijke stoffen, die in huis zweven, op en breekt deze af in de wortels. Co2, dat wat wij uitademen, wordt ook door deze plant opgenomen en omgezet in zuurstof. Dat doet deze plant vooral in de nacht. Dus deze plant in jouw slaapkamer zetten is een goed idee! 

soorten sansevieria

Het is daarbij een plant die makkelijk te verzorgen is. Hij heeft weinig water nodig en moet 1 keer per jaar verpot worden. Alleen te veel water kan deze plant niet verdragen. Moet lukken toch? 

Ben jij op zoek naar een luchtzuiverende plant? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod luchtzuiverende planten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

2. Aloë Vera 

De Aloë Vera neemt Co2 op uit de lucht en zet dit om in zuurstof. Hoe mooi is dat? Daarbij is deze plant een meester in het onschadelijk maken van chemische stofjes die in huis rond dwarrelen. 

aloe vera

Wat betreft de verzorging hoef je jezelf niet echt uit te sloven. Eén keer per twee weken een beetje water en de Aloë Vera is gelukkig. Daar hoef je het niet voor te laten. 

3.GoudPalm – Areca 

De Goudpalm is één van de meest luchtzuiverende planten. Hij zet Co2 om in zuurstof waardoor de luchtzuivering in de huiskamer in werking wordt gezet. De Goudpalm haalt allerlei chemische stoffen, die door onszelf zijn ontstaan, uit de lucht. Koken, bakken, de open haard, noem maar op, de Goudpalm weet daar raad mee.  

goudpalm

De Goudpalm heeft 1 keer per week een scheut water nodig. Bekijk per keer hoe droog de grond is. Een natte grond kan deze Goudpalm niet zo waarderen. Hij staat graag in halfschaduw of schaduw. 

4. Graslelie – Chlorophythum

Ook de Graslelie is een luchtzuiverende plant. Zijn vele bladeren zetten Co2 om in zuurstof waardoor de luchtkwaliteit in huis verbeterd. Hoe meer planten hoe beter de luchtkwaliteit is natuurlijk. 

graslelie

Hoe verzorg je een Graslelie? Zomers geef je twee keer per week water. De grond mag dan licht vochtig zijn. In de winter geef je één keer per week water. Eén keer per maand een beetje plantenvoeding en de graslelie is tevreden. 

5. Monstera – gatenplant 

De Monstera is een sterk luchtzuiverende kamerplant. Zet er een paar in jouw huiskamer en je kunt ervan op aan dat de lucht gezuiverd is. Hoe groter jouw huiskamer of kantoor hoe meer luchtzuiverende planten erin moeten om de lucht te klaren. Daarbij komt natuurlijk dat het groen van planten stress verminderd en gezelligheid geeft. 

monstera

De Monstera heeft 2 keer per week water nodig en één keer per week voeding in de zomer. In de winter is dat één keer per week water en geen voeding. Hij is dan in rust en neemt dan geen voeding op. 

6. Alocasia 

De grote bladeren van de Alocasia zorgen voor luchtzuivering in de woonkamer. Hoe meer luchtzuiverende planten er staan hoe beter de luchtkwaliteit. Het ligt natuurlijk ook aan de grote van de kamer hoeveel planten erin zouden moeten staan om deze helemaal te verfrissen. Maar elke plant is er één. 

alocasia

De Alocasia wenst graag elke dag een beetje water in de zomer, 1 keer per week vernevelen en voeding graag één keer per twee weken. Verder heeft deze plant geen noten op zijn zang. Alhoewel, hij wil graag in het licht staan maar niet in direct zonlicht. Hij groeit naar het licht toe dus elke week even draaien is een pré. Maar door zijn voorkomen is het de moeite waard om dit allemaal te doen. Prachtplant naar mijn idee! 

7. Calathea 

De Calathea, en er zijn verschillende soorten, is zeker luchtzuiverend en door zijn prachtige kleuren een aanwinst in de huiskamer.  

calathea

Echter heeft deze plant wel wat verzorging nodig. Deze plant vindt regenwater of gekookt afgekoeld water het prettigst. In de zomer één keer per twee weken wat voeding en regelmatig vernevelen en je hebt er een vriend bij.  

8. Dieffenbachia 

De Dieffenbachia is sterk luchtzuiverend, het neemt Co2 op uit de lucht en zet het om in zuurstof. Hoe mooi is dat? Zo veranderd jouw huiskamer in een gezonde kamer. 

Qua verzorging heeft de Dieffenbachia niet zo heel veel nodig. Twee keer per week water wat een lichtvochtige grond moet opleveren. Niet te nat dan gaan de wortels rotten. Deze plant mag in een schaduwrijke omgeving staan, graag zelfs, en hij zal in zijn element zijn. 

Lees ook: Is Dieffenbachia Giftig? Alle Informatie En Advies

9. Kentiapalm 

Ook de Kentiapalm heeft luchtzuiverende eigenschappen in zich. Hij zet Co2 om in zuurstof en haalt schadelijke stoffen uit de lucht die door onszelf zijn veroorzaakt door het bakken, gourmetten of bijvoorbeeld afvalstoffen van de open haard. 

kentiapalm

De Kentiapalm staat graag in de halfschaduw. Wanneer je deze palm te donker plaatst zal de palm niet meer groeien en moet hij toch iets lichter staan. Wanneer de bladeren geel worden dat staat deze plant in te veel licht. Even zoeken waar hij moet staan maar verder is deze plant makkelijk in de verzorging. Twee keer per week wat water zodat de grond licht vochtig blijft maar zeker niet nat. 

10. Drakenbloedboom 

De Drakenbloedboom is een boom met mooie kwaliteiten. Het is één van de beste luchtzuiveraars. Schadelijke stoffen worden opgenomen en door de plant afgebroken waardoor de luchtkwaliteit in huis goed blijft. Wel is het zo dat hoe groter de kamer is hoe meer luchtzuiverende planten er moeten staan om de lucht echt te klaren. Maar elke plant die luchtzuiverend is en in jouw kamer staat is er één en zorgt voor verfrissing. 

Dracaena

Deze plant hoef je geen voeding te geven. Hij staat graag in halfschaduw en hoeft maar om de 2 jaar verpot te worden. Geef echt weinig water. Geef water wanneer de grond droog aanvoelt. In de winter kun je echt één keer per 4 weken wat water geven. 

11. Klimop – Hedera 

De Klimop is een ster in het verwijderen van schadelijke stoffen die in elk huis voorkomen. Deze stoffen produceren wijzelf door koken, bakken, gourmetten, of openhaard gebruik bijvoorbeeld. Maak een wand van Hedra waardoor je kamer fris en schoon voelt. Eén plantje zet geen zoden aan de dijk. Meerdere luchtzuiverende planten zullen dat zeker wel doen.  

hedera

De Hedera is makkelijk te verzorgen. Deze plant moet je niet in de zon zetten of hangen. Met één keer in de week een scheutje water wordt de klimop gelukkig. Dus zeker geen natte voeten geven. 

12. Vioolbladplant – Ficus 

De Ficus is ook een ster in het zuiveren van de lucht in woonkamer of kantoor. Schadelijke stoffen worden opgenomen en afgebroken in de plant. Voor de kamer waar de plant in staat is dit een ware verfrissing. Wij mensen varen wel bij een frisse, schone kamer. In een kamer met veel schadelijke stoffen kunnen mensen klachten krijgen zoals hoofdpijn en concentratieproblemen. Niet zo verwonderlijk dat planten, afgezien van gezelligheid en warmte, veel in onze woonkamer staan.  

Vioolblad plant

Verzorging: De Ficus vraagt elke dag wat water. De grond moet vochtig zijn en blijven wil hij zijn bladeren niet laten vallen. Zorg er wel voor dat de wortels niet onderwater staan, dat voorkomt wortelrot. Ook staat deze plant graag in het licht.  

13.Gatenplant – Monstera 

Ook deze mooie Monstera heeft sterk luchtzuiverende kwaliteiten. Daarbij een aanwinst in de woonkamer. Met zijn vele bladeren kan de Monstera jouw kamer verfrissen en zuiveren. Zeker wanneer er meerdere planten staan die luchtzuiverend zijn. Iedere plant heeft zijn eigen kwaliteit wat betreft luchtzuiveren. 

monstera

De Monstera vraagt 2 keer per week wat water en één keer per week wat voeding in de zomer. In de winter hoeft dat niet. Zet deze plant op een lichte plek zonder hem direct in de zon te plaatsen en hij zal schitteren in jouw woonkamer. Wat zeg nu zelf? Het is een plaatje toch? 

14. Venushaar – Adiantum Fragrans varen 

Deze topper wat betreft luchtzuivering is bijna een must have. Dit plantje doet het echt goed wat betreft luchtzuivering in de kamer.  

Ze staat graag in direct zonlicht maar verwacht dan wel dat de grond waarin zij staat altijd lichtvochtig is en blijft. De verwarming is geen grote vriend van Venushaar. Daar droogt de potgrond te snel van uit. 

15. Epipremnum Scindapsus  

Ook deze plant is een ster in het verwijderen van gifstoffen die in huis rond dwarrelen. Stoffen die wijzelf produceren door middel van uitademen, koken, bakken, openhaard en wat al niet meer. 

Epipremnum Scindapsus

Deze mooie hangplant houdt van een lichte standplaats maar zeker niet in de zon. De grond mag lichtvochtig zijn en blijven. Vernevel de Epiprmnum één keer per week en geef deze toppen één keer per twee weken wat voeding en hij zal zijn uiterste best doen om de lucht te zuiveren in jouw huiskamer.  

16. Lepelplant – Spathiphyllum 

De Lepelplant zuivert de lucht in huis van schadelijke stoffen die in schoonmaakmiddelen zitten, verf en nieuwe tapijten en meubelen. Een aanwinst voor elke woonkamer of werkomgeving. Daarbij komt dat deze sierlijk lepelplant niet veel verzorging nodig heeft maar wel erg leuk is om te zien. 

lepelplant

Geef de lepelplant 1 à 2 keer per week een beetje water en zet deze niet in de zon. Oorspronkelijk groeit deze lepelplant onder een afdak van bladeren in het oerwoud. Af en toe vernevelen bevorderd de bloemgroei en houdt ook de bladeren schoon. De lepelplant is echt een cadeautje aan jezelf en de mensen om jou heen! 

17. Peperomia 

Het is een bewezen feit dat de Peperomia, die geen echt Nederlandse naam heeft, erg goed zijn best doet om gevaarlijke en schadelijke stoffen uit de lucht te halen in woonkamers en kantoren.  

Peperomia

Deze plant groeit in het wild onder een bladerdak, altijd op zoek naar licht. Het is fijn voor deze plant om hem dan ook niet in de volle zon te zetten. Halfschaduw is het advies met één keer per week een beetje water. Wanneer deze Peperomia één keer per maand een beetje voeding krijgt zal hij ook nog eens gaan stralen in jouw huiskamer of kantoor. 

18. Pachira Aquatica 

Door de grote bladeren van de Pachira Aquatica is ook deze plant luchtzuiverend. Niet de allergrootste luchtzuiveraar maar wel één om genoemd te moeten worden. 

Pachira Aquatica

Het is ook een makkelijke plant wat betreft de verzorging. In de zomer geef je water één keer in de 10 dagen en in de winter is dat ongeveer één keer in de 14 à 21 dagen. Laat de aarde dus tussendoor uitdrogen. Voel desnoods met je vinger in de aarde of het uitgedroogd is voor je weer een goede plens water geeft. 

19. Syngonium 

Deze leuke Syngonium is niet alleen leuk om te zien maar ook sterk lucht zuiverend. Hij haalt de schadelijke stoffen die je in huis tegenkomt uit de lucht. Schoonmaakmiddelen, verfluchten, Co2 maar ook open haardafval en wat al niet meer. Zeker een aan winst in de huiskamer of op kantoor. 

Zet deze plant niet in het volle zonlicht. Halfschaduw kan hij waarderen en één keer per twee weken wat voeding (zie verpakking) Wanneer de Syngonium 2 keer per week een beetje water krijgt kan hij dat waarderen. Niet al te moeilijk dus om de verzorging rond te krijgen. 

20. Pannenkoekplant – Pilea 

Als laatste in de rij de Pannenkoekplant. Een van mijn favorieten. De leuke rondje blaadjes nemen schadelijke stoffen op uit de lucht die ze afvoeren via de wortels.  

Pannenkoekplant

Dit verrassende leuke plantje kan uitgroeien tot een wat grotere plant. Er komen in de zomer verrassend wat stekjes van de moederplant. Deze kun je stekken of gewoon lekker laten zitten. Het wordt dat een volle plant. Draai de plant regelmatig omdat hij echt naar het zonlicht toegroeit en scheef kan gaan groeien. Geef in de zomer 2 keer per week wat water in de winter één keer per week. Het is een oersterke plant. Zet deze in halfschaduw en de Pilea zal groeien als kool.  

Kortom: Planten in huis kunnen je leefklimaat dusdanig veranderen dat je gezondere lucht in huis inademt. Dat willen wij toch allemaal. Een zo schoon mogelijke lucht in je eigen leef of werkomgeving!  

Veel plezier met het uitzoeken van de planten die jou aanspreken wat betreft beste luchtzuivering, vorm, kleur, grootte.  4.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen